Backflushen Silvia?

1
Is backflushen nodig bij een Silvia. Op CasaBarista staat uitgelegd waarom en hoe dat gaat bij de E61 zetgroep.
Op YouTube echter, is er een filmpje hoe dat bij de Silvia gaat.

Ik heb dat nog nooit gedaan, heb ook geen blindfilter en backflushen komt ook niet in het manual voor.

Biedt backflushen bij de Silvia dan voordelen?
Wie?
Gene Café, Mahlkönig Vario Home II, Rancilio Silvia + Auber PID, Fiorenzato T80, Kyocera CM-50-CF handmaler.

Re: Backflushen Silvia?

3
Zodra je machine een 3-weg ventiel heeft moet je blindfilteren omdat elke keer dat het in werking treedt er een beetje koffie de machine wordt ingezogen. Dat moet je weer verwijderen, want het wordt heel snel ranzig en elke keer dat je opnieuw koffie zet, gaat dit langs die ranzige onderdelen, bah!

Dus het voordeel van blindfilteren: je koffie wordt een stuk lekkerder (zachter, minder zuurbitter) en je machine vervuilt niet!

Meteen chemisch blackflush middel kopen (Cafiza, b.v.) en een blindfilter. Het chemisch middel elke 2 weken gebruiken (ook je filters en pf's inweken en schoon schrobben), het blindfilter zonder middel elke keer na het koffie zetten.

Zo'n eerste keer blindfilteren net zo lang doorgaan totdat het water dat uit het ventiel spuit kleurloos is geworden. Maar waarschijnlijk zal je de kop ook even moeten open schroeven en gaan boenen.

Leesvoer: KLIK!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Backflushen Silvia?

5
Spironski schreef:Zodra je machine een 3-weg ventiel heeft moet je blindfilteren omdat elke keer dat het in werking treedt er een beetje koffie de machine wordt ingezogen.
Heel nuttig verhaal, ga meteen bij van Pommeren een blindfilter en Cafiza bestellen.

Je schrijft dat elke keer als het 3-weg ventiel in werking treedt enz. Maar wanneer gebeurt dat dan?
Gene Café, Mahlkönig Vario Home II, Rancilio Silvia + Auber PID, Fiorenzato T80, Kyocera CM-50-CF handmaler.

Re: Backflushen Silvia?

7
Je schrijft dat elke keer als het 3-weg ventiel in werking treedt enz. Maar wanneer gebeurt dat dan?
Zodat je de pf gewoon kan loshalen zonder "portafilter sneeze", wordt op het moment dat je de pomp uit zet de druk van het portafilter afgevoerd door het 3-weg ventiel (en daardoor wordt er dus een beetje koffie terug gezogen).
Elke keer dat je een kopje hebt gezet, dus.

@richard: lees de posts hierboven. Ontkalken gaat over kalkaanslag (boiler+zetgroep, doe je eens per jaar?), blindfilteren gaat over koffie-aanslag (zetgroep, doe je elke keer na het zetten, met schoonmaakmiddel elke 2 weken).
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Backflushen Silvia?

8
Spironski schreef:
Je schrijft dat elke keer als het 3-weg ventiel in werking treedt enz. Maar wanneer gebeurt dat dan?
@richard: lees de posts hierboven. Ontkalken gaat over kalkaanslag (boiler+zetgroep, doe je eens per jaar?), blindfilteren gaat over koffie-aanslag (zetgroep, doe je elke keer na het zetten, met schoonmaakmiddel elke 2 weken).
Dat begrijp ik, maar waarom gebruik je dan een andere techniek? Puur omdat het praktischer is?
Rocket Cellini - Fiorenzato F64 Evo

Re: Backflushen Silvia?

10
@ Richard:
Ontkalken gaat door een zure oplossing een tijd in je boiler te laten staan, waardoor het kalk oplost (en net zo de leidingen). Zuur en koper (en afdichtingen etc.) doen wat met elkaar en ontkalken moet je dus niet te vaak doen.

Backflushen (ook wel blindfilteren) doe je door de zetgroep eventjes met schoon water door te spoelen. Zo nu en dan doe je dat met een koffie-olie-resten-oplossend middel om de hardnekkiger aanslag te verwijderen.

Het heeft dus weinig met elkaar te maken.

@Wimula: laat weten of je verschil proeft!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder