Re: Maalgraad compak k3

11
Ik zou er wat op durven verwedden dat het de bonen zijn. Als je werkelijk verse bonen kan vinden (liefst niet langer dan -zeg- 1 week eerder gebrand, en echt niet ouder dan 3 weken) dan weet je niet wat je overkomt. Dan weet je opeens waarom we hier steeds zo zitten te hameren op verse bonen en een eigen maler. Wacht maar af... 8-)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Maalgraad compak k3

13
Oei, verse bonen herkennen kan erg lastig zijn. Je kan bijvoorbeeld op de uiterste houdbaarheidsdatum letten, vaak is dit 1,5 of 2 jaar ná de branddatum. Als de koffie dus houdbaar is tot (ik noem maar wat) 22-07-2013, heb je dikke kans dat ie de 22e is gebrand. Gaat niet altijd op, maar kan wel waar zijn. Slechts een enkele koffiebrander zet de branddatum erop, bijv. Fascino. Als je bij fascino bestelt krijg je trouwens sowieso verse koffie. Nadeel van online kopen zijn de verzendkosten..

Er staat een mooi lijstje met koffiebranders in Nederland op dit forum, kijk er even naar.

Overigens: bij melk schuimen houd je altijd warme melk onderop, dat is ook juist de bedoeling. Als je alleen schuim op je koffie hebt, mengt de boel niet. Dan heb je een laagje koffie met erop een laagje schuim; je wilt juist dat je een mooi geheel hebt van koffie & 'schuim'.

Re: Maalgraad compak k3

14
Het beste is inderdaad een branddatum op het pak, maar dat doen maar weinigen. Ga er vanuit dat de meeste boontjes die in de winkel liggen ver over tijd zijn. Dus: geen bevestiging van branddatum = te oud.
Ik meen dat Simon Levelt wel redelijk verse boontjes levert. Maar zelfs bij een winkel als Kaldi liggen boontjes soms rustig 4 maanden op de plank. Ken je niet een koffiebrander (Brandmeesters bv)?

Ik zou het gewoon vragen aan de winkelier en als hij/zij het niet weet ga er dan maar vanuit dat ze te oud zijn. Laat je niet van de wijs brengen dat boontjes best 6 maanden oid houdbaar zijn, je kan er koffie mee zetten, maar geen goede espresso.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Maalgraad compak k3

15
Ik woon in Zwolle en daar hebben we een winkeltje (het konkeltje) dat gespecialiseerd is in koffie/thee. Zojuist gelezen dat zij uitsluitend bonen verkopen van de plaatselijke brander "Algra". (mocca D'or)

Iemand daar ervaring mee? (met het merk?) Of de bonen die verkocht worden vers zijn ga ik eens navragen. Welke melange etc kunnen ze me daar vast veel meer over vertellen.

Re: Maalgraad compak k3

17
Zojuist ook gezien dat Levelt een winkel heeft hier.. (dacht mijn stadje te kennen (-;) Morgen maar eens navraag doen of ze echt vers gebrande bonen leveren..
Ben benieuwd naar het resultaat. (zal wel weer wat gevogel opleveren met het instellen van de maler denk ik? Zal bij andere bonen weer anders ingesteld moeten worden..?

Re: Maalgraad compak k3

18
Ben benieuwd naar het resultaat. (zal wel weer wat gevogel opleveren met het instellen van de maler denk ik? Zal bij andere bonen weer anders ingesteld moeten worden..?
Dat is één van de redenen dat een eigen maler essentieel is: je staat voortdurend de maalgraad bij te stellen. Er is namelijk helemaal niet "een goede stand", behalve die welke op dat moment, bij die bonen een doorloop geven van ongeveer 25 seconden.
Bij andere bonen zal je waarschijnlijk moeten bijstellen, maar als het weer veranderd (regen b.v.), moet je meestal ook bijstellen, of als de bonen ouder worden, of als je een ander filter gebruikt enz. enz.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Maalgraad compak k3

20
Nutty75 schreef:Pfff... Waar ben ik aan begonnen! ;-)
Het valt allemaal best mee. Laat je niet gek maken, het komt best goed. Ik voel bij jou aan waar het nog niet lekker loopt.
Begin bij het begin en koop alleen verse bonen, die één tot maximaal 4 weken oud zijn. Als men het niet weet, koop ze dan NOOIT!
Bestel ze de eerste paar keren daar waar je gegarandeerd verse en goede koffiebonen krijgt. De branddatum staat er zelfs op het pak: bij Fascino bijv. (ik heb er niets mee te maken hoor).

Dan moet jij je K3 goed leren kennen en daar kan ik je niet mee helpen. Ik las dat je eigenlijk niet goed beheerst hoe je je maalgraad instelt.
Zie daar eens achter te komen m.b.v. internet.

Verse bonen, de K3 en je espressomachine geven je echt wel na het nodige geëxperimenteer die fijne bak espresso, die jou zo goed smaakt!!!

Succes en laat het horen hoor :-)
Laatst gewijzigd door Wimula op ma 25 jul 2011, 18:20, 3 keer totaal gewijzigd.
Gene Café, Mahlkönig Vario Home II, Rancilio Silvia + Auber PID, Fiorenzato T80, Kyocera CM-50-CF handmaler.