Met doser bedoel je het lepeltje..? Deze heb reeds opgeborgen, leek me onzinnig gezien onderstaande.
Ik probeer nu dus te doseren tot aan de rand pf en dan afstrijken.
Het is een K3 touch, als je het pf tegen een lipje aandrukt geeft ie een bepaalde hoeveelheid maalsel. (die hoeveelheid is in te stellen). Één keer klikken geeft met een fijn maalsel te weinig in het dubbele filter op de maximale stand... Dacht dus dat ik die in moest stellen om bij twee keer "klikken" ik genoeg zou hebben.
Het enkele filter ga ik opbergen..
Re: Maalgraad compak k3
32Ah, oké, jij hebt een doserless maler. Dus sorry: dat hele doser-verhaal gaat voor jou niet op.
De doser is dat grote ding voorop de meeste malers waar het maalsel eerst in terecht komt voordat je het doseert in je filter. En die heb jij niet.
Het gedeelte over het enkele filter blijft echter gelden. Je moet evenwel niet een enkele portie in het dubbele filter stoppen, de portie en het aantal filtergaatjes zijn op elkaar afgestemd. Je koffiepuck is bovendien te dun als je het toch doet, en dan krijg je een slechte extractie.
Hoe je je maler-dosering af wil stellen moet je allicht zelf weten, 2x1 of 1x2 komt uiteindelijk op hetzelfde neer, nietwaar?
Als je nog wat vakantiegeld over hebt kan ik je aanraden een naked portafilter te kopen, daar kan je veel van leren omdat je rechtstreeks kan zien hoe je extractie verloopt en wat er allemaal mis gaat. Bovendien krijg je d'r meestal een triple filter bij en kan je voortaan permanent een pf met het blindfilter uitrusten voor makkelijk backflushen. Lees maar: http://www.home-barista.com/naked-extraction.html
De doser is dat grote ding voorop de meeste malers waar het maalsel eerst in terecht komt voordat je het doseert in je filter. En die heb jij niet.
Het gedeelte over het enkele filter blijft echter gelden. Je moet evenwel niet een enkele portie in het dubbele filter stoppen, de portie en het aantal filtergaatjes zijn op elkaar afgestemd. Je koffiepuck is bovendien te dun als je het toch doet, en dan krijg je een slechte extractie.
Hoe je je maler-dosering af wil stellen moet je allicht zelf weten, 2x1 of 1x2 komt uiteindelijk op hetzelfde neer, nietwaar?
Als je nog wat vakantiegeld over hebt kan ik je aanraden een naked portafilter te kopen, daar kan je veel van leren omdat je rechtstreeks kan zien hoe je extractie verloopt en wat er allemaal mis gaat. Bovendien krijg je d'r meestal een triple filter bij en kan je voortaan permanent een pf met het blindfilter uitrusten voor makkelijk backflushen. Lees maar: http://www.home-barista.com/naked-extraction.html
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Maalgraad compak k3
33Zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden bij de aanschaf van een naked pf? (behalve dat ie past op de machine? E61 voor zover ik weet)
Ik lees op veel sites dat je bij een naked pf de temp kan goed kan instellen van de machine. Voor zover ik weet kan dat net bij mijn machine, maar neem dan aan dat ik goed kan timen mbt flush door te observeren?
Nu, zonder naked filter, observeer ik een erg donkere straal in het begin die vrij snel van kleur veranderd naar vrij licht.. Nu heb ik het eea gelezen wet jullie hebben aangedragen, maar kom er nu even niet meer uit wat ik met mijn maling moet doen.. Staat een stuk fijner nu, krijg ook een dunne cremalaag.. Nog fijner malen resulteert in het niet doorlopen..
Afmeten die ik nu alvolgt; gewoon constant malen totdat dubbele filter vol is en dan afstrijken.. (gelijk met de rand.. Daarna licht aandrukken, kloppen tegen pf om koffie los van de wand te maken, daarna goed aantampen..
Moeilijk hoor een echte espresso maken! Wel erg leuk..
(vanmorgen een latte gemaakt met een hartje.. De vrouw moest wel even wennen aan de bittere/sterke (ze had moeite het te beschrijven) smaak.. Waarschijnlijk door gewenning senseo van voorheen..)
Ik lees op veel sites dat je bij een naked pf de temp kan goed kan instellen van de machine. Voor zover ik weet kan dat net bij mijn machine, maar neem dan aan dat ik goed kan timen mbt flush door te observeren?
Nu, zonder naked filter, observeer ik een erg donkere straal in het begin die vrij snel van kleur veranderd naar vrij licht.. Nu heb ik het eea gelezen wet jullie hebben aangedragen, maar kom er nu even niet meer uit wat ik met mijn maling moet doen.. Staat een stuk fijner nu, krijg ook een dunne cremalaag.. Nog fijner malen resulteert in het niet doorlopen..
Afmeten die ik nu alvolgt; gewoon constant malen totdat dubbele filter vol is en dan afstrijken.. (gelijk met de rand.. Daarna licht aandrukken, kloppen tegen pf om koffie los van de wand te maken, daarna goed aantampen..
Moeilijk hoor een echte espresso maken! Wel erg leuk..
(vanmorgen een latte gemaakt met een hartje.. De vrouw moest wel even wennen aan de bittere/sterke (ze had moeite het te beschrijven) smaak.. Waarschijnlijk door gewenning senseo van voorheen..)
Re: Maalgraad compak k3
34Als je een naked koopt zou ik wel vermelden voor wat voor machine het is, je weet maar nooit. Eventueel kan je ook zelf de bodem uit een pf boren en afwerken. Is wel wat meer werk, en je mist een blindfilter pf.
Je kan veel aflezen uit de naakte extractie, maar vooral of je puck een gelijkmatig is. Temperatuur (te heet) kan je eigenlijk ook wel zonder Naked...(donkere rand) Lees dit: http://www.home-barista.com/naked-extraction.html
Voor temperatuursurfen van de Silvia zou ik even Googelen.
De timing (die 25 seconden doorloop) wordt bepaald door je maling. Te lang ==> grover malen, te kort==> fijner malen. Dit gaat er van uit dat je dosering gelijk is. Tampen heeft een kleine invloed op je doorloop.
"Afmeten die ik nu alvolgt; gewoon constant malen totdat dubbele filter vol is en dan afstrijken.. (gelijk met de rand.. Daarna licht aandrukken, kloppen tegen pf om koffie los van de wand te maken, daarna goed aantampen.."
Laat het rode ritueel maar weg, is niet nodig en zorgt alleen maar voor problemen. Je wil juist dat je puck goed tegen het filter "aankleeft" en niet los zit.
Nu al een hartje? Dan gaat het goed! Eventueel kan je de espresso eerst ook even verdunnen met een beetje heet water om je vriendin te laten wennen aan de intense smaak. Zo doe ik dat ook wel eens met mijn vriendin, die heeft soms geen behoefte aan al dat romige intense van espresso.
Je kan veel aflezen uit de naakte extractie, maar vooral of je puck een gelijkmatig is. Temperatuur (te heet) kan je eigenlijk ook wel zonder Naked...(donkere rand) Lees dit: http://www.home-barista.com/naked-extraction.html
Voor temperatuursurfen van de Silvia zou ik even Googelen.
De timing (die 25 seconden doorloop) wordt bepaald door je maling. Te lang ==> grover malen, te kort==> fijner malen. Dit gaat er van uit dat je dosering gelijk is. Tampen heeft een kleine invloed op je doorloop.
"Afmeten die ik nu alvolgt; gewoon constant malen totdat dubbele filter vol is en dan afstrijken.. (gelijk met de rand.. Daarna licht aandrukken, kloppen tegen pf om koffie los van de wand te maken, daarna goed aantampen.."
Laat het rode ritueel maar weg, is niet nodig en zorgt alleen maar voor problemen. Je wil juist dat je puck goed tegen het filter "aankleeft" en niet los zit.
Nu al een hartje? Dan gaat het goed! Eventueel kan je de espresso eerst ook even verdunnen met een beetje heet water om je vriendin te laten wennen aan de intense smaak. Zo doe ik dat ook wel eens met mijn vriendin, die heeft soms geen behoefte aan al dat romige intense van espresso.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Maalgraad compak k3
35Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor een rosetta ging, maar dat lukte nog niet helemaal.. Heb wel een RVS kannetje, maar zonder "schenktuit".. (soort steelpannetje) Denk dat ik voor latte-art, naast oefening en een perfecte espresso met dikkere cremalaag, toch gemakkelijker een kannetje kan gebruiken met schenktuit..Nu al een hartje?
Mbt maling ga ik nog maat eens mee experimenteren..
Re: Maalgraad compak k3
36Door nu echt(!) net de maling gespeeld te hebben krijg ik nu wel een doorlooptijd van 20-30 seconden. Espresso komt er als stroop uit nu met een mooie cremalaag als resultaat.. Belangrijkste: de smaak is er ook ontzettend op vooruit gegaan!
Vandaag maar eens op jacht naar een bodemloze pf en een blindfilter.. Hopen dat SL of Kaldi die op voorraad hebben.. Nog een paar mooie espresso en latte glazen en dan denk ik dat ik een mooi setje heb..
Dank voor de hulp en tips.. (tot nu toe )
Vandaag maar eens op jacht naar een bodemloze pf en een blindfilter.. Hopen dat SL of Kaldi die op voorraad hebben.. Nog een paar mooie espresso en latte glazen en dan denk ik dat ik een mooi setje heb..
Dank voor de hulp en tips.. (tot nu toe )
Re: Maalgraad compak k3
37Zie je wel, heel goed!!!Nutty75 schreef:Door nu echt(!) net de maling gespeeld te hebben krijg ik nu wel een doorlooptijd van 20-30 seconden. Espresso komt er als stroop uit nu met een mooie cremalaag als resultaat.. Belangrijkste: de smaak is er ook ontzettend op vooruit gegaan!
Gene Café, Mahlkönig Vario Home II, Rancilio Silvia + Auber PID, Fiorenzato T80, Kyocera CM-50-CF handmaler.
Re: Maalgraad compak k3
38Als het dan bij die boontjes blijft niks aan de handSpironski schreef: Ga er vanuit dat de meeste boontjes die in de winkel liggen ver over tijd zijn.
(ik kon het niet laten)
Gene Café, Mahlkönig Vario Home II, Rancilio Silvia + Auber PID, Fiorenzato T80, Kyocera CM-50-CF handmaler.
Re: Maalgraad compak k3
39Nee, dat klopt. Maar alleen maar naar boontjes kijken is ook weer zo lullig. Zodra je er espresso mee wil maken gaat het wel mis .
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder