Hallo Forumleden.
Wie heeft er ervaring met het sleutelen aan een VBM Domobar (2000). Ben sinds kort in het bezit van z'n machine maar krijg nog niet de crema. Ik vraag me af of de temperatuurregeling wel goed is. Hoe meet je deze en hoe stel je hem af. Er zit een potmeter aan de bovenkant (als je hem open hebt gemaakt) is dat de afstelling.
Cliff
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
2Hoi Cliff,
Voordat je aan die Domobar gaat sleutelen, kan ik je aanraden eerst wat testen te uit te voeren, het lijkt mij niet zo moeilijk om de temperatuur van het water te bepalen.
Het vereist natuurlijk wel een nauwkeurige thermometer en een beetje creativiteit om een meeting uit voeren aan de uitloop van de piston.
Toevallig was een van mijn eerste espressomachines ook een Domobar, een enorme brok koper en messing je moet rekening houden met een behoorlijk lange opwarmtijd, zelf hanteerde ik minimaal 30 minuten als opwarm periode.
Daarbij, hoewel de juiste temperatuur noodzakelijk is, is vers gebrande en vers gemalen koffie een eerste vereiste voor een behoorlijke crema.
Er zijn natuurlijk nog een aantal factoren die van belang zijn, o.a. de fijnheid van de maling, het aandrukken van de koffie in de piston, de soort koffie.
Je verteld niet of de koffie, ondanks de afwezigheid van crema goed van smaak was, dat is namelijk het allerbelangrijkste....
groet
Ton
Voordat je aan die Domobar gaat sleutelen, kan ik je aanraden eerst wat testen te uit te voeren, het lijkt mij niet zo moeilijk om de temperatuur van het water te bepalen.
Het vereist natuurlijk wel een nauwkeurige thermometer en een beetje creativiteit om een meeting uit voeren aan de uitloop van de piston.
Toevallig was een van mijn eerste espressomachines ook een Domobar, een enorme brok koper en messing je moet rekening houden met een behoorlijk lange opwarmtijd, zelf hanteerde ik minimaal 30 minuten als opwarm periode.
Daarbij, hoewel de juiste temperatuur noodzakelijk is, is vers gebrande en vers gemalen koffie een eerste vereiste voor een behoorlijke crema.
Er zijn natuurlijk nog een aantal factoren die van belang zijn, o.a. de fijnheid van de maling, het aandrukken van de koffie in de piston, de soort koffie.
Je verteld niet of de koffie, ondanks de afwezigheid van crema goed van smaak was, dat is namelijk het allerbelangrijkste....
groet
Ton
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
3Hoi Ton,
Tja, de maling is niet ovenvers (1 week) en van de fijnheid heb ik (nog) niet veel verstand.
Zit duidelijk nog in de beginnersfase. Jaren met een Krups dinkie gewerkt, maar wil nu toch het echtere werk. Ben zelf technisch, dus niet bang om iets open te maken etc.
Is die knop (voor als het echt niet klopt) de temperatuur regelaar ?
Lees dat je met 20 kg je tamper moet drukken. Dat is best stevig !Ik ben er wel achter dat het gehele proces een magisch en alleen met gevoel en geduld te leren iets is.
Alleen het stoomproces al. Kraantje even open, dan weer dicht. Duurt vervolgens best lang voordat de druk oploopt.
Maar je begrijpt. Ik wil naar dat ene moment dat er een echte crema onstaat en de espresso de juiste geur en smaak heeft. Tot nu toe is het resultaat een redelijk smaak.
Welke koffie beveel je me aan om te beginnen ?
Groet,
Cliff
Tja, de maling is niet ovenvers (1 week) en van de fijnheid heb ik (nog) niet veel verstand.
Zit duidelijk nog in de beginnersfase. Jaren met een Krups dinkie gewerkt, maar wil nu toch het echtere werk. Ben zelf technisch, dus niet bang om iets open te maken etc.
Is die knop (voor als het echt niet klopt) de temperatuur regelaar ?
Lees dat je met 20 kg je tamper moet drukken. Dat is best stevig !Ik ben er wel achter dat het gehele proces een magisch en alleen met gevoel en geduld te leren iets is.
Alleen het stoomproces al. Kraantje even open, dan weer dicht. Duurt vervolgens best lang voordat de druk oploopt.
Maar je begrijpt. Ik wil naar dat ene moment dat er een echte crema onstaat en de espresso de juiste geur en smaak heeft. Tot nu toe is het resultaat een redelijk smaak.
Welke koffie beveel je me aan om te beginnen ?
Groet,
Cliff
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
4hoi cliff,
Ik las net dat je maling een week oud is. Dat is meestal de tijd dat ik mijn bonen als ze gebrand zijn bewaar. Dus een week gemalen koffie is echt een "cremakiller"
Crema is echt een van de eerste indicatoren van versheid. Ik weet niet of je een molen hebt anders is dit wel een investering waard.
Ik las net dat je maling een week oud is. Dat is meestal de tijd dat ik mijn bonen als ze gebrand zijn bewaar. Dus een week gemalen koffie is echt een "cremakiller"
Crema is echt een van de eerste indicatoren van versheid. Ik weet niet of je een molen hebt anders is dit wel een investering waard.
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
5Hallo,
Zojuist dit forum ontdekt.. Leuk!
Ik zou zelf voor crema niet zo snel naar de temperatuur kijken, maar eerder naar de druk waarmee de espresso bereid wordt.
De combinatie van de fijnheid van de maling, de hardheid van het aandrukken van de maling en de pompdruk.
Er zijn talloze topics te vinden over het terugbrengen van de pompdruk. Vanuit de fabriek staat deze vaak op een bar of 12-15. Terugbrengen naar circa 9 bar brengt een enorme verbetering!
Of de temperatuur goed staat afgesteld? Te hete koffie smaakt bitter en te koud gezet zuur, maar dit zegt nog niets over de afstelling van de temperatuurregelaar, omdat je ook een constante routine moet ontwikkelen.Een moment moet kiezen waarop je de espresso zet. Vlak nadat het lampje uit is of aan is en dergelijk. Sommige mensen wachten tot het lampje een bepaalde tijd uit is. Temperatuursurfen noemen ze dat. Staat het internet ook mee vol alhoewel meestal in het Engels.
Succes!
Zojuist dit forum ontdekt.. Leuk!
Ik zou zelf voor crema niet zo snel naar de temperatuur kijken, maar eerder naar de druk waarmee de espresso bereid wordt.
De combinatie van de fijnheid van de maling, de hardheid van het aandrukken van de maling en de pompdruk.
Er zijn talloze topics te vinden over het terugbrengen van de pompdruk. Vanuit de fabriek staat deze vaak op een bar of 12-15. Terugbrengen naar circa 9 bar brengt een enorme verbetering!
Of de temperatuur goed staat afgesteld? Te hete koffie smaakt bitter en te koud gezet zuur, maar dit zegt nog niets over de afstelling van de temperatuurregelaar, omdat je ook een constante routine moet ontwikkelen.Een moment moet kiezen waarop je de espresso zet. Vlak nadat het lampje uit is of aan is en dergelijk. Sommige mensen wachten tot het lampje een bepaalde tijd uit is. Temperatuursurfen noemen ze dat. Staat het internet ook mee vol alhoewel meestal in het Engels.
Succes!
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
6Maar ja, als je koffie wilt hoef je toch niet naast het apparaat te gaan zitten om een lampje in de gaten te houden, lijkt me.
Een machine moet er toch voor kunnen zorgen (afstelling) dat het een (bijna) constante teperatuur heeft ?
Hoe tegel je trouwens bij een Domobar de druk ? Ook ergens een regelknopje aan de binnenkant ?
Heb trouwens ook nog steeds geen antwoord mogen ontvangen waar de potmeter boven in de machine voor is. Ik vermoet de temperatuur.
Een machine moet er toch voor kunnen zorgen (afstelling) dat het een (bijna) constante teperatuur heeft ?
Hoe tegel je trouwens bij een Domobar de druk ? Ook ergens een regelknopje aan de binnenkant ?
Heb trouwens ook nog steeds geen antwoord mogen ontvangen waar de potmeter boven in de machine voor is. Ik vermoet de temperatuur.
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
7Bij de Domobar die ik ooit heb kunnen inzien en afstellen, zat de regelaar inderdaad bovenin. Af te stellen met een schroevendraaier. Deze regelaar heeft een bepaalde bandbreedte. hij verhit de boiler tot een bepaalde (instelbare) temperatuur en schakelt pas weer in als de boilertemperatuur gezakt is naar een bepaalde waarde. Deze bandbreedte kan makkelijk 5 graden zijn, dus als het lampje uitgaat is de boiler bv 5 graden heter dan vlak voordat het lampje aangaat. Vandaar dat de echte fanatiekelingen tempsurfen..
Ik heb zelf gelukkig een machine met warmtewisselaar, dus iets makkelijker, maar zeker ook geen gesneden koek. Een perfecte espresso is alleen aan het eind van een avontuurlijke reis te vinden.
Zoals al eerder vermeld is een goede molen noodzaak daarbij
Ik heb zelf gelukkig een machine met warmtewisselaar, dus iets makkelijker, maar zeker ook geen gesneden koek. Een perfecte espresso is alleen aan het eind van een avontuurlijke reis te vinden.
Zoals al eerder vermeld is een goede molen noodzaak daarbij
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
8Hee Andretti! Leuk je hier te zien.
Wat de Domobar betreft , sluit ik me aan bij jouw opmerkingen
(Groetjes Jo2)
Wat de Domobar betreft , sluit ik me aan bij jouw opmerkingen
(Groetjes Jo2)
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
9Dank je! Het was jouw posting op TMC dat mij deze site liet ontdekken!NorthSeaGlass schreef:Hee Andretti! Leuk je hier te zien.
(Groetjes Jo2)
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
10Ik zie zo gauw geen mogelijkheid om een afbeelding te plaatsen, dus schrijf ik het maar even uit..Cliff schreef:Maar ja, als je koffie wilt hoef je toch niet naast het apparaat te gaan zitten om een lampje in de gaten te houden, lijkt me.
:
Data is van een vergelijkbare machine namelijk de Isomac Zaffiro
Temperaturen binnen de verhittingscyclus in Celsius:
Boilertemperatuur: laagst 94 graden-hoogst 109 graden
"Koffiewater"temperatuur: laagst 91-hoogst 98 graden
E-61 zetgroeptemperatuur: laagst 88 graden-hoogst 94 graden.
Hoe de cyclus bij jouw verloopt is afhankelijk van de instelling van de regelaar (Mater P-Stat), maar de wijdte van de cyclus is vergelijkbaar.
Twee willekeurig na elkaar gezette espresso's zouden dus 7 graden kunnen verschillen in temperatuur!
In bovenstaand voorbeeld is er vooral kans op te hete/aangebrande koffie.