Beste koffie-praters,
omdat ik en mijn vriendin kunnen genieten van een lekkere kop koffie en het geld er is om daar iets mee te doen zijn we op zoek naar een (nieuwe) koffiemachine.
Welke wordt het dan? De belangrijkste keuze is nog niet gemaakt, wordt het een volautomaat, of gaan we toch voor het handwerk?
Zelf hebben we nu thuis de bekende DE Excellent 10SN, met gewone DE filtermaling koffie. Prima, maar niet heel bijzonder. Senso vinden we beiden smerig, Nespresso is (als we hem ergens voorgeschoteld krijgen) goed te doen.
Nu hebben we begrepen dat een volautomaat minder lekkere koffie zet dan handmatig gemaakt kan worden. Maar zijn de extra werkzaamheden die daarbij komek kijken een "iets" lekkerde koffie ons waard? Kortom: kunnen we dat "iets" classificeren?
Geeft een volautomaat (met de juiste bonen en instellingen) al een veel betere koffie dan de nespresso? Is het makkelijk te doen om een goede koffie handmatig te maken, of vereist dat toch echt wel enige oefening?
Oh ja, ook niet onbelangrijk: mijn vriendin houdt van een lungo en zo af en toe een cappucino. Ik wil een lungo of een espresso.
Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen en meningen! (graag onderbouwd natuurlijk )
Martin
Re: Volautomaat of niet?
2Vind je dit teveel werk?
Dat is zelfs relatief veel werk omdat mijn maler niet heel erg practisch is. Het is ook inclusief schoonmaak per 'sessie'.
Dat is zelfs relatief veel werk omdat mijn maler niet heel erg practisch is. Het is ook inclusief schoonmaak per 'sessie'.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Volautomaat of niet?
3Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een betere koffie gehad uit een superautomaat dan uit een Nespresso. Voor de kwaliteitsverbetering zou ik dus niet een Super verkiezen boven de Nespresso. Bovendien is de laatste het summum aan gemak. Maar wel duur in gebruik.
Wil je echt substantieel beter dan Nespresso dan zit je toch vast aan een semi-automaat (of de automatische doseer-variant daarvan: de volautomaat, en dat is dus wat anders dan jij denkt). Die dingen vereisen wat aandacht en er is een leer-curve, maar dat kan juist ook heel leuk zijn en het resultaat is, in mijn ogen/op mijn tong, véél beter. En wij zijn hier om je te helpen als je vragen hebt, hè?
Wat je ook kiest: gebruik bonen van hoogstens 2 weken oud en maal die zo kort mogelijk voor het zetten (binnen een minuut, liefst) op een echt goede maler.
Een goed espresso-apparaat + goede maler zal in aanschaf wellicht iets duurder zijn dan een goede superautomaat, maar de onderhoudskosten liggen ook aanzienlijk lager en bovendien gaan ze véél langer mee.
Wil je echt substantieel beter dan Nespresso dan zit je toch vast aan een semi-automaat (of de automatische doseer-variant daarvan: de volautomaat, en dat is dus wat anders dan jij denkt). Die dingen vereisen wat aandacht en er is een leer-curve, maar dat kan juist ook heel leuk zijn en het resultaat is, in mijn ogen/op mijn tong, véél beter. En wij zijn hier om je te helpen als je vragen hebt, hè?
Wat je ook kiest: gebruik bonen van hoogstens 2 weken oud en maal die zo kort mogelijk voor het zetten (binnen een minuut, liefst) op een echt goede maler.
Een goed espresso-apparaat + goede maler zal in aanschaf wellicht iets duurder zijn dan een goede superautomaat, maar de onderhoudskosten liggen ook aanzienlijk lager en bovendien gaan ze véél langer mee.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Volautomaat of niet?
4Beiden dank voor de reactie!
@Bluecold: ja, ik vind dat veel werk. Of het teveel is, dat is de vraag. Ik verwacht dat ik het niet erg vind om in het weekend 's ochtends te beginnen met zo'n heerlijke espresso. Dan is het een "speciaal" moment.
Maar ik heb ook situaties waarin ik thuis aan het werk ben en even een korte pauze met een bak koffie wil hebben. Kopje onder apparaat, knop indrukken, pitstop op het toilet en weer verder nadenken over het werk. Een moment van minder genieten en meer massa-consumptie zullen we maar zeggen
Misschien moet ik er dan maar een nespresso naast kopen voor die werk-momenten, of geen koffie meer drinken zonder er even de tijd voor te nemen en van te genieten
@Spironski: ik vind het onverwacht dat een nespresso zo positief gewaardeerd wordt. Omdat ik weinig ervaring heb in de smaak van alle mogelijke bereidingswijzen is je input waardevol.
Het bedrag van aanschaf waar ik aan denk is zo'n 600-700 euro. Waar zou ik ongeveer op uitkomen voor een goed espresso-apparaat en maler?
@Bluecold: ja, ik vind dat veel werk. Of het teveel is, dat is de vraag. Ik verwacht dat ik het niet erg vind om in het weekend 's ochtends te beginnen met zo'n heerlijke espresso. Dan is het een "speciaal" moment.
Maar ik heb ook situaties waarin ik thuis aan het werk ben en even een korte pauze met een bak koffie wil hebben. Kopje onder apparaat, knop indrukken, pitstop op het toilet en weer verder nadenken over het werk. Een moment van minder genieten en meer massa-consumptie zullen we maar zeggen
Misschien moet ik er dan maar een nespresso naast kopen voor die werk-momenten, of geen koffie meer drinken zonder er even de tijd voor te nemen en van te genieten
@Spironski: ik vind het onverwacht dat een nespresso zo positief gewaardeerd wordt. Omdat ik weinig ervaring heb in de smaak van alle mogelijke bereidingswijzen is je input waardevol.
Het bedrag van aanschaf waar ik aan denk is zo'n 600-700 euro. Waar zou ik ongeveer op uitkomen voor een goed espresso-apparaat en maler?
Re: Volautomaat of niet?
5Ehh...nou, je moet dat relatief zien. Ik ben niet zo weg van Nespresso hoor; alleen nog minder van superautomaten .@Spironski: ik vind het onverwacht dat een nespresso zo positief gewaardeerd wordt.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Volautomaat of niet?
6removed
Laatst gewijzigd door Heinrich op zo 10 jun 2012, 07:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Because it's got ' Electrolytes ' !
Re: Volautomaat of niet?
7Volautomaten staan hier vaak/altijd in een kwaad daglicht, maar uiteindelijk kan alleen jij het oordeel vellen.
Zelf vind ik de koffie/espresso/cappu's uit mijn volautomaat ècht lekker ( ) en gebruik het apparaat dus ook naar volledige tevredenheid.
Niet zelden is de koffie in de horeca (ook gezet met een E61 oid) van mindere kwaliteit dan mijn eigen, maar ik kom uiteraard ook wel eens betere tegen. Ik heb ook zelf ervaring met halfautomaten (gaggia classic) en vind de verschillen niet overtuigend.
Duur is ook relatief, de aankoop was €500 en onderhoud doe ik zelf (€0). Heb em nu >5 jaar en 5231 kopjes verder, dat vind ik persoonlijk niet duur.
Ik heb in koffiezaken wel eens nespresso geproefd, maar geef de voorkeur aan mijn volautomaat, een "voller" smakende koffie.
Daarnaast ben je veel flexibeler qua koffie, alle melanges van (internet-)koffiebranders of Zelfgebrand, alles is mogelijk.
Ook is Nespresso op den duur duurder dan (de juiste) volautomaat.
Probeer, leer en maak je eigen keuze!
Zelf vind ik de koffie/espresso/cappu's uit mijn volautomaat ècht lekker ( ) en gebruik het apparaat dus ook naar volledige tevredenheid.
Niet zelden is de koffie in de horeca (ook gezet met een E61 oid) van mindere kwaliteit dan mijn eigen, maar ik kom uiteraard ook wel eens betere tegen. Ik heb ook zelf ervaring met halfautomaten (gaggia classic) en vind de verschillen niet overtuigend.
Duur is ook relatief, de aankoop was €500 en onderhoud doe ik zelf (€0). Heb em nu >5 jaar en 5231 kopjes verder, dat vind ik persoonlijk niet duur.
Ik heb in koffiezaken wel eens nespresso geproefd, maar geef de voorkeur aan mijn volautomaat, een "voller" smakende koffie.
Daarnaast ben je veel flexibeler qua koffie, alle melanges van (internet-)koffiebranders of Zelfgebrand, alles is mogelijk.
Ook is Nespresso op den duur duurder dan (de juiste) volautomaat.
Probeer, leer en maak je eigen keuze!
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30
Re: Volautomaat of niet?
8Rbenus, dank voor je andere kijk op deze zaak
Bedoel je met een volautomaat zo'n zelfde als ik? (bijv. een jura)
Bedoel je met een volautomaat zo'n zelfde als ik? (bijv. een jura)
Re: Volautomaat of niet?
9Laten we oppassen dat we niet gaan polariseren, wie heeft er een boodschap aan fanboys? Ik ga er vanuit dat mensen hier uit ervaring posten en niet uit vooroordeel. Zo mag je mijn post lezen, en het staat er ook zo.
Nu snijdt rbenus wel een punt aan. Als je niet bereid bent om enige aandacht in de bereiding van je koffie te steken, krijg je met een Semi wat vaak in de horeca gebeurt: smerige koffie. Dat ligt dus niet aan de machine, maar aan de onkunde van het personeel. Neem in dat geval dan please een superautomaat, de resultaten daaruit zijn tenminste redelijk voorspelbaar.
Ben je echter wel bereid om er enige aandacht aan te besteden, dan ben ik (persoonlijk!) ervan overtuigd dat je met een semi een superieur resultaat kan behalen.
Je hebt het meest aan ervaringen, denk ik, maar je moet zaken wel relativeren. Zo'n Gaggia Classic is nu ook weer niet de beste en makkelijkste semi, en ook niet in de klasse waar we het hier over hebben. En dan is ook nog eens van belang welke maler er bij werd gebruikt en welke koffie (maar dat geldt ook voor de superauto).
En volgens mij zegt niemand (ik in elk geval niet) dat een Superauto duur is. Wel schrijf ik dat het onderhoud aan een goede semi goedkoper is, en dat deze machines veel langer meegaan dan een super.
De opmerking van rbenus over Nespresso en de vrijheid van bonenkeuze bij een superauto snijdt wel hout.
Ik kan enorm genieten van muziek uit mijn iPod-dock, en ik sta te kijken wat voor volwassen geluid er uit dat dingetje komt, ik vind hem geweldig! Ik heb ook een installatie met Keff's ter grootte van een stel koelkasten, die zijn óók geweldig. Maar het is geen vraag wat een beter geluid geeft. Alleen neem je die koelkasten niet even mee ergens heen. Het is dus niet of/of, maar en/en.
Zo zit het denk ik ook en beetje met superauto of semi: het is maar wat voor gebruik je er van gaat maken en hoeveel tijd je er in wil steken welke "de beste" voor je is.
De raad van rbenus klopt denk ik wel: ga gewoon proberen. Laat je eens een kop serveren bij een echt goede espressozaak (daarvan zijn er niet veel), en ga vervolgens een espresso halen uit een superautomaat . Kijk dan eens of je het verschil proeft en of je daarvoor wel de moeite wil doen.
Nu snijdt rbenus wel een punt aan. Als je niet bereid bent om enige aandacht in de bereiding van je koffie te steken, krijg je met een Semi wat vaak in de horeca gebeurt: smerige koffie. Dat ligt dus niet aan de machine, maar aan de onkunde van het personeel. Neem in dat geval dan please een superautomaat, de resultaten daaruit zijn tenminste redelijk voorspelbaar.
Ben je echter wel bereid om er enige aandacht aan te besteden, dan ben ik (persoonlijk!) ervan overtuigd dat je met een semi een superieur resultaat kan behalen.
Je hebt het meest aan ervaringen, denk ik, maar je moet zaken wel relativeren. Zo'n Gaggia Classic is nu ook weer niet de beste en makkelijkste semi, en ook niet in de klasse waar we het hier over hebben. En dan is ook nog eens van belang welke maler er bij werd gebruikt en welke koffie (maar dat geldt ook voor de superauto).
En volgens mij zegt niemand (ik in elk geval niet) dat een Superauto duur is. Wel schrijf ik dat het onderhoud aan een goede semi goedkoper is, en dat deze machines veel langer meegaan dan een super.
De opmerking van rbenus over Nespresso en de vrijheid van bonenkeuze bij een superauto snijdt wel hout.
Ik kan enorm genieten van muziek uit mijn iPod-dock, en ik sta te kijken wat voor volwassen geluid er uit dat dingetje komt, ik vind hem geweldig! Ik heb ook een installatie met Keff's ter grootte van een stel koelkasten, die zijn óók geweldig. Maar het is geen vraag wat een beter geluid geeft. Alleen neem je die koelkasten niet even mee ergens heen. Het is dus niet of/of, maar en/en.
Zo zit het denk ik ook en beetje met superauto of semi: het is maar wat voor gebruik je er van gaat maken en hoeveel tijd je er in wil steken welke "de beste" voor je is.
De raad van rbenus klopt denk ik wel: ga gewoon proberen. Laat je eens een kop serveren bij een echt goede espressozaak (daarvan zijn er niet veel), en ga vervolgens een espresso halen uit een superautomaat . Kijk dan eens of je het verschil proeft en of je daarvoor wel de moeite wil doen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Volautomaat of niet?
10Yep, in mijn geval een Bosch Benvenuto B30, staat wel meer over op dit forum.MartinH80 schreef:Rbenus, dank voor je andere kijk op deze zaak
Bedoel je met een volautomaat zo'n zelfde als ik? (bijv. een jura)
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30