Re: Handleiding voor beginners

51
De FF staat inderdaad bekend om z'n uiterlijk, niet bepaald omdat het zo'n goed apparaat zou zijn. Vroeger waren ze vrij slecht, maar ik geloof dat ze tegenwoordig in elk geval redelijk zijn.

Bedenk je dat het espresso apparaat maar één van de minder belangrijke delen van je hele set up is hè? Belangrijker dan welk espresso apparaat, is welke maler je koopt. Zonder goede maler en verse bonen is espresso onbegonnen werk, dus budgetteer dat zeker!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Handleiding voor beginners

52
Ja dat las ik net ook. Dat had ik nog niet bij het budget gerekend. Gelukkig is alles tweedehands te vinden maar zoiets blijft zijn waarde natuurlijk redelijk behouden. Ik wilde ook voor de oude X2 gaan (2005). De nieuwere kon alleen met cups had ik ergens gelezen. Bedankt voor je reactie in ieder geval.

Re: Handleiding voor beginners

53
Bedankt voor de duidelijke beginners handleiding.
Het is voor mij een aanvulling en soms bevestiging.
Is de PID afhankelijk of kan het op elke machine geplaatst worden?
Tot nu toe kan ik hem alleen maar vinden voor de Silvia.

Ik besteed vele uurtjes aan deze koffiepraat-forum en ontdek steeds weer iets nieuws.
Waar mogelijk, breng ik het geleerde dan direct in de praktijk .
Oefening baart koffie :)

Re: Handleiding voor beginners

55
Hendrik schreef:Bedankt voor de duidelijke beginners handleiding.
Het is voor mij een aanvulling en soms bevestiging.
Is de PID afhankelijk of kan het op elke machine geplaatst worden?
Tot nu toe kan ik hem alleen maar vinden voor de Silvia.

Ik besteed vele uurtjes aan deze koffiepraat-forum en ontdek steeds weer iets nieuws.
Waar mogelijk, breng ik het geleerde dan direct in de praktijk .
Oefening baart koffie :)
Niet te vergeten een hoop prut ;)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Handleiding voor beginners

56
Toch nog een vraag.
Als de koffie nu de juiste doorlooptijd heeft en een prachtige crema van top tot teen ben je dan klaar?
Hoe kun je de smaak dan nog verder tweaken?

Re: Handleiding voor beginners

57
Vind jij hem lekker?

Nou dan is het goed!

Er is geen betere graadmeter dan je eigen smaak. ;)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Handleiding voor beginners

58
Fijn om een verhaal voor beginners te zien. goh,...ik ben zo groen......

graag zou ik meer de voor en nadelen willen lezen en meer over met de 'hand' zetten van een espresso, zoals in zuid Italië.

groet,

Re: Handleiding voor beginners

59
Eh? Met de hand zetten van een espresso, voordelen.. smaak? Nadelen.. moeite en kosten?

Dat had je toch wel kunnen opmaken uit de topicstart, of begrijp ik je vraag niet? En met de hand espresso zetten doen ze niet alleen in het zuiden van Italie, ook in het noorden ;-)

Re: Handleiding voor beginners

60
Ik mis deze zin even:

"30 ml water wordt onder een druk van 8 a 9 bar in 25 seconden door 7 gram (eenkops) 14 gram (2 kops) koffie geperst."

bij twee kops is het dan nog steeds maar 30ml water door twee keer zoveel koffie, dan heb je toch een extra sterks eenkops bakkie? Ik dacht dat er door het tweekopsfilter met meer gaatjes dan in 25 seconden ongeveer 60ml doorheen ging?