Goedemiddag,
gisteren was een vreemde dag. 's Ochtends m'n maling fijngesteld om voor het eerst tot een lekkere lungo te komen.
Aan het eind van de middag: "Schat, nog een lungootje doen?"
Dat mislukte dus.. met dezelfde handelingen kom ik op bijna een espresso uit.
In stappen de maling weer grover gemaakt, vervolgens in 25 seconden een acceptabele hoeveelheid, maar het smaakte nergens naar, veel te slap.
Is dit nu het invloed van het weer?
(note: jaren 30 bovenwoning, koude keuken door 1 buitenmuur en de vloer)
Re: Weersinvloeden
2MartinH80 schreef:Goedemiddag,
gisteren was een vreemde dag. 's Ochtends m'n maling fijngesteld om voor het eerst tot een lekkere lungo te komen.
Aan het eind van de middag: "Schat, nog een lungootje doen?"
Dat mislukte dus.. met dezelfde handelingen kom ik op bijna een espresso uit.
In stappen de maling weer grover gemaakt, vervolgens in 25 seconden een acceptabele hoeveelheid, maar het smaakte nergens naar, veel te slap.
Is dit nu het invloed van het weer?
(note: jaren 30 bovenwoning, koude keuken door 1 buitenmuur en de vloer)
Heel fijn dat je dat met ons wilt delen, alleen 1 maar moeten we maar gaan raden wat voor koffiemolen je daar gebruikt?
Ik heb het idee dat jezelf een probleem hebt gecreëerd, met die ene goede maling die je 's morgens afgesteld hebt, je had daarvoor gemalen en wellicht zat er nog wat oude maling (grover) in de shoot, en daar kwam dan een deel te fijne maling achteraan, zodat het leek alsof je de perfecte maling had gevonden, let wel op "leek" , nu dus vanavond verwachte je weer die perfecte koffie, niets is minder waar,
hetzelfde verhaal vanmorgen met een detailverschil, deel oude koffie en een deel verse koffie en te fijn gemalen, daar had/heb je het probleem en nog wel zelf gecreëerd
Dus als je volgende keer een verstelling doet even een halve dosis de vuilnisbak in, zeker als je nog onzeker bent met je afstelling.
Succes@3aan
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Weersinvloeden
3Gisteren had ik even geen zin in koffie na ons Kerst-gebeuren, dus ik heb geen inzicht in de invloed van het weer op de espresso. Maar op zich lijkt het me plausibel dat een weersomslag hier aanleiding was voor een correctie.
Lullig genoeg stond ik eergisteravond aan het eind van het kerstmaal wel te kloten met mijn maalinstelling. Ik vrees dat niet iedereen een kopje koffie heeft gekregen zoals ik dat graag zou willen. Nu weet ik niet of dat aan het weer lag, of aan iets anders... . Zou wel een fijne verklaring zijn .
Lullig genoeg stond ik eergisteravond aan het eind van het kerstmaal wel te kloten met mijn maalinstelling. Ik vrees dat niet iedereen een kopje koffie heeft gekregen zoals ik dat graag zou willen. Nu weet ik niet of dat aan het weer lag, of aan iets anders... . Zou wel een fijne verklaring zijn .
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Weersinvloeden
4Mijn reactie was naar aanleiding van deze quote;Spironski schreef:Gisteren had ik even geen zin in koffie na ons Kerst-gebeuren, dus ik heb geen inzicht in de invloed van het weer op de espresso. Maar op zich lijkt het me plausibel dat een weersomslag hier aanleiding was voor een correctie.
Lullig genoeg stond ik eergisteravond aan het eind van het kerstmaal wel te kloten met mijn maalinstelling. Ik vrees dat niet iedereen een kopje koffie heeft gekregen zoals ik dat graag zou willen. Nu weet ik niet of dat aan het weer lag, of aan iets anders... . Zou wel een fijne verklaring zijn .
En dan is wel plausibel van wat ik vermelde, zeker daar we geen benul van z'n maler hebben en dan kan je niet 1,2,3 stellen dat het aan weer kan liggen, ik heb de laatste week geen weersinvloeden vastgesteld.gisteren was een vreemde dag. 's Ochtends m'n maling fijngesteld om voor het eerst tot een lekkere lungo te komen.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Weersinvloeden
5Mijn reactie was op Martin, niet op jou Adriaan. Want inderdaad kan jouw verklaring ook heel wel kloppen. Kan ook nog zijn dat beide verklaringen op gaan.
Ik bedacht me echter dat ik de avond tevoren ook zo stond te kl.ten. En nu vermoed ik dat dit met iets anders had te maken, maar op het moment zelf vond ik het maar verdraait lastig om tot een goed resultaat te komen. 's Middags was alles nog prima, 's avonds ging het alle kanten op. En hoewel ik inderdaad geen weersomslag heb gezien, was er natuurlijk wel opeens heel veel activiteit in mijn keukentje (met vergelijkbaar klimaat als Martin).
Ik bedacht me echter dat ik de avond tevoren ook zo stond te kl.ten. En nu vermoed ik dat dit met iets anders had te maken, maar op het moment zelf vond ik het maar verdraait lastig om tot een goed resultaat te komen. 's Middags was alles nog prima, 's avonds ging het alle kanten op. En hoewel ik inderdaad geen weersomslag heb gezien, was er natuurlijk wel opeens heel veel activiteit in mijn keukentje (met vergelijkbaar klimaat als Martin).
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Weersinvloeden
6Ha @3aan en Spironski,
dank voor de reacties. Om eerst maar de maler uit de doeken te doen: ik heb een Mahlkonig Vario en weeg de bonen die ik vervolgens ga malen. Ik blijf dan doormalen totdat ik hoor dat de maler geen bonen meer te verwerken heeft. Dus er zal altijd wel wat maalsel achterblijven, maar die hoeveelheid wil ik verwaarlozen.
Ik ben nog een newbee en heb nu voor het eerst het gevoel dat een externe invloed ineens alles omver schopt. Ik zou niet verwachten dat het weer zo'n invloed kan hebben, en alhoewel bij mij (en blijkbaar ook Spironski) de keuken niet de meest constante omgeving is, heb ook ik geen grote weersverandering opgemerkt.
Als ik het bij de Vario overigens over een grote verandering heb, dan bedoel ik dat ik de linker-stel-hevel van helemaal onder naar helemaal boven verplaats.
dank voor de reacties. Om eerst maar de maler uit de doeken te doen: ik heb een Mahlkonig Vario en weeg de bonen die ik vervolgens ga malen. Ik blijf dan doormalen totdat ik hoor dat de maler geen bonen meer te verwerken heeft. Dus er zal altijd wel wat maalsel achterblijven, maar die hoeveelheid wil ik verwaarlozen.
Ik ben nog een newbee en heb nu voor het eerst het gevoel dat een externe invloed ineens alles omver schopt. Ik zou niet verwachten dat het weer zo'n invloed kan hebben, en alhoewel bij mij (en blijkbaar ook Spironski) de keuken niet de meest constante omgeving is, heb ook ik geen grote weersverandering opgemerkt.
Als ik het bij de Vario overigens over een grote verandering heb, dan bedoel ik dat ik de linker-stel-hevel van helemaal onder naar helemaal boven verplaats.