Re: temperatuurmetingen aan machines

61
Even voor de duidelijkheid: deze post gaat nog over de Pavoni.
Bedoel je de temp vanaf opwarmen, zonder er verder wat mee te doen tot na 20 minuten? Dat heb ik gedaan op http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... en-850.jpg
Oh gut, de simpelste grafiek en die is in de veelheid van info (en andere zaken aan m'n hoofd) verloren gegaan.
Twee koppen gezet om 11 minuten na start en 17 minuten na start staan op http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... -2cups.jpg
Ja, die heb ik wel bekeken. Maar daar had je na de 2-de kop ook een nat lapje in de nek gelegd, toch? waarschijnlijk lijkt dat een 3-de kopje zonder natte lap te heet zou zijn.

Die natte lap lijkt goed te werken, en nu vraag ik me af of die ook zo goed werkt dat je méér dan die 2 goede kopjes achter elkaar kan zetten. Misschien wel 4 of 5 kopjes?

En ook heb ik nog graag wat verduidelijking over de koeling. Eerder schreef je dat de natte lap zo'n 7C terugkoelde (itt de 10C die ik noemde), maar als ik het goed begrijp lijkt de natte lap de kop terug te koelen tot 84C, terwijl de kop zonder koeling toch zeker op 94C zit, als ik het eerste grafiekje goed lees. Kan je daar nog wat over vertellen?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: temperatuurmetingen aan machines

62
Spironski schreef:Even voor de duidelijkheid: deze post gaat nog over de Pavoni.
[...]
Die natte lap lijkt goed te werken, en nu vraag ik me af of die ook zo goed werkt dat je méér dan die 2 goede kopjes achter elkaar kan zetten. Misschien wel 4 of 5 kopjes?
Dankje, zet ik op de lijst voor als ik weer met de La Pavoni in de weer ga.
Spironski schreef:En ook heb ik nog graag wat verduidelijking over de koeling. Eerder schreef je dat de natte lap zo'n 7C terugkoelde (itt de 10C die ik noemde), maar als ik het goed begrijp lijkt de natte lap de kop terug te koelen tot 84C, terwijl de kop zonder koeling toch zeker op 94C zit, als ik het eerste grafiekje goed lees. Kan je daar nog wat over vertellen?
Ik heb de indruk dat de zetgroep ook zonder doekje al een paar graden afkoelt zodra de stroom heet water uit de boiler naar de zetgroep is gestopt. Met doekje in de nek wordt dat nog een graad of zeven koeler lijkt het maar niet veel meer. Een natte lap om de zetgroep zelf zou ook een effectieve afkoeling zijn maar omdat die lap dan als eerste ook de probe koud maakt geeft de meting dan geen juist beeld.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: temperatuurmetingen aan machines

65
fransg schreef: Het verbaast me weleens dat la Pavoni (of Orphan Espresso) niet komt met een koelrib die je aan de zetgroep zou kunnen vastmaken. Als die koelrib goed geproportioneerd is, dan zou die de zetgroep bijvoorbeeld stabiel op 80º C kunnen houden. Wel zou die er dan pas op moeten worden geschoven als die temperatuur is bereikt, anders wordt de opwarmtijd flink langer.
Bij de buren meldde zich net iemand die zo'n koelrib maakte:

http://www.thuisbarista.nl/forum/viewto ... 118#p40115
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: temperatuurmetingen aan machines

69
Hmm, na wat missers (te heet vermoedelijk) heb ik net weer eens een erg lekkere kop cappuccino gemaakt met de La Pavoni.

Sinds vanochtend stond de datalogger al elke seconde te meten. Omstreeks 17:05 zette ik 'm weer aan:

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... rmedag.jpg)

Een flush toen de temp tegen de 70 aan zat en zetten maar. Tijdens de extractie was de zetgroep rond de 92 graden. Daarna (toen de koffie al klaar was) bleef de temperatuur doorstijgen, ruim boven de 100º C dus ik heb 'm maar weer uit gezet.

Afbeelding


(groot: http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... rmedag.jpg)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino