Re: By The Bean - Sommeliers Blend

22
Ik zou er niet te lang mee wachten. Ik had het idee dat mijn BtB-bonen -eergisteren het laatste beetje opgemaakt- toch echt al op hun retour waren.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: By The Bean - Sommeliers Blend

24
Ja.

Mijn eigen bonen gebruik ik zelfs meestal voordat ze 2 weken oud zijn. Bij de BtB bonen vond ik de uitloop op het laatst toch al een stuk dunner worden, met spuiterjes, zelfs. De romige smaak werd ook minder, zonder dat daar "rijping" voor in de plaats kwam.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: By The Bean - Sommeliers Blend

25
Wilde vandaag nog wat verder testen met deze boontjes. Maar ik ben bang dat het te laat is. De smaak is vlak en de uitloop is met geen mogelijkheid meer goed te krijgen. Zelfs op de fijnste stand van de Vario kom ik niet in de buurt van een mooie doorloop.

Kom ik eigenlijk weer terug op mijn eerste punt; de versheid. Wanneer de thtdatum een jaar is zouden de bonen nu 3 weken oud zijn. Normaal lukt het wel dan nog een goede espresso te zetten.

@ martijn; Was op de vraag over de tht al een reactie gekomen? Ben nu wel erg benieuwd....
Expobar Brewtus III- Ponte Vecchio Lusso - Ponte Vecchio Export - Mahlkoning Vario - Demoka M203 - Six Cup Classic Series Chemex - Bialetti Moka Express 3 en 1-kops - Hario V60 Dripper - Hario Skerton

Re: By The Bean - Sommeliers Blend

27
Thomaserati schreef:@ martijn; Was op de vraag over de tht al een reactie gekomen? Ben nu wel erg benieuwd....
Ja, daar hadden we een ractie op gehad zoals Jeroen eerder ook al schreef. Branddatum is tht datum - 1 jaar.
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Re: By The Bean - Sommeliers Blend

28
Ok, sorry, heb ik die reactie even gemist. Vreemd dat er met bonen van 8-8 op 1-9 geen fatsoenlijke espresso meer is te zetten. Wellicht dat er met bewaren wat verkeerd is gegaan.
Expobar Brewtus III- Ponte Vecchio Lusso - Ponte Vecchio Export - Mahlkoning Vario - Demoka M203 - Six Cup Classic Series Chemex - Bialetti Moka Express 3 en 1-kops - Hario V60 Dripper - Hario Skerton

Re: By The Bean - Sommeliers Blend

29
Dit zijn mijn bevindingen met deze koffie:

De verpakking is modern, beetje retro, in een plastic ventielzak. De inleiding bij deze koffie maakt nieuwsgierig. Bij openmaken van het pak was er al een lekkere sterke geur die veel beloofde.

Zoals ik al eerder schreef proefde de cappu die ik er van maakte sterk naar hazelnoten melkchocolade. Een zachte, ronde koffie, heel toegankelijk. Mijn vriendin proefde walnoten, ikzelf hazelnootjes, maar we waren het er over eens dat het een lekkere, niet te zware koffie is. Maar ik miste wel wat fruit dat voor wat balans en een frisse “kick” kan zorgen.

Die kick zat er wel in de espresso. Ook daar een chocoladesmaak, maar nu van pure chocolade, aangevuld met zoute nootjes dit keer, en wat houtige zuren (jonge twijgjes), heel in de verte misschien wat abrikoos. Als espresso vind ik hem daarom beter uit de verf komen, hij is dan beter uitgebalanceerd.
Bocca 1.jpg
Bocca 2.jpg
Zeker een lekkere koffie, maar ook een beetje een allemansvriend. En daarom ook wat teleurstellend. Door de inleiding: “Sommeliers Blend: exclusieve blend van topkwaliteit koffie geselecteerd door de wijnspecialisten van By the Grape in samenwerking met sommelier Mark Lubbersen van 't Schulten Hues in Zutphen (1 Michelin ster).” …had ik toch wat anders verwacht: een spannende niet-alledaagse en complexe koffie waar je zelfs iets van wijn in zou kunnen terug proeven (zoals sommige Yemen dat briljant doet). En dat kwam ik niet tegen, maar juist een goeiige lobbes. Ik had eerlijk gezegd meer een koffie verwacht zoals we die hebben gekregen van Backyard. Terwijl dat vader en zoon zijn in hun achtertuin!

Maar dat waren dus mijn eigen verwachtingen, en die komen lang niet altijd uit.
Wellicht dat deze boontjes heel snel verouderen? Ik schreef al eerder dat ik na 3 weken toch al een problematische uitloop had, veel te dun en met spuitertjes, als van koffie die al flink over tijd is. Ook de smaak die wat frisheid miste en de houtige zurigheid wijst in die richting.

Bij elkaar is dit een koffie waarvan ik me niet kan voorstellen dat er iemand is hem niet lekker vindt. Als je een spannende koffie zoekt met veel karakter, of heel lichte zurige smaken, zou ik echter even verder kijken.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: By The Bean - Sommeliers Blend

30
Bonen 2 1/2 wk geleden ontvangen, vandaag getest.

Machine: Severin S2 volautomaat, grove maling
Drank: Espresso, sterkste stand.

Geur: chocolade achtig, beetje zuur
Zoetheid: moeilijk vast te stellen...
Zuurgraad: mooie balans, zacht.
Body: volle zachte body
Bitter: goede bitterheid, fijn
Afdronk: prettige afdronk, geen rare nasmaak

Algemene beoordeling: Prima koffie, bij een juiste prijs zou ik deze bereid zijn te kopen.
http://www.eccellente.nl

twitter: @eccellente en @djpheifer