9,5 bar klinkt best ok (als deze meting ook daadwerkelijk overeenkomt met de pompdruk).
Vanuit de fabriek zet men de druk graag wat hoger, zodat er altijd wat in je kopje beland, ook als je teveel koffie gebruikt of te hard stampt. Om choakers/vastlopers te voorkomen. Een compromis bedoeld voor onervaren gebruikers, maar niet goed voor de kwaliteit.
Wellicht heeft er al eens iemand met gezond verstand aan deze machine gewerkt (importeur/verkoper/vorige eigenaar?)
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
229,5 bar klinkt inderdaad wel ok voor een vibratiepompje... Bij machines met een rotatiepomp ligt de druk rond de 8,5 bar geloof ik.
De druk tijdens het zetten is afhankelijk van de versheid/maling/dosering/aanstampen van je koffie.
Je kunt je voorstellen dat de machine niet voldoende druk kan opbouwen als het water er al bij 4 bar doorheen gaat (bijv. door te grove maling of te lage dosering)
Als je de maling/dosering/aanstampen goed hebt, moet er bij ongeveer 8-9 bar in ong. 25 tot 30 seconden een (of twee) espressootje(s) uitkomen.
De druk tijdens het zetten is afhankelijk van de versheid/maling/dosering/aanstampen van je koffie.
Je kunt je voorstellen dat de machine niet voldoende druk kan opbouwen als het water er al bij 4 bar doorheen gaat (bijv. door te grove maling of te lage dosering)
Als je de maling/dosering/aanstampen goed hebt, moet er bij ongeveer 8-9 bar in ong. 25 tot 30 seconden een (of twee) espressootje(s) uitkomen.
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
23Hee Jo2
De Domobar is geen HX toch?
Temperatuur maakt nogal uit voor de smaak van de koffie. Dus wat flushen en wachten her en der kan geen kwaad. Te lage temperatuur geeft zure espresso, goede temperatuur geeft lekkere espresso, iets te hoge temperatuur geeft smakeloze espresso en veel te hoge temperatuur geeft verbrande espresso.
Hoe lang doe je over het vullen van je espressokopje? Geen crema is meestal een indicator van een te grove maling/overextractie en fijner malen is meestal een oplossing. Wat voor maler gebruik je?
De Domobar is geen HX toch?
Temperatuur maakt nogal uit voor de smaak van de koffie. Dus wat flushen en wachten her en der kan geen kwaad. Te lage temperatuur geeft zure espresso, goede temperatuur geeft lekkere espresso, iets te hoge temperatuur geeft smakeloze espresso en veel te hoge temperatuur geeft verbrande espresso.
Hoe lang doe je over het vullen van je espressokopje? Geen crema is meestal een indicator van een te grove maling/overextractie en fijner malen is meestal een oplossing. Wat voor maler gebruik je?
Speedster | SuperJolly | et al.
Re: Temperatuurafstelling VBM Domobar
25Andretti schreef:AADJE! AADJE! AADJE!Aadje schreef:Hee Jo2
leuk je hier te zien..