beste ervaringsdeskundigen,
ik heb gezocht op 'maalgraad instellen' , maar vind diverse niet relevante topics.
wie kan me een linkje geven met alles over de juiste maalgraad instellen, bij diverse situaties, bv soort bonen, minder verse bonen, etc, etc.
Re: maalgraad afstellen instellen?
2Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: maalgraad afstellen instellen?
3Blue's linkje is erg handig.
Daarbuiten: naarmate bonen ouder worden moet je vaak wat fijner malen. Ook valt me op dat donker gebrande bonen grover gemalen moeten worden dan licht gebrande bonen. Klopt het dat als de luchtvochtigheid daalt ook fijner moet worden gemalen?
Verder voor een Ristretto wat fijner malen, voor een Lungo juist wat grover. En voor de rest: trail and error.
Daarbuiten: naarmate bonen ouder worden moet je vaak wat fijner malen. Ook valt me op dat donker gebrande bonen grover gemalen moeten worden dan licht gebrande bonen. Klopt het dat als de luchtvochtigheid daalt ook fijner moet worden gemalen?
Verder voor een Ristretto wat fijner malen, voor een Lungo juist wat grover. En voor de rest: trail and error.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: maalgraad afstellen instellen?
4Trial and error. Trail is weer wat anders.Spironski schreef:En voor de rest: trail and error.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: maalgraad afstellen instellen?
5Ghèhe..., foutje. Hebben jullie dat nu ook: dat je voortdurend letters omwisselt?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: maalgraad afstellen instellen?
6bluecold én spironsky, hartelijk dank voor de moeite. Ik ga het lezen.
Wil je een wijze raad..........koop een vol-automaat!
Re: maalgraad afstellen instellen?
7Ja ik heb dat ook weleens. Bij "trial and error" zie je dat wel vaker trouwens. Een atleet die trails loopt heeft het expres zo op zijn blog:Spironski schreef:Ghèhe..., foutje. Hebben jullie dat nu ook: dat je voortdurend letters omwisselt?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: maalgraad afstellen instellen?
8Dat is wel een modderige trail geweest!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: maalgraad afstellen instellen?
9heb het gelezen, heel interessant. Vraag je dat nu aan mij, over die luchtvochtigheid?Spironski schreef:Blue's linkje is erg handig.
Daarbuiten: naarmate bonen ouder worden moet je vaak wat fijner malen. Ook valt me op dat donker gebrande bonen grover gemalen moeten worden dan licht gebrande bonen. Klopt het dat als de luchtvochtigheid daalt ook fijner moet worden gemalen?
Verder voor een Ristretto wat fijner malen, voor een Lungo juist wat grover. En voor de rest: trail and error.
Wat ik weet/gelezen heb, niet in dit forum, is dat de luchtvochtigheid de bonen wat doet opzwellen. Ook omgevingstemperatuur heeft invloed. Iets grover misschien bij opgezwollen bonen? zeg jij het maar, jij bent de expert....en blue cold, etc, etc.
Wil je een wijze raad..........koop een vol-automaat!
Re: maalgraad afstellen instellen?
10Nou, ik noem mezelf geen expert hoor. En het was eigenlijk een vraag aan "het forum"...., dus kom er maar in mensen!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder