Heb er een tijdje mee gewacht om probleem hier aan te kaarten, totdat ik na veel proberen bijna zeker weet dat het niet aan mij ligt Ik vermoed dat oplossing ook wel zal liggen bij bezoekje aan verkoper, maar toch.
Probleem:
-maler bij nieuwe lading bonen proberen in te stellen op 14gr, 25sec en 50% brewratio
-eerste poging 30 sec, dus wat fijner malen. Malerafstelling millimeter verschoven (tijdens malen)
-tweede poging weer 30 sec. Malerafstelling millimeter verschoven.
-derde poging weer 30 sec. Malerafstelling millimeter verschoven.
-vierde poging 18 sec. malerafstelling millimeter terug
-etc
oftewel kleine stapjes aanpassen doen paar keer niets en dan ineens een (te) grote sprong.
Maler kapot (en dus terug) of is hier zelf nog (eerst) iets aan te doen?
groeten
Jeroen
Re: Problemen met Eureka Mignon
2Hoeveel koffie heb je na een aanpassing 'weggemalen' zonder te gebruiken?
Als dat nul is, ligt daar de clou.
Je hebt dan steeds iets fijner gemalen en tegen de tijd dat het maalsel dat nog in de weg lag eindelijk was opgebruikt, bleek het ineens veel te fijn.
Als dat nul is, ligt daar de clou.
Je hebt dan steeds iets fijner gemalen en tegen de tijd dat het maalsel dat nog in de weg lag eindelijk was opgebruikt, bleek het ineens veel te fijn.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Problemen met Eureka Mignon
3Hallo Jeroen,
Als -tevreden- mede-gebruiker van de Eureka even ook wat respons.
Ik heb elke week, soms 2x per week, andere bonen in de molen.
Varieert van zelfgebrand, ' oud' (private labels met tht van een jaar), gewoon vers van andere roaster.
Afgelopen week resp. bijv. Madagascar Ambatomenaloha, Guatemala Privat Kaffee van Tchibo en Blanche Dael Rwanda Kigoma.
Merk dat uiteraard dat origine en versheid vragen om vrij afwijkende afstellingen. Maar zo precies met millimeters zoals je beschrijft ervaar ik dan niet, ook niet het afgelopen eerste jaar dat ik m heb.
Ik zou dus bijna zeggen: geef de draaiknop eens een slinger (niet té letterlijk natuurlijk) en kijk wat er gebeurt. Daarna komt het tampen ook immer om de hoek kijken, ook weer een belangrijke vervolgstap, met 'gevolgen'.
Bij mij staat de draaiknop meestal wel ergens tussen 1 en 2 à 2,5. Geijkt op linkerbuitenkant/middenzijde (op 9 uur).
Gebruikte jij nou ook standaard de timerfunctie? Of verwar ik je met een ander forumlid met Eureka?
Any way... ik ga immer voor handmatig. Probeer dat ook eens.
Succes
Als -tevreden- mede-gebruiker van de Eureka even ook wat respons.
Ik heb elke week, soms 2x per week, andere bonen in de molen.
Varieert van zelfgebrand, ' oud' (private labels met tht van een jaar), gewoon vers van andere roaster.
Afgelopen week resp. bijv. Madagascar Ambatomenaloha, Guatemala Privat Kaffee van Tchibo en Blanche Dael Rwanda Kigoma.
Merk dat uiteraard dat origine en versheid vragen om vrij afwijkende afstellingen. Maar zo precies met millimeters zoals je beschrijft ervaar ik dan niet, ook niet het afgelopen eerste jaar dat ik m heb.
Ik zou dus bijna zeggen: geef de draaiknop eens een slinger (niet té letterlijk natuurlijk) en kijk wat er gebeurt. Daarna komt het tampen ook immer om de hoek kijken, ook weer een belangrijke vervolgstap, met 'gevolgen'.
Bij mij staat de draaiknop meestal wel ergens tussen 1 en 2 à 2,5. Geijkt op linkerbuitenkant/middenzijde (op 9 uur).
Gebruikte jij nou ook standaard de timerfunctie? Of verwar ik je met een ander forumlid met Eureka?
Any way... ik ga immer voor handmatig. Probeer dat ook eens.
Succes
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Re: Problemen met Eureka Mignon
4Hoi,
Heb rekening gehouden met wat retentie bij het malen. (in het begin een keer gemeten; ongeveer 1,5 gram). Laat dus normaal en seconde of zo doorlopen. Maar zelfs zonder rekening te houden met retentie vind ik een sprong van 30 naar 18 seconden wel erg groot.
En voor de duidelijkheid: dit is niet over een periode van uren gemeten, maar binnen enkele minuten met dezelfde koffie en alle overige variabelen gelijk gehouden.
@pichichi: Ga hem wel eens even een slinger geven en kijken wat dat doet. Heb trouwens de handmatige versie, dus geen timer
Heb rekening gehouden met wat retentie bij het malen. (in het begin een keer gemeten; ongeveer 1,5 gram). Laat dus normaal en seconde of zo doorlopen. Maar zelfs zonder rekening te houden met retentie vind ik een sprong van 30 naar 18 seconden wel erg groot.
En voor de duidelijkheid: dit is niet over een periode van uren gemeten, maar binnen enkele minuten met dezelfde koffie en alle overige variabelen gelijk gehouden.
@pichichi: Ga hem wel eens even een slinger geven en kijken wat dat doet. Heb trouwens de handmatige versie, dus geen timer
Bezerra BZ10, Eureka Mignon, Aeropress
Re: Problemen met Eureka Mignon
5Ik denk dat je inderdaad wat grotere verstellingen mag maken (3mm?) maar dat je ook even moet wachten op het effect.
Ikzelf heb ook vaak last van dat "verlate" effect als ik een nieuwe batch bonen ga gebruiken. Uit ongeduld verstel ik dan zo dat het volgende kopje best oké is, maar vaak is de verstelling voor het kopje daarna al weer teveel geweest. En dan moet de verstelling dus weer iets terug worden gedraaid.
Zo lijkt het er op dat bij jou die 3x 1mm verstelling pas bij het 4-de kopje effect kreeg, en dus teveel bleek.
Ikzelf heb ook vaak last van dat "verlate" effect als ik een nieuwe batch bonen ga gebruiken. Uit ongeduld verstel ik dan zo dat het volgende kopje best oké is, maar vaak is de verstelling voor het kopje daarna al weer teveel geweest. En dan moet de verstelling dus weer iets terug worden gedraaid.
Zo lijkt het er op dat bij jou die 3x 1mm verstelling pas bij het 4-de kopje effect kreeg, en dus teveel bleek.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Problemen met Eureka Mignon
6Mooi samengevat Spironski!
Ik heb ook al veel langer het idee dat de molen altijd even moet 'wennen' aan de nieuwe bonen.
Ook weleens met mensen over gehad en die keken me dan aan alsof ik de molen als levend wezen beschouwde
Wat, onder ons KP'ers gezegd en gezwegen, natuurlijk ook gewoon echt zo is
Ik heb ook al veel langer het idee dat de molen altijd even moet 'wennen' aan de nieuwe bonen.
Ook weleens met mensen over gehad en die keken me dan aan alsof ik de molen als levend wezen beschouwde
Wat, onder ons KP'ers gezegd en gezwegen, natuurlijk ook gewoon echt zo is
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!
The Coffee Cantata - J.S.Bach
Re: Problemen met Eureka Mignon
7In het begin had je 1,5g retentie gemeten, wat me vrij weinig lijkt maar wie weet klopt het. Het zal alleen niet zo zijn dat die 1,5g bij de volgende maling in z'n geheel is vervangen. Er komt wat bij, er gaat wat af en er blijft wat hangen. Als je de maler met de stofzuiger helemaal schoonzuigt en er 16g in gooit en er 14g gemalen uithaalt en daarna weer uitzuigt/blaast, dan heb je maximaal effect van je veranderde maalinstelling denk ik. En anders gewoon rekening houden met het na-ijl effect, ook prima natuurlijk.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Problemen met Eureka Mignon
8Overigens zit ik er niet mee als mijn doorloop eens 30 of zelfs 35 seconden is, volgens mij is dat voor een ristretto volkomen normaal. Ik kijk voornamelijk naar kleur van de uitloop, en die probeer ik rond de 25 seconden vlak voor blonding te krijgen, maar als dat wat afwijkt..., ach.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder