Re: Roastown - Espressobranding

11
Hier ook in goede orde ontvangen!
Inderdaad uiterst keurig en stijlvol verpakt, hulde daarvoor.
De eerste indruk....
Ben het type koffiezakje ook nog nooit tegengekomen. Erg mooi concept!

Enige kleine minpuntje vind ik op de achterzijde de tht datum. 2 (zegge: twee) jaren :!: :?:
Oei, dat is nogal een stelling. En m.i. (en ook wat ik hier op het forum geregeld lees) een niet houdbare (letterlijk en figuurlijk dus). Jullie richten je op kwaliteit, de look&feel is daar ook zeer nadrukkelijk en uitbundig op toegespitst. Ga alsjeblieft dan voor een tht van max. 1 jaar, als het écht moet (maar van wie eigenlijk..?). Beter nog 6 maanden verder, of korter... Maakt het kwalitatief-exclusief!
Nou ja, you get my point I guess :?

Tot zover over de buitenkant.. Proefresultaten van het mooie bruins aan de binnenkant volgen.
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!

The Coffee Cantata - J.S.Bach

Re: Roastown - Espressobranding

13
Van het weekend ben ik bezig geweest met de Nicaragua, hier mn bevindingen:

Branddatum 8 apr 2013.
De boontjes zien er vrij licht gebrand uit, wel wat variatie. Is dit misschien een blend? Had ik niet verwacht bij een single origin.
De smaak van de espresso is vrij delicaat, iets poederig, weinig acide, licht bitter en iets aards. Een zachte smaak, iets voor in de avonduren stel ik me zo voor.

Door z'n zachte karakter blijft er in de cappucino weinig meer van over, dat is jammer want die drink ik graag. Ik ga eens kijken of hij het goed doet in slow-coffie (french press), verwacht van wel. :)

Voor de liefhebber is dit denk ik een interessante delicate boon, ik ga vaak meer voor vollere chocolade-achtige bonen, maar voor de afwisseling is dit ook wel leuk.

Heel erg bedankt voor de mogelijkheid deze boon te proeven, komend weekend de volgende! :)
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: Roastown - Espressobranding

14
Hallo R&B,

Dank voor je beschrijving van de Nicaragua!

Hier is het antwoord op je vraag. De Nicaragua is 100% single origin. De koffie komt uit 2 naast elkaar gelegen streken: Matagalpa en Jinotega, gelegen in het noorden van Nicaragua. De koffiebonen hebben de Strictly High Grown classificatie.

De espressobranding die je volgend weekend gaat proeven is donkerder gebrand (Vienna / French Roast) en is wel een melange. (Guatemala en Brazilië) Wellicht helpt dat bij het zetten van een cappuccino :-)

Succes!

PS: we zijn natuurlijk ook benieuwd naar je French Press experiment!
Een passie voor goede koffie: www.roastown.com

Re: Roastown - Espressobranding

16
Hierbij ook het eerste deel van mijn bevindingen: de Nicaragua. De decaf komt later, die heb ik nog niet echt uitgebreid geproefd. Ik heb de Nicaragua samen met m'n broer en vader geproefd.

Ik kreeg het pakketje door PostNL wat later binnen dan de rest; de branddatum was met 12 april nog ruim binnen de versheidsmarge (branddatum netjes vermeld - ik kan me ook niet storen aan een lange houdbaarheidsdatum). De zakjes koffie waren verzorgd verpakt, handige zakjes, met uitgebreide beschrijving - de eerste indruk was daardoor dat er in ieder geval veel energie in is gestoken, en dat is natuurlijk positief. (ik had wat foto's gemaakt maar Bobbee was me voor :lol: ).

Bij mij was de eerste stap m'n machine chemisch reinigen, want dat had ik eigenlijk al iets te lang niet gedaan :roll: Dus met een schone machine kon ik beginnen :D

De aroma die vrijkomt bij het openen van het zakje deed mij sterk denken aan karamel; mijn vader rook er iets van framboos of bessigs in. De bonen zijn groot (bijna maragogype-size), vrij lichtgebrand (vind ik positief), een tikje statisch bij het malen. Eerste poging was een dubbele espresso van 18 gram bonen; maalgraad was te grof dus direct een tweede, betere gezet. Een kruidige, wat houtige smaak viel me op. Verder vond ik de structuur aan de waterige kant; verdere espresso's heb ik daarom van 21,5 gram gezet (beetje richting de dubbele ristretto). De lichte branding leent zich hiervoor. De geur die we hierbij hebben opgemerkt is vooral houtvuur/open haard (de den die ook op de verpakking vermeld staat konden we er in vinden). De smaak was op deze manier ook wat bloemig, nog steeds kruidig, een heel klein zuurtje, en de nasmaak was opvallend fris.
In de cappuccino blijft de espresso goed staan (maar niet te sterk); de koffie leent zich hier goed voor. Verder vind ik het altijd erg moeilijk iets over smaken in een cappuccino te zeggen....

Tot zover wat we er in hebben geproefd en geroken - maar wat is ons oordeel? Laat ik dan eerst zeggen dat wij vooral 'fan' zijn van de wat fruitige ('zurige') koffies overwegend uit Afrika. Deze koffie is dat niet. Wel kunnen we 'm waarderen als een 'gewone' espresso, voor gewoon alledaags. De smaak is goed maar hij is niet echt 'spannend'.

De decaf gaan we binnenkort verder proeven, maar wat eerste bevindingen: behoorlijk donker gebrand (om een of andere reden zijn alle decafeinato's die ik ken donker gebrand?), aroma van chocolade, en wat amandel(spijs). Die amandelspijs blijft in de smaak terug te vinden. De rest volgt.

Verder wil ik nog toevoegen dat dit de eerste keer is dat ik meedoe aan een proefpanel, en dat bevalt me eigenlijk wel goed! Vind het leuk om te doen en kan met uitgebreid proeven smaken beter omschrijven dan ik dacht. Dank aan Martijn en Roastown voor deze mogelijkheid!

Edit: ik had dit topic expres niet meer gelezen om mn eigen bevindingen zo min mogelijk te laten beïnvloeden, maar nu viel me dit op:
R&B schreef:Door z'n zachte karakter blijft er in de cappucino weinig meer van over, dat is jammer want die drink ik graag.
Hier ben ik het dus zelf niet mee eens. Maar dit kan komen doordat ik 'm met 21,5gram heb gezet - met 18 gram zou het best kunnen zijn dat hij te slap wordt?

Re: Roastown - Espressobranding

20
Ik heb beide bonen inmiddels op en ik vind het lastig een recensie te schrijven. Ik heb diverse doseringen met VST bakje en standaard filterbakje geprobeerd en ook verschillende temperaturen geprobeerd, maar ik blijf een fruitig zuurtje houden en een prikkeling in mijn keel bij beide bonen.(third wave?) Dat maakt deze koffie's dus vooral geschikt voor de liefhebbers van een zurige/fruitige smaak. Persoonlijk liggen deze fruitige en zurige smaken in koffie mij dus wat minder en zijn het daardoor juist die smaken die daardoor de overhand krijgen bij mij persoonlijk... Desalniettemin heb ik dmv cijfers de beoordeling gemaakt:

Decaf:
Smaak - 7
Aroma - 8
Body - 6,5
Zuurgraad - 9
Nasmaak - 6

Nicuraga:
Smaak - 7.5
Aroma - 8.5
Body - 7
Zuurgraad - 9
Nasmaak - 6,5

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


De verpakking en en vormgeving is helemaal top! Mijn complimenten voor Roastown en bedankt voor het ter beschikking stellen van de bonen!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’