Re: Limoncello

31
Ik zou zeggen roeren en bottelen. Misschien daarna nog even een weekje tot rust laten komen, maar daar heb ik niet genoeg verstand van of dat nodig is..
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: Limoncello

34
Ik heb er tot nu toe 700ml water bijgevoegd. Eerst gekookt en laten afkoelen natuurlijk. Geroerd, gebottled en het ligt weer in de vriezer. Ben benieuwd!

Inderdaad: erbij kan altijd nog, vandaar eerst maar eens 700.

Mijn dank is groot!

Re: Limoncello

37
Ah, ik zie dat ik helemaal ben vergeten te updaten.

Nadat ik de laatste 700ml (gekookt en weer afgekoeld) water heb toegevoegd heb ik er niets meer aan gedaan.

Resultaat: overheerlijke Limoncello die op perfecte sterkte was (check de foto: http://instagram.com/p/SphziVyqoP/). Iedereen die ik heb laten proeven (zelfs mijn Napolitaanse moeder) was meer dan enthousiast.

Helaas is alles nu alweer op... Ik ga binnenkort weer nieuwe maken, maar het is even wachten op de juiste citroenen bij de groenteman.

Belangrijke dingen die ik geleerd heb:
1.Suikerwater niet te lang laten inkoken. Dan verdampt er teveel water en moet je later weer bijvoegen om juiste alcohol percentage te krijgen
2. Je kan de limoncello dus zo sterk maken als je zelf wilt. Gewoon gekookt (en weer afgekoeld) water bijvoegen, roeren en bottlen.
3. Ik heb de limoncello gefilterd door een dubbelgevouwen theedoek te plaatsen in zo'n ijzeren vergiet (met fijne/kleine gaatjes) en dat ging prima.

Hieronder het gebruikte recept.

LIMONCELLO

Volgens origineel Italiaans recept.
Ingrediënten:
1L alcohol 95%
10 biologische onbespoten citroenen (deze zijn meestal half geel en half groenig).
1.2KG suiker
1.5L water

De alcohol is in NL niet te krijgen voor een normale prijs (70€ p/L). In Italië kost een fles iets van 14€. Je kan het ook kopen in Duitsland en België.

Stappenplan:
1. citroenen wassen en schillen met een dunschiller. Zorg dat je alleen de schil hebt zonder het witte gedeelte aan de binnenkant.
2. neem 750ml alcohol en voeg daarbij de kleingesneden stukjes citroenschil. Hermetisch afsluiten en voor een hele maand wegzetten op een donkere plek. Af en toe even omschudden.
3. na een maand ga je het suikerwater maken. Neem een pan en voeg de suiker en het water toe. Na 7-10min op een hoog vuur moet de suiker opgelost zijn en kan je het vuur uitzetten. Af laten koelen. Als je het te lang laat koken dan wordt het te stroperig en laat je alle water verdampen. Dit zal resulteren in een sterkere limoncello.
4. na het afkoelen kan je het suikerwater en de alcohol met de schillen samenvoegen in een grotere pot/fles. Voeg nu ook de rest van de alcohol toe (250ml). Dit laat je ook voor zeker 3-4 weken staan op een donkere plek.
5. na 3-4 weken moet je de limoncello eerst filteren (filterdoek bijvoorbeeld) voordat je de limoncello kan bottelen in schoongespoelde flessen.
6. zet de flessen in de vriezer evenals een paar glaasjes. Enjoy!

Met 1L alcohol zal je ongeveer 3L limoncello moeten kunnen maken. Dan heb je een limoncello van zo'n 33% afhankelijk van hoeveel water je toevoegt en hoe lang je het suikerwater laat inkoken.

Re: Limoncello

38
Over 2 weken gaan m'n ouders naar Toscane en nemen ze voor mij drie flessen mee terug :)
Ik ga voor Limoncello, en ga ook proberen met grapefruitschil en sinaasappelschil drankjes te maken.

Dit keer wél op tijd voor de zomer.
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60