Doe mij een koffie...

1
"Gewoon" een kopje koffie is er niet meer bij, nee tegenwoordig is de keuze enorm. Onderstaand een opsomming van een aantal dranken die je tegenwoordig op de gemiddelde menukaart tegen komt.

Cappuccino:
Eenderde espressokoffie, eenderde gestoomde melk en eenderde melkschuim. Eventueel bestrooid met cacao- of kaneelpoeder.

Ristretto:
Een ristretto is een kleine espresso die extra smaak levert. Ten opzichte van een espresso gebruik je hier de dubbele hoeveelheid koffie en een enkele hoeveelheid water.

Café Americano:
Espresso verdund met heet water.

Café au lait:
Franse melkkoffie. Dubbele espressokoffie opgevuld met warme melk. Deze koffie wordt geserveerd in een grote kop

Cafè latte:
Italiaanse melkkoffie. Dubbele espressokoffie opgevuld met warme melk afgewerkt met melkschuim. Cafè latte hoort in een glas of grote kop.

Een Latte-Art:
veruit het mooiste. De basis van een Latte art is een cappuccino waarbij het melkschuim op een dusdanige manier bij de (espresso)koffie wordt geschonken dat een structuur van koffie en schuim ontstaat. Latte-Art kan nog verder afgewerkt worden met bijvoorbeeld etching. Bij etching gaat de Barista, als het kopje volgegoten is, bovenop het melkschuim een tekening maken om een leuk figuur te creëren.

Café Crème:
Normale koffie met een laagje crème zoals je dat ook wel op espresso koffie ziet.

Café frappé / frapé: Vul een glas voor de helft met sterke
koffie. Vul verder met blokjes ijs. Dan mix je alles. Zo krijg je een
lekkere frisse drank.

Café Lungo:
Hierbij wordt relatief veel water (100-120 ml) door de koffie gestuwd, de zogenaamde ‘long pull’

Cafè macchiato:
Espresso met een theelepel melk en een puntje schuim op de crema

Con Panna:
Een espresso met slagroom.

Diplomatenkoffie:
* 1 likeurglas advocaat (4cl) * 2 grote espresso's * 1/2 dl slagroom * snufje koffiepoeder
Bereiding
1. De advocaat in een voorverwarmd glas of kopje doen 2. Giet de koffie erover 3. Garneer deze heerlijke diplomatenkoffie met de geslagen slagroom met een snufje koffiepoeder.

French koffie ( met Grand Marnier ):
* 3 cl Grand Marnier * 7 cl koffie * 10 gr poedersuiker * 25 gr vloeibare room
Bereiding
1. De poedersuiker in een glas doen. 2. Er de warme Grand Marnier en de warme koffie aan toevoegen. Goed roeren. 3. Met luchtige slagroom bedekken. 4. Opdienen zonder te mengen.

Italiaanse koffie ( met amaretto en slagroom ):
Doe de koffie en de Amaretto in een kop/mok. Doe de slagroom daar bovenop.

Irish koffie ( met whisky ):
Giet een borrel warme Ierse whisky in een warm glas. Doe er 1 theelepel suiker bij. Vul het glas verder met sterke koffie. Versier met wat slagroom. Drink de koffie door de slagroom. Je mag de slagroom niet mengen met de koffie.

Normandische koffie (met calvados ):
* 2à4cl Calvados * 7 cl koffie * rietsuiker * 25 gr vloeibare room
Bereiding
1. Schenk hete koffie in een hittebestendig glas. Voeg naar smaak een koffielepel rietsuiker toe en roer om. 2. Giet er een borrelglaasje ( 2 a 4 cl ) Calvados bij. 3. Voeg voorzichtig licht geklopte slagroom toe, op de bolle kant van een koffielepel die u tegen de rand van het glas houdt. 4. Strooi er wat riet- of kandijsuiker over.

Weense Koffie (=Wiener koffie) (ook nog Café Borgia genoemd ):
* 1 eierdooier * 2 sterke espresso's * 2 eetlepels suiker * 25 gr vloeibare room * cacaopoeder
Bereiding
1. Roer de eierdooier samen met de suiker tot een wit en schuimig geheel. Verdeel dit mengsel over twee hittebestendige glazen. 2.Vul de glazen vervolgens al roerende met de koffie. 3. Spuit op ieder glas een toef slagroom en strooi hier een beetje cacaopoeder over. Wiener melange wordt geserveerd met een lepel en/of een rietje. Het is leuk om er een oublie, een opgerold dun wafeltje, bij te serveren. In Oostenrijk krijg je altijd een glas water bij je koffie.

Café d' Amour:
* 1 sterke espresso * 1 mespuntje cacaopoeder * 1 snufje kaneel * 1 scheutje Cointreau (2cl)
Bereiding
1. Vul een kopje voor 3/4 met hete koffie 2. Doe de cacao en de kaneelpoeder erbij 3. Giet de cointreau erbij en zet het kaneelpijpje rechtop in het kopje. Hiermee roer je de koffie.
Laatst gewijzigd door Martijn op ma 31 dec 2007, 00:03, 2 keer totaal gewijzigd.
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Re: Doe mij een koffie...

3
Gutenberg schreef:Leuk, leuk!

Mijn complimenten, goeie site...

Maareh... Cappuccino is met dubbel p, dubbel c, enne... als ik toch aan het zeuren ben: latte art is écht iets anders dan een caffè latte hoor; zie http://www.latteart.nl

;-)

Keep up the good work!
Dankjewel voor je bijdrage! Het item is aangepast. Als je verder opmerkingen, tips of suggesties hebt, dan horen we dat uiteraard graag!
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Re: Doe mij een koffie...

4
Café Lungo:
Hierbij wordt relatief veel water (100-120 ml) door de koffie gestuwd, de zogenaamde ‘long pull’ ?

Ik dacht dat de lungo een omgedraaide Americano was.

Dus eerst heet water waarop je een espresso legt. en de americano een espresso waar je heet water aan toevoegt.

Hoe zit het Nu ?

Is het niet zo dat als je meer dan 30 seconden water door de koffie heen perst de goede smaak allang weg is en de koffie een bittere smaak gaat krijgen ?

Ik proef nm verschil tussen beide Lungo versies
Cafes Castel en andere Spaanse producten in de Spaanse Winkel

Re: Doe mij een koffie...

5
Een Café Americano is een espresso verdund met heet water. De volgorde is niet belangrijk. Persoonlijk vind ik dat eerst water en daarop espresso een mooier eindresultaat oplevert.

Een Café Lungo word inderdaad met meer water gemaakt. De hoeveelheid water kan nogal verschillen. In sommige delen van Italie krijg je bijvoorbeeld bij het bestellen van een Lungo een 'lange' espresso van +/- 45 ml.

Bij een (te) lange extractie kan er inderdaad een bittere of verbrande smaak ontstaan. De fijne maling voor espresso is ook absoluut niet geschikt om een Lungo in hollandse maat (100-120 ml) te maken. Daarom gebruiken veel bedrijven een 2e molen welke word afgesteld om in 25-35 seconden deze hoeveelheid te kunnen produceren.
I'll make you a coffee you cant refuse

Re: Doe mij een koffie...

7
Nog even over die maling. Dus door een grovere maling te gebruiken loopt de koffie makkelijker door de piston ( lees koffie ) heen waardoor er geen over extractie plaats vindt. want ook nu blijf je binnen die 25 a max 30 seconden.
Dus dat verklaart waarom zoveel zaken een slappe espresso maken. zij hebben maar 1 maler en de maling is dus te grof waardoor ze eigenlijk een kleine lungo in een espresso kopje doen....
Cafes Castel en andere Spaanse producten in de Spaanse Winkel

Re: Doe mij een koffie...

8
Een Café Americano is een espresso verdund met heet water. De volgorde is niet belangrijk. Persoonlijk vind ik dat eerst water en daarop espresso een mooier eindresultaat oplevert.
De volgorde is in zoverre belangrijk dat als je kokend water gebruikt (uit de heetwateruitloop van een espressomachine) je dat nooit direct op de espresso mag schenken i.v.m. verbranden van de espresso. Dus of eerst in een kannetje en dat op de espresso, of inderdaad eerst het hete water in het kopje en dan de espresso er overheen.
Een Ristretto is een kleine espresso die extra smaak levert. Ten opzichte van een espresso gebruik je hier de dubbele hoeveelheid koffie en een enkele hoeveelheid water.
Je gebruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid koffie als bij een espresso, alleen nog fijner gemalen, waardoor je in dezelfde tijd een nog geconcentreerder extract in je kopje krijgt (ong. 20 ml).

Aanvulling:

Espresso:
Espresso is een stroperige emulsie van smaakstoffen die onder de juiste druk worden geëxtraheerd uit de juiste concentratie vers gebrande en fijn gemalen koffie en tot de juiste temperatuur verwarmd zuiver water, afgemaakt met een crèmelaag van minuscule schuimbelletjes in een patroon met tijgerstrepen (ongeveer 30 ml inclusief crèmelaag).
Persoonlijk vind ik dat je een goede espresso niet met een éénkops filterbakje kunt zetten, maar dat terzijde ;)

Doppio:
Twee shots van bovenstaande godendrank in een iets groter kopje.

Caffè corretto:
Een shot espresso "gecorrigeerd" met een shot likeur (meestal grappa, cognac of sambuca).
www.northseaglass.com

Re: Doe mij een koffie...

9
Wat betreft een Lungo:
Ik zou ´m ook in een aparte molen doen. Lungo´s maak ik niet veel, maar misschien is een wat grovere koffie van zachte robusta´s en maragogype wel lekker als lungo. Arabica´s grof gemalen komen niet op de perfecte extractiedruk.
Andere suggestie voor lungo?
Er gaat niets boven morgen.

Re: Doe mij een koffie...

10
Volgens mij is de Café au Lait niet met espresso, maar met filterkoffie.

Aanvullingen op de Cappuccino:

Cappuccino Chiaro: een 'slappe' cappuccino, want verhoudingsgewijs minder koffie en meer melk
Cappuccino Scuro: een 'sterke' cappuccino, want verhoudingsgewijs minder melk en meer koffie