Ik heb de Gene cafe van Adriaan overgenomen. Leuk om daar eens te zijn. Dik een uur over koffie en apparatuur en koffie en bonen en koffie gepraat. En geproefd natuurlijk. Lekker hoor. Mooie bak en lelijke molen... De volgende dag zou de versalab weer terug zijn.
Een kilo bonen van Adriaan erbij. Ik geloof Bolivia. Dezelfde dag een batch gebrand. Gewoon koud er in en volgens het boekje 15 min en op 245 gr en kijken. Flink wat rook richting einde. Beide cracks gehoord. Afkoelproces in gene. Resultaat te donkere boontjes met te gebrande smaak. Maar ERG leuk om te zien. Die kleurveranderingen e.d. Kan geen tv tegenop.
Ik heb een restpartijtje bij BeansXL gekocht. Vanavond buiten 2 batches gebrand. Colombia en Peru. Nu wel eerst wat rondgesnuffeld hier voor brandwijze. Dus eerst voorverwarmen op 150. Dan bonen er in. Dan 4 min op 150 en dan omhoog naar 230 / 235 en kijken en luisteren. Cracks waren moeilijk hoorbaar. Ik vermoed dat ik ze ergens bij de 2e crack er uit heb gehaald. Daarna overgegooid in 2 zeven.
Mooie kleur! Erg leuk om te doen en ik ben heel benieuwd naar de smaak.
Vraagjes:
Nadat de bonen er in zitten. Zet je de tijd dan gewoon op bijv 20 min en dan zelf bijhouden? Of stel je m eerst op 4 min in voor drogen en dan bij elke fase opnieuw tijd instellen?
Was je de koker elke keer af?
Ik heb de gebrande bonen nu in een blik met de deksel er af. Wanneer kan ik de deksel er het beste op doen? Na hoeveel tijd na branding.
Is de tightvac/coffeevac een heel goed idee om te bewaren? Hoe bewaar je ze anders het best?
Wie brand er volgens het boekje/gene cafe owners manual en welke ervaringen heb je daarmee? Als ik m iets zachter had gezet heb ik het idee dat er een aardige boon uit was gekomen.
Nog overige tips?
En een rondvraag. Wat is je huidige favoriete brandprofiel met de gene. Leuk om op een rijtje te hebben om ook uit te proberen.
Veel brandplezier!
Gene cafe & favoriete brandprofielen
1Bezzera Magica - Mahlkonig K30 vario - Mahlkonig Vario - Gene Cafe - Aeropress - Kyocera handmolen