19
door bgiebels
Beetje technisch verhaal, maar azijn is wat zwakker dan citroenzuur. En, per molecuul heeft citroenzuur 3 zure waterstofatomen. Hierdoor kan, bij dezelfde concentratie, er meer (en makkelijker) kalk worden opgelost. Azijnzuur kan je wel gebruiken, maar dan moet er niet teveel kalk in je machine zitten, anders krijg je een soort kalkgruis en dat kan in de bewegende delen van je machine komen en (extra) slijtage geven. Ook fungeert het gruis als "kristallisatiekern" voor de afzet van nieuwe kalk. Kort gezegd, het "trekt" kalk aan. (Misschien heb je vroeger wel eens kandij gemaakt. Om de kristallisatie te versnellen doe je er een klein suikerkorreltje in). Je zou een sterkere soort azijn kunnen gebruiken zoals schoonmaakazijn. Dit is 8% (gewone azijn is 4%). Alleen wordt schoonmaakazijn chemisch bereid en loop je het risico dat er stoffen in zitten die niet voor consumptie geschikt zijn. Verder, zoals gezegd, stinkt azijn.
Voor professionele ontkalking wordt trouwens sulfonzuur gebruikt, dat veel sterker is dan citroenzuur. Dit gaat razendsnel, maar het tast wel je ketel aan, vandaar dat dit altijd met de stopwatch erbij wordt gedaan. Ik denk dat de kan en klare ontkalkingstabletten ook een klein beetje van dat sulfonzuur in zich hebben, en dat de rest citroenzuur is.
Vibiemme Junior 2B, Quamar maler, Gene Cafe, Aillio Bullet R1.