Ik heb mij laten vertellen door de mensen waar ik vaak mijn koffie koop (ESW in den Haag) dat een pistonmachine een betere espresso geeft dan een automaat. Nu mijn automaat (Krups Orchestro) kuren vertoont wil ik toch deze kant op. Er worden op de webshops diverse machines aangeboden, maar het leuke van dit forum is natuurlijk dat gebruikerservaringen kunnen worden uitgewisseld. Ik ben derhalve benieuwd naar de ervaringen van de lezers over het gebruik van deze machines en natuurlijk tips voor de aanschaf.
Groeten van Peter
Re: Overstap volautomaat
2Klinkt als een wijs besluit
Veel hangt van je budget af, en bedenk dat een goede maler met een 'mindere' machine betere koffie geeft dan een supermachine met een slechte maler.
In de malermerken ben ik niet zo thuis, maar een eerste espressomachine zou kunnen zijn: Rancilio Sylvia, Nuova Simoneli Oscar of een Vibiemme Domobar (de eerstgenoemde de goedkoopste, de laatst genoemde de duurste).
Veel hangt van je budget af, en bedenk dat een goede maler met een 'mindere' machine betere koffie geeft dan een supermachine met een slechte maler.
In de malermerken ben ik niet zo thuis, maar een eerste espressomachine zou kunnen zijn: Rancilio Sylvia, Nuova Simoneli Oscar of een Vibiemme Domobar (de eerstgenoemde de goedkoopste, de laatst genoemde de duurste).
Speedster | SuperJolly | et al.
Re: Overstap volautomaat
3Goede malers zouden kunnen zijn: Rancilio Rocky, Macap M4, Mazzer Mini. Prijzen tussen de 300 en 470 euro.
Maar als je een beetje goede koffieboer in de buurt hebt kan je in het begin ook wel zonder doen (doe ik nu ook). Gewoon zeggen voor welke machine het bestemd is als ze het in de winkel malen en dan 3 kleine porties nemen: eentje met de maling die de winkelier goed acht, eentje met een iets fijnere maling en eentje met een iets grovere maling. De maalstanden noteren en kijken welke de beste resultaten geeft.
Vervolgens kan je dit herhalen met nog meer verschillende standen als je er nog meer uit denkt te kunnen halen. Ben je op gegeven moment tevreden over de maling dan haal je gewoon telkens kleine porties bij die koffieboer en geef je de maalstand op. Ondertussen kan je zelf rustig wat geld opzij zetten voor een goede maler.
Maar als je een beetje goede koffieboer in de buurt hebt kan je in het begin ook wel zonder doen (doe ik nu ook). Gewoon zeggen voor welke machine het bestemd is als ze het in de winkel malen en dan 3 kleine porties nemen: eentje met de maling die de winkelier goed acht, eentje met een iets fijnere maling en eentje met een iets grovere maling. De maalstanden noteren en kijken welke de beste resultaten geeft.
Vervolgens kan je dit herhalen met nog meer verschillende standen als je er nog meer uit denkt te kunnen halen. Ben je op gegeven moment tevreden over de maling dan haal je gewoon telkens kleine porties bij die koffieboer en geef je de maalstand op. Ondertussen kan je zelf rustig wat geld opzij zetten voor een goede maler.
Re: Overstap volautomaat
4Inderdaad een prima advies van je koffieboer, maar een nieuwe "pistonmachine" kost een hoop geld.
Daarom zou ik eerst goed rondkijken naar een gebruikte.
Waarom een gebruikte zal je misschien zeggen..., wel een Piston espresso apparaat is absoluut niet stuk te krijgen, het enige onderdeel dat enigsinds te lijden heeft is de pomp, de rest is EEN groot brok metaal met als hoofdbestanddeel een boiler vervaardigd uit koper.
Enkele thermostaten en wat drukregeling is de enige electronica dat er in zit.
Zelf heb ik nog nooit een nieuwe gekocht, na mijn Krupps heb ik een gebruikte 6 jaar oude Rancillio Silvia gekocht voor 275 gulden, pracht machine, zette heerlijke espresso.
Daarna een E61 Vibiemme domobar 8 jaar oud voor ( 190 euro), vooral mooi en enorm zwaar, wat wil je, met al dat koper... prima espresso, echter niet beter dan de Silvia.
Beide machines nooit enige defecten gehad, naast normaal onderhoud geen kosten gehad.
Nu heb ik sedert drie jaar een professionele twee groeps Futurmat Rimini was 6 jaar oud en defect toen ik hem kocht, totaal 400 euro gekost incl. reparatie.
Deze machine is op het leidingwater en het riool aangesloten, werkt al drie jaar als een droom, vooral de Roterende pomp is een verademing perfect constante druk.
Mijn advies, koop een machine met een roterende pomp, beste uitvinding, na gesneden brood...! toevallig staat er eentje op de marktplaats, een Fiorenzato Bricoletta met enkele E61 groep.
Deze machine kan op waterleiding aangesloten worden.
Wat de molen betreft: eenzelfde succes verhaal een enorm grote gebruikte prof. Fiorenzato molen 65 euro.
Heb eenmaal de schijven vernieuwd @ 32 euro.
Ton
Daarom zou ik eerst goed rondkijken naar een gebruikte.
Waarom een gebruikte zal je misschien zeggen..., wel een Piston espresso apparaat is absoluut niet stuk te krijgen, het enige onderdeel dat enigsinds te lijden heeft is de pomp, de rest is EEN groot brok metaal met als hoofdbestanddeel een boiler vervaardigd uit koper.
Enkele thermostaten en wat drukregeling is de enige electronica dat er in zit.
Zelf heb ik nog nooit een nieuwe gekocht, na mijn Krupps heb ik een gebruikte 6 jaar oude Rancillio Silvia gekocht voor 275 gulden, pracht machine, zette heerlijke espresso.
Daarna een E61 Vibiemme domobar 8 jaar oud voor ( 190 euro), vooral mooi en enorm zwaar, wat wil je, met al dat koper... prima espresso, echter niet beter dan de Silvia.
Beide machines nooit enige defecten gehad, naast normaal onderhoud geen kosten gehad.
Nu heb ik sedert drie jaar een professionele twee groeps Futurmat Rimini was 6 jaar oud en defect toen ik hem kocht, totaal 400 euro gekost incl. reparatie.
Deze machine is op het leidingwater en het riool aangesloten, werkt al drie jaar als een droom, vooral de Roterende pomp is een verademing perfect constante druk.
Mijn advies, koop een machine met een roterende pomp, beste uitvinding, na gesneden brood...! toevallig staat er eentje op de marktplaats, een Fiorenzato Bricoletta met enkele E61 groep.
Deze machine kan op waterleiding aangesloten worden.
Wat de molen betreft: eenzelfde succes verhaal een enorm grote gebruikte prof. Fiorenzato molen 65 euro.
Heb eenmaal de schijven vernieuwd @ 32 euro.
Ton
Re: Overstap volautomaat
5Een "pistonmachine" geeft geen betere koffie!
Kan echter wel veel betere koffie geven! ook veel slechtere..
Goed schoonhouden en weten wat je doet. Veel gedoe. Teveel gedoe voor velen, maar zeker de moeite waard natuurlijk!
De Gaggia MDF molen is erg fijn. Niet te groot en volledig van metaal. Wordt vaak buitenspel gezset vanwege de grote verstel-stappen in afstellen van de fijnheid van maling, maar toch zeer veel waar voor je geld. Je ziet hem af en toe voorbijkomen voor 75-100 euro.
De Rancilio Silvia zie je soms al tweedehands voor 200, maar onder de 275 moet lukken. Mooie algemeen zeer gewaardeerde machine.
Alle andere genoemde molens ook top natuurlijk!
Geen piston machine zonder eigen bonenmolen!
Kan echter wel veel betere koffie geven! ook veel slechtere..
Goed schoonhouden en weten wat je doet. Veel gedoe. Teveel gedoe voor velen, maar zeker de moeite waard natuurlijk!
De Gaggia MDF molen is erg fijn. Niet te groot en volledig van metaal. Wordt vaak buitenspel gezset vanwege de grote verstel-stappen in afstellen van de fijnheid van maling, maar toch zeer veel waar voor je geld. Je ziet hem af en toe voorbijkomen voor 75-100 euro.
De Rancilio Silvia zie je soms al tweedehands voor 200, maar onder de 275 moet lukken. Mooie algemeen zeer gewaardeerde machine.
Alle andere genoemde molens ook top natuurlijk!
Geen piston machine zonder eigen bonenmolen!
Re: Overstap volautomaat
6Thuis een goede maler hebben staan is toch wel fijn/essentieel hoor! Als het weer verandert moet ik mijn molen bijstellen. Als ik een andere boon gebruik: moet ik mijn molen bijstellen. Als de bonen ouder worden: moet ik mijn molen bijstellen.
Daarboven zijn bonen op hun best in, zeg, de eerste twee/drie weken na het branden. Na een maand wordt het echt een enorm stuk minder. Gemalen koffie echter, wordt al minder na tien minuten! Het schijnt zelfs dat 1 minuut na het malen al 80% van de voor de crema zo belangrijke CO2 is verdwenen. Het oxidatie-oppervlak is in gemalen koffie natuurlijk ook vele malen groter dan in zo'n gesloten boontje.
Als ik een verse boon gebruik heb ik een mooie romige grote koffieconus onder mijn bodemloze portafilter, en bijna 100% crema. Als ik een boon gebruik die een maand oud is, is de conus veel dunner en lang niet zo groot, en heb ik veel minder crema. Het scheelt echt enorm.
Dus als je echt goede resultaten wil: zo kort mogelijk voor het zetten de bonen malen! De maler is nog belangrijker dan het espresso apparaat. Dat is ook de pest met zo´n volautomaat: alles is daar gemiddeld, je kan niet veel aanpassen aan het moment.
Daarboven zijn bonen op hun best in, zeg, de eerste twee/drie weken na het branden. Na een maand wordt het echt een enorm stuk minder. Gemalen koffie echter, wordt al minder na tien minuten! Het schijnt zelfs dat 1 minuut na het malen al 80% van de voor de crema zo belangrijke CO2 is verdwenen. Het oxidatie-oppervlak is in gemalen koffie natuurlijk ook vele malen groter dan in zo'n gesloten boontje.
Als ik een verse boon gebruik heb ik een mooie romige grote koffieconus onder mijn bodemloze portafilter, en bijna 100% crema. Als ik een boon gebruik die een maand oud is, is de conus veel dunner en lang niet zo groot, en heb ik veel minder crema. Het scheelt echt enorm.
Dus als je echt goede resultaten wil: zo kort mogelijk voor het zetten de bonen malen! De maler is nog belangrijker dan het espresso apparaat. Dat is ook de pest met zo´n volautomaat: alles is daar gemiddeld, je kan niet veel aanpassen aan het moment.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Overstap volautomaat
7Het belang van een goede maler wordt door mij zeker onderkend. Vanmiddag was ik bij Kaldi in Den Haag. Daar stonden machines van ECM (de Technica en Classika). Volgens de verkoper betreft dit machines van Duitse makelij (staat ook in de ontvangen folders). De machines uit Italië afkomstig zouden afkomstig zijn van een fabrikant die nu failliet is. Nu worden deze laatste ook onder de naam ECM Rocket (Giotto) aangeboden. Wat verwarrend allemaal. Ik voel wel wat voor de machines, maar wil wel graag de zekerheid niet te kopen van een fabrikant die failliet is. Zijn er bovendien kwaliteitsverschillen aanwezig aangezien de Duitse machines veel duurder zijn?
Groeten,
Peter
Groeten,
Peter
Re: Overstap volautomaat
8ECM is niet falliet. Alleen de kleine machientjes zijn afgestoten naar Rocket. Deze firma beschikt over het orginele ontwerp, de onderdelenkast van ECM en het personeel dat altijd de Cellini/Giotto heeft gemaakt. Met de Bottecelli is men gestopt, waarschijnlijk te duur in produktie.
Ik ben echt tevreden over m´n Rocket. Een mooi afgewerkte, goed werkende machine. Maar 2 dingen:
A. een 2 jr oude Giotto van het origenele ECM is iets mooier afgewerkt.
B. Een ECM manufacture is een machine die wat makkelijker werkt en nog beter is afgewerkt dan de orginele ECM. De details, het laswerk, ik heb het nog nooit mooier gezien.
Ik heb een paar E61 machines (van binnen) gezien, en daar stak ecm wel bovenuit. Maar een manufacture, eerlijk is eerlijk, is beter dan rocket/ecm.
Enyhouw, vergeleken met een KrOEPS! is een HX machine wel de hele andere kant van het spectrum. Een cursusje kan geen kwaad denk ik. O ja, heb je al een goede bonenmolen?
Ik ben echt tevreden over m´n Rocket. Een mooi afgewerkte, goed werkende machine. Maar 2 dingen:
A. een 2 jr oude Giotto van het origenele ECM is iets mooier afgewerkt.
B. Een ECM manufacture is een machine die wat makkelijker werkt en nog beter is afgewerkt dan de orginele ECM. De details, het laswerk, ik heb het nog nooit mooier gezien.
Ik heb een paar E61 machines (van binnen) gezien, en daar stak ecm wel bovenuit. Maar een manufacture, eerlijk is eerlijk, is beter dan rocket/ecm.
Enyhouw, vergeleken met een KrOEPS! is een HX machine wel de hele andere kant van het spectrum. Een cursusje kan geen kwaad denk ik. O ja, heb je al een goede bonenmolen?
Er gaat niets boven morgen.
Re: Overstap volautomaat
9Bedankt voor je verhaal. Zo zieje maar weer hoe personeel in een winkel je totaal verkeerd voorlicht (wilde natuurlijk de ECM van de ECM Gmbh verkopen). Een maler heb ik ook nog niet.
Een cursus lijkt mij inderdaad een goed idee voordat ik wat aanschaf. Weet ik of het mij allemaal bevalt.
(Vandaag was er ook iemand in de winkel die juist een volautomaat wilde aanschaffen omdat het allemaal teveel werk was). Heb jij wellicht tips waar een goede cursus kan worden gevolgd?
Groeten,
Peter
Een cursus lijkt mij inderdaad een goed idee voordat ik wat aanschaf. Weet ik of het mij allemaal bevalt.
(Vandaag was er ook iemand in de winkel die juist een volautomaat wilde aanschaffen omdat het allemaal teveel werk was). Heb jij wellicht tips waar een goede cursus kan worden gevolgd?
Groeten,
Peter
Re: Overstap volautomaat
10ik heb ooit een cursus gevolgd bij Kaldi, die werd gegeven door Moniek Smit van de Coffee Academy (http://www.dutchcoffeeacademy.nl). Goede cursus, zeker als basis.
Verder is een piston-machine natuurlijk een goede keuze als je tijd wilt steken in een goede koffie. Bedenk ecter wel dat een espresso maken meer werk wordt (en meer rommel geeft!). Maar als je dat er voor over hebt; helemaal top!
Verder is een piston-machine natuurlijk een goede keuze als je tijd wilt steken in een goede koffie. Bedenk ecter wel dat een espresso maken meer werk wordt (en meer rommel geeft!). Maar als je dat er voor over hebt; helemaal top!