Re: Mooie start :)

11
SteefM schreef:Ziet er mooi uit! Kende de maler ook nog niet. Hoe zit het met retentie?
Op Kaffee-Netz is er al veel gepost over deze molen, in het algemeen is men erg positief over het malen. Alleen over de verstelling in de uitloop (soort verstelbaar schuifje) wat minder.

Omdat deze Ceado zo compact (niet diep) is zou hij ideaal bij mijn Dalla Corte mini passen maar nu nog wat te duur voor me.

Gefeliciteerd met je set :D

Gr. Bert
Dalla Corte mini EX4+ (2009) || Baratza Forte || Baratza Virtuoso Preciso 685 || RB flat
Brew: Hario Scale || Abid Clever Dripper || Ubrew || Melitta filters || Bodum Bistro en Braun 3045 molen
Bonen: Blanche Dael (te lopen) || winkels via internet

Re: Mooie start :)

12
SteefM schreef:Ziet er mooi uit! Kende de maler ook nog niet. Heeft wel iets weg van de K30. Hoe zit het met retentie? Ik heb wel eens begrepen dat dat bij de K30 een probleem kan zijn.
Retentie is juist een van zijn fijne dingen. Reijer (die ook op de meet was in Groningen) was vanavond nog een bakje koffie komen drinken en we hebben de retentie even gemeten (had ik nog niet echt gedaan).
We maalden de maler geheel leeg, totdat er echt niets meer uit kwam. Daarna chute schoon gemaakt met vegertje, al ligt daar altijd maar een heel klein beetje koffie.
Daarna 18,1 gram erin gegooid aan bonen en gewoon gemalen totdat hij niets meer eruit gooide. Toen hadden we 17,5 gram in het bakje. Met een klein plastic stokje veegde ik 1x aan het einde van de chute (op het randje blijft heel klein beetje liggen, maar je kan er heel makkelijk bij) en toen zaten we op 18,1 gram weer. Dus als je hem op standje "gemak" gebruikt en gewoon je bakje ervoor houd en niets veegt of tikt of doet, dan heb je een halve gram retentie. Neem je 1 seconde de tijd om even laatste stukje aan het begin van de chute mee te vegen, dan heb je echt 0 retentie.
-Conscience keeps more people awake than coffee-
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode

Re: Mooie start :)

13
Je moet de maalschijf eruit halen en dan de molen helemaal leeg maken. Stofzuiger er doorheen etc...dat er niks meer inzit.
Dan 20 gram erin. Malen, leeg borstelen, purgen etc.
En dan wegen wat je in je bakje hebt. Dan weet je wat de retentie is.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Mooie start :)

15
bobbee schreef:Je moet de maalschijf eruit halen en dan de molen helemaal leeg maken. Stofzuiger er doorheen etc...dat er niks meer inzit.
Dan 20 gram erin. Malen, leeg borstelen, purgen etc.
En dan wegen wat je in je bakje hebt. Dan weet je wat de retentie is.
Dat is waar, maar zo gek maak ik het maar niet vanavond nog :P. Maar je hebt gelijk als je het goed wilt meten. Maar het is me wel duidelijk dat hij relatief weinig retentie heeft voor een maler. Stuk minder in ieder geval dan ik ooit eerder gehad heb aan malers.
-Conscience keeps more people awake than coffee-
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode

Re: Mooie start :)

18
cremalover schreef:Ik snap niet wat dat timen nu uithaalt?
Voor elke nieuwe koffie of maalgraadverstelling moet je aanpassingen doen.
Dan heb ik niets aan 3.6 seconden of 14 gram.
Maak er toch wel dankbaar gebruik van. Met de boon die ik nu gebruik valt er heel consequent 18,2 tot 18,5 gram in in 5.8 seconden. Neem ik een andere boon, dan kan het best zijn dat ik even moet spelen, maar voor mij werkt het wel fijn. Voor mij is er wel meerwaarde aan.
-Conscience keeps more people awake than coffee-
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode

Re: Mooie start :)

19
Het is even een trucje wat je onder de knie moet krijgen maar dan werkt het goed ook met afwisselen van bonen. Met de K30 gebruikte ik de timer ook altijd. Wel even kalibreren als je er een nieuw zakje in gaat gooien.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Mooie start :)

20
Nomad schreef:
bobbee schreef:Je moet de maalschijf eruit halen en dan de molen helemaal leeg maken. Stofzuiger er doorheen etc...dat er niks meer inzit.
Dan 20 gram erin. Malen, leeg borstelen, purgen etc.
En dan wegen wat je in je bakje hebt. Dan weet je wat de retentie is.
Dat is waar, maar zo gek maak ik het maar niet vanavond nog :P. Maar je hebt gelijk als je het goed wilt meten. Maar het is me wel duidelijk dat hij relatief weinig retentie heeft voor een maler. Stuk minder in ieder geval dan ik ooit eerder gehad heb aan malers.
Bij kaffee netz hebben ze de retentie van deze molen gemeten.
In totaal blijft er in de maalkamer en de uitloop 8,8 gram maalsel achter.
Dat lijkt erg veel, maar is vergelijkbaar met andere grote molens.
Vesuvius Evo Leva || Cafelat Robot ||Aillio Bullet R1 || KINU M47|| Niche Zero