Re: Dit is hem dus, voorlopig!

61
Dank je. Klein misverstandje alleen. Ik bedoel de moer waarmee het binnenste gedeelte van de maalschijven vastzit. Ook enig idee hoe ik dit gedeelte kan fixeren om deze moer los te kunnen schroeven?

Peter
Mahlkönig PRO M - Rocket Cellini V3 - Hario Mini Mill - Bialetti Moka Pot - Bialetti French Press

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

62
Petertje schreef:Dank je. Klein misverstandje alleen. Ik bedoel de moer waarmee het binnenste gedeelte van de maalschijven vastzit. Ook enig idee hoe ik dit gedeelte kan fixeren om deze moer los te kunnen schroeven?

Peter
Misschien een stokje door de maalmond steken om zo de waaier te fixeren? :o
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

63
En zo geschiedde het. En wat ik al vermoedde, de moer moet rechtsom losgedraaid. Enige probleem nog een dolgedraaide inbus :evil: :evil: :evil: . Afstelring moet er nl vanaf om nieuwe schoeven te kunnen plaatsen...

Peter
Mahlkönig PRO M - Rocket Cellini V3 - Hario Mini Mill - Bialetti Moka Pot - Bialetti French Press

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

64
Zo, ook dat probleem al lang weer achter me gelaten. Inmiddels ben ik aardig wat verschillende bonen verder en de basis ligt steeds wat hoger.

Waar ik echter tegenaan blijf lopen is dat de eerste espresso vaak afwijkt van de tweede die ik daar direct achteraan zet. Eerste mooie doorloop van rond de 25 a 30 seconden, terwijl de tweede met dezelfde hoeveelheid koffie vaak trager doorloopt en minder crema heeft.

Waar zou dit aan kunnen liggen? Temperatuur en druk zouden toch gelijk moeten blijven met een Quickmil met thermoblock?

Peter
Mahlkönig PRO M - Rocket Cellini V3 - Hario Mini Mill - Bialetti Moka Pot - Bialetti French Press

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

66
Heb je de hoeveelheid koffie in het filterbakje gemeten of bij het in de maler doen? Doe je aan singledosen of heb je een gevulde hopper?

Het eerste bakkie bevat altijd wat restjes oud maalsel welke voor een net iets andere flow zullen zorgen. Daar zal voornamelijk het verschil zitten. Aan de hand van de bovenstaande vragen kunnen we dat nog wat verder uitwerken.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

67
Ik maal altijd een gewogen hoeveelheid bonen per kopje. Malen, vegen, malen, vegen, malen en vegen tot er niets meer uitkomt. (Kan dan ook niet wachten op de resultaten van de spiegelreflexoplossing voor de MC90😉)
Ik ga er dan eigenlijk ook vanuit dat dat het niet kan zijn. Voor de zekerheid zal ik komende keren het maalsel eens wegen ipv de bonen, om dat in ieder geval uit te sluiten.
Mahlkönig PRO M - Rocket Cellini V3 - Hario Mini Mill - Bialetti Moka Pot - Bialetti French Press

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

68
Het maakt zelfs al uit hoeveel druk er op de bonen in de hopper/hals zitten als ze gemalen worden. Als ze bij een bijna lege hals op het laatst een beetje "popcornen" verloopt de extractie van dat maalsel totaal anders dan met het maalsel dat dit niet deed omdat er wat bovenop lag.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Dit is hem dus, voorlopig!

69
Spironski schreef:Het maakt zelfs al uit hoeveel druk er op de bonen in de hopper/hals zitten als ze gemalen worden. Als ze bij een bijna lege hals op het laatst een beetje "popcornen" verloopt de extractie van dat maalsel totaal anders dan met het maalsel dat dit niet deed omdat er wat bovenop lag.
Dit vind ik een interessante theorie! Waarvan ik blijkbaar in de praktijk ook weleens last heb...
Telkens enkel de hoeveelheid bonen in de hopper doen die je gaat malen kan dus ook z´n nadelen hebben. Zelfs met het fijne schuifje dat de Eureka Mignon standaard heeft zitten. Ik ga hier eens extra op letten!

Ik herinner me trouwens dat ik jaren geleden iets soortgelijks als TS hier opmerkte. Dat het lijkt dat de molen altijd even moet ´wennen´ aan de nieuwe (origine) bonen.. Daar reageerde jij Spironski toen nog aardig op (jawel, geheugen als een olifant hiero! komt door de koffie mensen :lol: ).
Ik bedoel dat wennen dan los van fine-tunen maalgraad etc. Maar terwijl ik het, met de inmiddels opgebouwde kennis sindsdien ;) , nu weer optik hier zit het ´m natuurlijk vooral in dat fine-tunen, in de meest brede zin des woord: versheid, origine bonen, omgevingstemperatuur en dan dus ook de (of gebrek aan) hoeveelheid bonen in de hopper voor neerwaartse druk.
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!

The Coffee Cantata - J.S.Bach