MODBREAK
Onderstaande berichten hierheen verplaatst om het bespreekbaar te houden.
Erik82 schreef:Uitloop uit beide kanten gelijk is met bijna elke machine niet te doen. Staat de machine compleet waterpas, is het portafilter 100% recht, is de uitloop 100% vanuit het midden van het filterbakje en kantelt de machine niet toevallig 1-2 graden tijdens de pull. Allemaal variabelen die van invloed kunnen zijn.
Gewoon de onderkant wegzagen en als naked gebruiken. Daar heb je veel meer aan.
Ik heb van Gabor in Hongarije een naked portafilter voor mijn professional premillenium gekocht en dan zie je pas echt of je de koffie goed hebt gedistribueerd en getampt.
Wat dat betreft, de distributie is vaak belangrijker dan menigeen denkt -- zeker met de standaard thuismalers als de Ascaso I-mini en consorten komt de gemalen koffie er vaak een beetje klonterig uit, waardoor er bij het tampen kanaaltjes ontstaan en niet de hele puck wordt gebruikt. Dus even door het bakje roeren met een tandenstoker o.i.d. en daarna tampen. Een ander dingetje om af te leren is om na het tampen tegen de basket te tikken om de koffie van de rand in het bakje te laten vallen -- dit heeft namelijke vaak het gevolg dat de getampte puck een beetje loskomt van de zijkanten, waardoor het water via de zijkant snel doorloopt.
Gabor heeft trouwens ook een geweldige 'doseerhulp', een aluminium ring die op de basket wordt gezet als een trechtertje om direct in de basket te malen. Met de doseerhulp op de basket is het ook veel makkelijker om de klontjes uit de gemalen koffie te roeren. Dan, met de doseerhulp er nog op, de bodem een paar keer tappen op het tampstation, doseerhulp verwijderen, tampen en klaar voor gebruik.
Mensenvouwer en
professionele fantast.
Op dit moment: Quickmill 820, Ascaso I-Mini, La Pavoni Professional Premillenium.
Op komst: Vibiemme Domobar, Mahlkonig, Arrarex Caravel, Utentra.