Proefpanel: Costa Rica

31
Ik heb de koffie ook geprobeerd. De voorgaande recensies schrijven eigenlijk al het nodige.... Wat moet ik er nog aan toevoegen...

Bij het openen van het zakje kwam de niet zo lekkere geur je al tegemoet. Donker gebrand en al wat over zijn versheid heen. Maar geprobeerd zonder vooroordeel toch de bonen in de maler. Tsja, assig en te ver doorgebrande smaak. Crema zag er nog wel redelijk uit maar er is niks meer van de finesses van de boon terug te halen in de smaak. Uiteindelijk nog een cappuccino geprobeerd maar zelfs daarin vond ik hem te assig. Dit is mijn bevinding voor alle zakjes aangezien ik er geen verschil in proef en zie.

Nee, dit is echt niet lekker. Zijn het stiekem supermarkt bonen? Jammer, ik krijg een beetje het gevoel dat er een student (?) achter zit die denkt het wiel uit te vinden onder de populaire fair trade noemer om wat op te zetten en geld te verdienen maar niks van de techniek achter een goed bakkie weet. Misschien een afstudeerproject?

Ondanks dit, toch bedankt voor de genomen moeite. Ik zou graag nog weten wie en wat hierachter schuilt. Ben benieuwd of we dat nog te horen krijgen.

Re: Proefpanel: Costa Rica

32
Ik zal dan ook nog maar even mijn bevindingen met de laatste twee varianten met deze koffie posten.

Eerst echter mijn dank uitspreken voor het beschikbaar stellen van het proefpakket. Ik heb best respect voor een bedrijf dat zich zo voor de leeuwen durft te werpen, en aan zo'n proefronde meedoen vind ik altijd erg leuk.

Zoals al eerder geschreven ben ik begonnen met de GR. Dat zou de zwaar gebrande boon moeten zijn, maar in mijn beleving was het de lichtst gebrande. Voor een beschrijving zie eerder in dit draadje.

De RP en de MM behandel ik hier tegelijkertijd, aangezien ook ik eigenlijk geen verschil (meer) kon proeven. Opvallend bij al deze koffies vond ik dat het maalsel er lichter uitzag dan de buitenkant deed vermoeden. Heel snel gebrand wellicht? Zodat de boon niet erg gelijkmatig buiten/binnen is gebrand? Ik weet het niet.

De RP en de MM waren bij mij dus veel zwaarder gebrand dan de GR. Ik vond ook de geur die uit de zakjes kwam niet zo lekker, een beetje hard en oud. Ook waren de boontjes olie-ig geworden.
Inderdaad kreeg ik nog wel redelijk goede crema, maar de smaak was nog neutraler dan van de GR. Aanvankelijk was het soms ook onaangenaam en bitter, metalig en oud. Da's niet zo best. Ik zette de espresso toen maar op een lagere temperatuur dan normaal om die zware brandsmaak wat te temperen, rond de 89-90C. In espresso was het zo op z'n best neutraal/gebrand en in de cappu best aangenaam. Meer konden wij er qua smaak niet van maken. Geen fruit, nootjes, chocolade, fijne geuren, nasmaak of wat er normaal allemaal voorbij kan komen.
Eerlijk gezegd waren we blij dat we na een week weer aan de zelf gebrande boontjes konden.

Helaas dus niet zo positief, dit keer. Ik sta wel positief tegenover de opzet van dit project, en hoop dan ook van harte dat het alsnog tot een succes gemaakt kan worden. Dan zal er echter wel wat met onze feedback gedaan moeten worden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Proefpanel: Costa Rica

33
Ik kan me alleen maar aansluiten bij voorgaande reacties.

Eerst ook mijn dank voor het beschikbaar stellen van het proefpakket. Erg leuk om te doen. De proevers hier kunnen behoorlijk kritisch zijn dus het is best moedig.
Ik hoop dat de inhoud van de reacties en beetje beeld kunnen geven van waar het product nu staat en een aanwijzing kunnen geven over hoe beter.

Ik heb tot nu toe 2 varianten gehad. Hier volgt dan mijn bevinding tot zover.

Ik ben ik begonnen met de MM en heb daarna de RP geproefd.

Tussen de RP en de MM bonen zit niet veel verschil, beide zijn zwaar gebrand. De bonen zijn glimmend olie achtig.

De geur die uit de zakjes kwam vond ik niet zo lekker, beetje hard en oud/assig.

Ik drink alleen espressos en bij het zetten kreeg een redelijk goede crema, de smaak was vlak en soms veel te en bitter.

Verpakt in zakjes met eenweg ventiel en nietjes erdoor (oops).
Afbeelding


Glimmende olie-ige boontjes MM
Afbeelding


Maalsel MM
Afbeelding


Espresso MM
Afbeelding



Zakje met boontjes RP
Afbeelding


Glimmende olie-ige boontjes RP
Afbeelding


Helaas is zowel de geur als smaak dus niet zo lekker. Misschien zou een gematigder branding de boon goed doen.

Ondanks dat branden in Costa Rica gedaan zou zijn heeft de espresso een prima crema laten zien dus zou de tijd nodig voor verzending geen onoverkomelijk probleem hoeven zijn.

Ik laat nog wat weten na het proeven van de derde soort.

___update___

Als laatste heb ik de GR geproefd. Deze bonen zijn lichter van branding. De geur was ook beter dan van de andere bonen. Maar nog steeds de indruk alsof ze wat oud waren.

De GR bonen:
Afbeelding



Lichtere branding:
Afbeelding


De smaak was beter dan van de overige twee. Ondanks dat deze bonen beter smaakten blijft het smaak profiel bitter en beetje vlak. Ik mis complexiteit / zuren om het geheel in balans te brengen.

Nogmaals dank voor het ter beschikking stellen van de bonen. Ik denk dat verbetering mogelijk is door het brandproces te verbeteren (misschien langzamer branden? ). Succes!
Bezzera Unica | Quamar M80E

Re: Proefpanel: Costa Rica

35
Ik vroeg me inderdaad ook al af of onze feedback wel is aangekomen, en of er iets mee wordt gedaan.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Proefpanel: Costa Rica

37
Om te voorkomen dat mensen denken dat ik *niet* benieuwd ben, schrijf ik ook maar een berichtje. Ik heb dan wel niks geproefd, maar wel gelezen en ik wil eveneens de afloop van het verhaal vernemen!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Proefpanel: Costa Rica

40
Zit er trouwens leven in het idee voor een levend forum? Ik ben even kwijt in welke thread het daarover ging. Manduca heeft een server, Bobbee wil wel mede modereren, alleen moet nog iemand een startschot geven.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino