Re: Even voorstellen en een vraag...

41
Even heel simpel; je hebt voor een enkel baks zeefje een heel afwijkende maalinstelling en ook de zetting op zich wijkt af, als je dus enkele en dubbele door elkaar wilt gebruiken dan kan je beter een halve van de dubbele weggooien of lekker consumeren, als je toch voor het tweeledige gaat kiezen, wees je ervan bewust dat je waarschijnlijk meer koffie gaat wegsmijten door de niet lekkere koffies etc.

Er is al veel meer over geschreven en daar komt die vervelende opmerking weer; de zoekfunctie gebruiken. ;-)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Even voorstellen en een vraag...

42
@3aan schreef:Even heel simpel; je hebt voor een enkel baks zeefje een heel afwijkende maalinstelling en ook de zetting op zich wijkt af, als je dus enkele en dubbele door elkaar wilt gebruiken dan kan je beter een halve van de dubbele weggooien of lekker consumeren, als je toch voor het tweeledige gaat kiezen, wees je ervan bewust dat je waarschijnlijk meer koffie gaat wegsmijten door de niet lekkere koffies etc.

Er is al veel meer over geschreven en daar komt die vervelende opmerking weer; de zoekfunctie gebruiken. ;-)

Hahaha nee hoor niet vervelend maar realiseer me opeens dat het komt doordat je maar de helft van de koffie hebt en dat dat dus met dezelfde druk eigenlijk twee keer zo makkelijk door de machine geperst kan worden, daarom moet alles anders bij het creëren van een enkel shot. Je zou denken dat je bijvoorbeeld een enkel-kops koffiehouder zou moeten hebben met de helft van het aantal gaatjes van een dubbel-kops houder om dit verschil te kunnen opvangen.

Re: Even voorstellen en een vraag...

43
Een enkelshots is vaak net wat lastiger qua verdeling en dosering. Alles is twee keer zo klein, dus iedere 'fout' die je maakt is relatief twee keer zo groot.

En ik begrijp heel goed dat je niet nog meer geld uit wil geven aan nieuwe apparatuur, maar juist als je geen studie wil maken is een preciezere weegschaal handiger. Een als je grammenweegschaal 14 gram aangeeft, dan zit je op 'ergens tussen 13.6 en 14.4 gram'. Maak maar eens een vergelijking tussen wat er gebeurd als je koffie erbij doet totdat je weegschaal net niet een grammetje meer aangeeft, of dat je koffie weghaalt totdat je weegschaal net niet een grammetje minder aangeeft.
Je zal zien dat er best flinke verschillen tussen de twee shots gaan zitten. In het dagelijks leven vertaalt dat zich in malerinstellingen veranderen terwijl het niet hoeft, waardoor je als het ware je eigen staart achterna gaat zitten en alles een stuk moeilijker lijkt dan het is. Een preciezere weegschaal maakt je leven dus een stuk makkelijker. Gaat het veel uitmaken als je er een 0.2 gram naast zit? Nee, niet echt. Een halve gram ga je wel merken. Juist omdat bij espresso het mes aan twee kanten snijdt. Met je koffiebed creeer je je stromingsweerstand, maar ook de hoeveelheid smaakstoffen. Dus als je meer doseert stroomt het langzamer door, maar is er wel meer koffie om te extraheren. Dan ben je eigenlijk twee parameters tegelijk aan het veranderen.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit