Mijn machine pakt die beveiliging net zo aan. Ik gooi altijd vlak voor het zetten met een kannetje 0,5 liter water in het reservoir, houd je het ook een beetje vers.
En hoe zit het nu met dat portafilter van de Bezzera: het is geen E61, maar er passen wel die filters in? Of kan je nu wel gewoon de E61 filterdragers gebruiken?
Microfoam is inderdaad niet iets wat je "eventjes" onder de knie krijgt. Je zult waarschijnlijk wel moeten oefenen.
Maar nu had ik altijd begrepen dat je melk die eenmaal is opgeschuimd niet nogmaals kan opschuimen? Wil je het opnieuw gebruiken, dan zal er altijd verse melk bij moeten?
En het nadeel van een grote melkkan kan zijn dat je als het ware door de melk heen spuit als je er niet genoeg in doet, en dat geeft geen mooie microfoam.
Ik deed het voor twee cappu's altijd met een 0,7l Motta, maar het gaat mij een stuk beter af nu ik daarvoor een 0,5 l. Motta gebruik. Die 0,7l gebruik ik nu als ik drie cappu's wil maken, en als ik er maar ééntje maak heb ik daarvoor zelfs een 0,35l kannetje. Het kan zijn dat mijn machine minder stoomkracht heeft, maar ik weet niet of dat wat uit maakt.
Edit: ik heb het nog maar eens op gezocht. Hier is veel te vinden:
http://www.coffeegeek.com/guides/frothingguide" onclick="window.open(this.href);return false; .
Onder het kopje "Hello Milk" , is er ook het volgende te vinden:
"Of great interest is that both proteins are stable up to approximately 140F (60C)after which they become susceptible to denaturation. The proteins no longer maintain their native shape or charge and will not behave in the same way to facilitate the creation of foam. New proteins are needed, more milk must be added. By adding fresh milk to already steamed milk you introduce new, unchanged proteins and can foam again.
The above is a complicated way of explaining where the old adage that you can “foam milk once and steam it twice” comes from. To foam milk a second time won’t work because the proteins that facilitated the formation of the foam initially have become denatured. You can of course just reheat the milk a second time but even that is not recommended. Steam only as much milk as you need for a given drink. Start with cold fresh milk every time. Never resteam milk or add fresh milk to already steamed milk. It is considered poor form."