Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

282
fransg schreef:
@3aan schreef:Vond het roggemeel bij de Jumbo ook geen koopje,
400 gram voor 1,40 = 3,50 p/kg
Ik heb er nog geen idee van wat 'duur' is op gebied van brood. Met fabrieksbrood kun je het niet vergelijken en wat een zelfgebakken brood kost in vergelijking met een brood van bijvoorbeeld Vlaams Broodhuys (waar ze soms teveel suiker erin doen) zou ik ook niet weten.

Het lijkt tot nu toe allemaal bijna niks te kosten. Meel, water, wat zout, geduld en straks wat warmte.
Als je alles optelt zul je niet veel verdienen.
Stroom.kom je voor een brood ook al gauw op 70 cent.
Zeg 700 gram meel.
Zit je zo op 170 cent.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

283
cremalover schreef:Als je alles optelt zul je niet veel verdienen.
Stroom.kom je voor een brood ook al gauw op 70 cent.
Zeg 700 gram meel.
Zit je zo op 170 cent.
Kortom, een kopje koffie buiten de deur als je het goedkoop houdt.

En we hebben het toch niet over verdienen? Het gaat mij erom plezier te hebben in lekker brood maken & eten.

Wat een brood in de winkel kost is eigenlijk irrelevant. Op zijn best is het in 99% van de winkels net-echt brood.

Wat dat betreft is het net als met de koffie. Is onze espresso per kopje duurder dan een Nespresso, als je de kosten van de bonen, de koffiebrander, de espressomachine meetelt? Ja, misschien, maar je hebt het over twee heel verschillende dingen die er van en afstand wel ongeveer hetzelfde uit lijken te zien.

Vandaar dat de prijs van meel me niet iets doet. En de gereedschappen om brood mee te maken vind ik tot nu toe in vergelijking met alle machines die je in huis moet halen voor een kopje espresso, zoals groene koffiebonen, branders, malers, halfautomaten, plus waterfilters, refractometers, temperatuurloggers, vochtigheidsmeters, Ph-meters, ppm-meters, drukmeters, enorm meevallen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

284
fransg schreef:
cremalover schreef:Als je alles optelt zul je niet veel verdienen.
Stroom.kom je voor een brood ook al gauw op 70 cent.
Zeg 700 gram meel.
Zit je zo op 170 cent.
Kortom, een kopje koffie buiten de deur als je het goedkoop houdt.

Vandaar dat de prijs van meel me niet iets doet. En de gereedschappen om brood mee te maken vind ik tot nu toe in vergelijking met alle machines die je in huis moet halen voor een kopje espresso, zoals groene koffiebonen, branders, malers, halfautomaten, plus waterfilters, refractometers, temperatuurloggers, vochtigheidsmeters, Ph-meters, ppm-meters, drukmeters, enorm meevallen.
Dat woordje "moet" is toch wel wat overdreven. ;)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

285
Emmermeel is geen spelt.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Emmertarwe
Citaat:
"Vanwege het lage glutengehalte is emmertarwe alleen geschikt voor de broodbereiding met koud rijzen en zuurdesem. Het brood is licht notig en vochtig[4]. Met warm rijzen is geen brood te bakken[5]. Deze tarwesoort kan ook als smaakstof voor volkorenbrood worden gebruikt[6]."

Koud is koelkastkoud. 4°C dus.
1 Uur op je aanrecht laten rijzen in een gesloten, licht ingeoliede vorm, dan tenminste 12 uur in de koelkast; daarna weer een uur bij laten komen op je aanrecht.
Alles kun je laten mislukken, maar zo moet je er wel erg je best voor doen.

Deze manier van rijzen werkt uitstekend bij alle oergranen en oude tarwesoorten.
Die nemen meer water op dan de moderne rassen, en doen daar ook langer over. Dat heb je hiermee gedekt.

Ik heb het emmermeel niet gekocht en dat vindt ik nu jammer. Was al weg en geen internet daar zonder hotspot. Volgende keer.
Heb wel biologische roggemeel meegenomen voor de desem a 1,39 kg en nog 3kg bio volkoren meel en 3 kg bio bloem type 1050 dus hoog gluten gehalte voor 0,95 euro per kg. Fijn inkopen daar.

Gisterenavond deeg gemaakt voor 10 pizza's morgenavond. Eerst laten rijzen tot max en daarna de koelkast in voor de nacht. Vanochtend bolletjes gemaakt van 180 gram per stuk en weer terug de koelkast in tot morgenavond. Een uur voor het bakken de koelkast uit en dan kunnen we beginnen. Heb er nu al zin in.

Afbeelding
Afbeelding
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

286
Het zal mij echt jeuken hoe duur mijn brood is, als ik dat brood moet kopen bij de bakken zoals wij het maken ga je echt meer dan een supermarkt brood betalen. Ik wil gewoon weten wat erin zit zodat mijn kids zo weinig mogelijk zut binnen krijgen. Ben niet biologisch ingesteld maar weet wel dat het brood gezonder is (meer voedingswaarde) dan de zogenaamde gezonde broden bij de super. Ook kun je gewoon mixen en lekkere broden maken. Vanavond even geen brood bakken, we hebben te grote voorraad nu.

@bob hoe groot is die emmer wel niet?
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

289
Pizza's bakken. Haal er 9 hele pizza's uit en nog een klein bolletje. We eten er nu nog met zijn 4-en goed van(het 5e gezinslid eet nog geen maaltijden mee). Ook zijn er buren inderdaad en wat niet op gaat bak ik en gaat gesneden in punten de vriezer in. Weet je hoe lekker het is om tussen de middag even een paar puntjes uit de vriezer te halen en in de airfryer op te warmen!
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!