Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

641
Rogge van eigen maling (gezeefd) rogge desem
Gisterenavond deeg in de koeling gezet (2 graden) afgedekt met folie in de rijsmand, vanochtend uit de koeling en kwam vrij snel aan het rijzen, bleek weer te nat terwijl die met het kneden goed "leek"

Dus 65% rogge middelgrof en fijn en 35% tarwe volkorenmeel, naderhand toch nog tarwebloem doorgekneed 10% van het reeds bestaande deeg, na weer een rijsperiode weer te nat!?

Hier het vloerbrood . . .

Afbeelding



Afbeelding
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: RE: Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

643
mutsje schreef:En toch ziet die er erg smakelijk uit Adriaan, ook die van Frans mag er weer wezen. Ik heb nu twee kweekjes klaar staan. Ga in het weekeinde zuurdesembrood maken weer. Door de weeks echt geen tijd voor.
Net een paar bammekes ervan op met roomboter en een beetje witte basterdsuiker.
Smaak is verbluffend goed, heb alles opgeschreven, dat dus de volgende keer volgen, maar dan alle waarden ineens en niet achteraf klooien en iets meer rogge malen, de molen maalt 350 gram rogge op z'n fijnst per minuut, wil echter iets grover erbij hebben om als strooisel te gebruiken, ik weet niet of ik dat door zeven doe of door een iets andere maling, die moet je dan toch ook weer zeven. ;)
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

644
M'n meisje vindt dit het lekkerste bröd tot nu toe, ze zal toch even wat langer moeten wachten, de vaste maalsteen heeft geheel naar verwachting de pijp aan maarten gegeven.
De ingelijmde bevestigingspunten waren gecorrodeerd en die konden dus hun taak niet meer bolwerken.

Een nieuwe bestellen zal rond deze dagen wel even duren?!

Afbeelding


Afbeelding
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

646
Vandaag Brood uit eigen oven van Levine van Doorne gekregen van vrouwlief voor verjaardag \o/ wordt weer lekker lezen en recepten uit proberen! Vandaag appeltaart , pannenkoeken en brood gebakken :)

@Adriaan, zonde zeg, kan je een nieuwe steen beetje gemakkelijk krijgen? Zal wel prijzig zijn denk ik zo.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

647
Kost al snel zo'n honderd euro, ik denk dat ik maar eens bij de molensteenmaker in Best of Mook in de leer ga?
Al zou die me maar de ruwe materialen willen leveren!

Zoals op de foto's te zien zijn er van die ingelijmde moeren in de maalsteen en waarom niet een schroef er dwars doorheen, zoals bij onze koffiemolens of de steen kitten aan de achterwand in een verdieping?

Ik ga eens ten rade bij een molensteenmaker.

Afbeelding
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Brood en wat zit er nou eigenlijk in.

648
Mad Wally schreef:Mijn desem is mislukt!

Zo'n 10 dagen geleden begonnen een starter te maken volgens de methode beschreven door Levine. Het zag er prima uit, borrelde mooi, begon lekker fris gistig te ruiken, verdubbelde in 12 uur enz. Het zag er dus allemaal veelbelovend uit.

Vrijdag, 7 dagen nadat ik begonnen was dacht ik klaar te zijn voor het echte werk, mijn eerste zuurdesem brood. Die avond extra gevoerd om zaterdag genoeg te hebben voor het recept "millers loaf" ook weer van Levine. De volgende ochtend zag ik de bui al hangen, niet gerezen en weinig belletjes.

Ik had de familie lekker brood beloofd dus tegen beter weten in het recept gemaakt en laten rijzen, maar je voelt het al aankomen: helemaal niks. 24 uur later uit pure armoe er maar wat droge gist door gekneed om er toch maar iets eetbaars van te maken.

Mijn vraag is, waarom is het na zo'n veelbelovende start toch mis gegaan? 3 dagen later staat het restje starter op het aanrecht zo dood als een pier :(
Na deze eerste mislukking maar opnieuw begonnen. Inmiddels een week verder en mijn eerste "Millers Loaf" (Levine) is een feit.
Netjes aan de verhoudingen gehouden, maar niet overnacht in de koelkast gezet maar twee keer een uur voorrijs (kamertemperatuur) en 2 uur vormrijs (eveneens op kamertemperatuur) is dit het resultaat:
Een tikkeltje aan de donkere kant, maar mooie ovenrijs, prima structuur en natuurlijk het belangrijkste: Errug Lekker!
Incompetence: When you earnestly believe you can compensate for a lack of skill by doubling your efforts, there's no end to what you can't do