Re: RE: Re: Nieuwe boontjes, tijd voor een mini-proeverij

21
@3aan schreef:Europa telt 8 munten in de Euro(munt)zone, maar als je van elk deelnemend land deze als afzonderlijk telt komen er een massa meer munten, vergeet dan vooral niet alle jaar en heringerings munten ook nog als aparte munten te tellen, toch blijven het er maar 8.

Wat heeft dit met koffie te maken?

Ik zou het niet weten, wilde het even kwijt . . . 1 - 2 - 5 - 10 - 20 - 50 - 100 - 200
Zo zijn er voor de verzamelaar van deze 8 munten, verschillende gradaties in puurheid van deze, dat heeft toch wel wat overeenkomsten met . . .

Niet elke verzamelaar kan diep in de beurs tasten en nemen graag genoegen met iets boven de middelmaat of zelfs de middelmaat.

Wijndrinkers heb je in vele gradaties, maar in een ding komen ze redelijk overeen, ze halen allemaal hun neus ervoor op. ;)

Niet iedereen drinkt die wijn om hem volledig te ontleden en daar hun in behagen, dat kom je ook met koffiedrinkers tegen en daar bedragen voor willen en waarschijnlijk kunnen betalen en daar hun vreugde uit halen.

Prima toch?!

Maar probeer een keer de massa niet op de kling te jagen met die Specialty coffees en die alleen als de juiste koffie aan te merken!?

Er zijn dus meer mensen tevreden met hun wat betaalbaardere koffies dan dat er de "Specialisten" zijn.

En om dat steevast af te doen als inferieur, waar heb ik dat meer gehoord? Was dat niet zo'n 75 jaar geleden? [LOUDLY CRYING FACE]
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Nieuwe boontjes, tijd voor een mini-proeverij

22
Van een discussie over boontjes tot een vergelijk met europa en zijn muntjes tot een "godwin doen" en dat in 4 posts, i'm impressed.
Bijzonder hoe vaak de nuance mist in posts en iedereen zich maar wat graag wil verdedigen.

Ontopic: Ik vind dat het verschil tussen verse boontjes best wel groot is, maar dat eigenlijk meer naar voren komt in filterkoffie dan in espresso. Espresso's komen in veel smaken, maar de mooiste nuances blijf ik vinden in filterkoffie en niet zozeer espresso's.

Persoonlijk heb/had ik meer geld (per kilo) over voor filterkoffiebonen dan voor espressobonen.
-Conscience keeps more people awake than coffee-
Hario V60 - Bianca V2 - Niche Zero - Eureka Mignon Specialita - Fellow Ode

Re: Nieuwe boontjes, tijd voor een mini-proeverij

23
Mee eens.

Naarmate men het meer oneens is kan het helpen de ander z'n standpunt ook te kunnen herkennen, en een beetje humor werkt ook mee.

De grens ligt natuurlijk wel bij tinnef zooi.

Als het mij eigenlijk niet boeit wat voor oude brik ik rijd, heeft het weinig zin op een forum voor liefhebbers van mooie fietsen te beweren dat het niks uitmaakt en dat mijn merkloze roestbak net zo fijn rijdt als hun koolstof-frames.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: RE: Re: Nieuwe boontjes, tijd voor een mini-proeverij

24
Hi,
@3aan schreef:Niet iedereen drinkt die wijn om hem volledig te ontleden en daar hun in behagen, dat kom je ook met koffiedrinkers tegen en daar bedragen voor willen en waarschijnlijk kunnen betalen en daar hun vreugde uit halen.

Prima toch?!

Maar probeer een keer de massa niet op de kling te jagen met die Specialty coffees en die alleen als de juiste koffie aan te merken!?
Ik ben het hier zo ontzettend mee eens! Als we dan ook nog allemaal het volgende tegeltje naast onze monitor hangen...
Enne, Adriaan: wordt tijd dat ik de 'koffiekar' eens kom bezoeken. Ik vermoed dat ik hem ga herkennen aan de aanhanger waar vanuit Brood wordt verkocht ;)

groet, Vincent

Re: Nieuwe boontjes, tijd voor een mini-proeverij

27
Wel... de eerste batch gebrand...

- Voorverwarmd op 180grC.
- 210 gr. Bonen erin en 8 min op 180grC gehouden
- Toen naar 225grC
- FC kwam pas na een dikke 17 minuten en 'op het oog' doorgegaan to 23 min
- 178gr. kwam eruit
- Zie bijgevoegde foto

- 2e batch op dezelfde manier aangevlogen, maar FC kwam toen na al 16 min - vond ik een groot verschil (!)
- Een minuut of 5 later was de kleur ongeveer hetzelfde al de eerste batch en heb ik de bonen gelost
- Op dat moment hoorde ik net de 2e krak bij een boontje ...

Het was idd heel anders dan bij de boontjes die ik eerder heb gebrand. Geeft een wat onzeker gevoel ;)
Maar goed, ben benieuwd hoe ze smaken en heb gelukkig nog genoeg materiaal voor de leercurve!
dus...
Bijlagen