Met een refractometer kun je de TDS meten, dat staat voor "Total Dissolved Solids".
Meer daarover is op verschillende plaatsen wel te vinden.
Jan komt nog met zijn analyse, maar het ziet er naar uit dat een slordige extractie vaker plaatsvindt wanneer er alleen is geschud om het maalsel redelijk vlak te krijgen voordat er getampt wordt, terwijl een mooiere gelijkmatige extractie veel vaker voorkomt wanneer je het maalsel hebt geroerd, zoals met het roet-ding van Londinium n dit geval.
Het gekke is dat het extractie-percentage juist vaak iets hoger is bij een slordige extractie (dat moet nog worden geverifieerd in de data, maar Jan zit in een verbouwing). Wanneer de koffie onderuit de naked portafilter aan de ene kant traag blijft druipen terwijl die aan de andere kant vanaf het begin harder en geler doorstroomt, kan die extractie dus iets hoger zijn terwijl de smaak bij rommelige extracties meestal wel te wensen overlaat.
Dan zou je mogelijk kunnen stellen dat TDS meting ter vergelijking vooral nut heeft als je overigens consistent eenzelfde methode van bereiding hanteert.
Maar goed, dat alles onder voorbehoud.
Re: De Vier Daltons
31LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino