Re: Plof als ik mn portafilter verwijder?

12
Hmm, bij mij (net als bij Os, dus) blijft het driewegventiel dicht als ik de handel halverwege heb staan. Maar er loopt dan wel water uit de HX in de kop, en daarmee zou je inderdaad een heel lange preïnfusie kunnen doen. Is dàt de bedoeling van de middenstand? Wat is het effect van zo'n langere voorwelling? (om het Nederlandse woord, als dat al bestaat, te gebruiken).
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Plof als ik mn portafilter verwijder?

13
Ik heb een zelfde probleem met mijn Pavoni. Als ik koffie heb gezet en ik koppel hem los, ploft 'ie soms met inderaad hete spettters en koffieprut door mijn keuken....hij doet het niet altijd (maar ik weet dus nooit wanneer wel/niet). Ik heb zo'n gran crema portafilter. (sinds 1 jaar een nieuwe omdat mijn oude kapot was, deze nieuwe ziet er ook iets anders uit. Hij heeft aan de onderkant twee rechte uitloopjes. Die oude, de orginele zeg maar zaten de twee uitloopjes op een rond schijfje die heen en weer bewoog als de veer veert..ben ik nog te volgen?).

Die crema die er uitkomt valt best tegen, ik vind het soms zelfs erg weinig crema voor een gran crema filtter. Doe ik iets fout?

En is er iets defect omdat 'ie ploft?

Hoor graag van jullie!

Re: Plof als ik mn portafilter verwijder?

14
Weet je wel zeker dat jouw Pavoni een driewegventiel heeft? Zo niet, dan hoort dit gedrag toch een beetje bij je machine. Even wachten voordat je hem los haalt wil helpen.

Als je wel een driewegventiel hebt: wanneer heb je voor 't laatst een backflush gedaan? Als je onvoldoende schoonmaakt (dus minimaal 1x per 2 weken een chemische backflush) kan je ventiel kapot gaan.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Plof als ik mn portafilter verwijder?

15
Het is een Pavoni zonder driewegventiel, maar met een soort van ventiel in de filterhouder.
Ik heb de machine ook gehad en heb een soortgelijk probleem ook gehad met het oude type filterhouder, alleen klapte bij mij tijdens het druk opbouwen de hele filterhouder onder de machine vandaan.
De filterhouder flink strak aandraaien en wat demontage werk hebben dit probleem opgelost.
Kun je uitlooppijpjes verwijderen zonder iets van schroeven los te draaien enrique?
Bij het oude type kon je een plastic cupje met de twee gaatje verwijderen en zag je een messing schijfje met een gaatje in het midden.
Deze kun je met een naald voorzichtig en niet te diep doorprikken/schoonmaken.
Ik weet niet of je het filterbakje wel eens uit de filterhouder haalt?
In de filterhouder zie je de uitloop waarin een stalen pinnetje zit dat hen en weer beweegt als je het handvat beweegt om het filter af te sluiten.
Deze moet je ook goed schoonhouden en zorgen dat het pinnetje recht in de uitloop zit, dit zat bij mij in beginsel ook niet goed en daarvoor heb ik de filterhouder met enig risico moeten demonteren.
En om zeker te zijn dat je een goede uitloop hebt, kun je dan toch weer die €50,- investeren in een normale filterhouder.
En te weinig crema kan komen door een te grove maling en/of te weinig tapdruk.
Of laat er te veel water doorheen stromen ten opzichte van de hoeveelheid gedoseerde koffie.

Re: Plof als ik mn portafilter verwijder?

16
Spironski schreef:Hmm, bij mij (net als bij Os, dus) blijft het driewegventiel dicht als ik de handel halverwege heb staan. Maar er loopt dan wel water uit de HX in de kop, en daarmee zou je inderdaad een heel lange preïnfusie kunnen doen. Is dàt de bedoeling van de middenstand? Wat is het effect van zo'n langere voorwelling? (om het Nederlandse woord, als dat al bestaat, te gebruiken).
Eigenlijk gaat het ventiel dus WEL open alleen niet richting de lekbak uiteraard. De stand helemaal beneden is echt dicht want dan loopt er geen HX water uit. Als je een vaste wateraansluiting zou hebben staat er ook continue druk op het ventiel. Het ventiel zorgt ervoor dat dit water niet de zetgroep kan passeren. De middenstand zorgt er dus voor dat HX water uit de zetgroep kan alleen zonder pompdruk want de pomp schakel je pas in als de hevel helemaal boven is. Over het nut van pre-infusie is denk ik veel geschreven, het zou bij sommige koffies de smaak ten goede komen, minder channeling enz. Het is niet voor niets dat je bij een GS/3 en Speedster verschillende pre-infusie tijden kan kiezen. Bij de Speedster werkt dit ook op leidingdruk bij de GS/3 waarschijnlijk niet want die kan ook met een interne waterbak werken. Daar zal het zo opgelost zijn dan de pomp kort aangaat en een magneetventiel dan de pre-infusie regelt. Zo'n lange pre-infusie lijkt dan op die zoals bij een echte pistonmachine waarbij je wacht tot de eerste druppels eruit komen waarna je de hendel omhoog laat komen.
Expobar Brewtus III
Mazzer mini E type A
Iroast 2
Voorheen diverse Cimbali´s

Re: Plof als ik mn portafilter verwijder?

17
Spironski schreef:
Voel me best een ... dat ik de hele week die hendel tot halverwege heb gehouden.
Ach ja, hebben wij ook wat te lachen! ;)

Je bent niet de eerste die niet weet wat 'ie met die tussenstand moet, en het verschilt zelfs wel per merk, schijnt het. Het is dus een soort van neutrale zone tussen "pomp aan" en "driewegventiel open". In die tussen-stand staat de pomp dus uit en is het driewegveniel nog niet open.

Ikzelf gebruik die stand wel eens om de chemische backflush ietsje langer in te laten weken, maar weet iemand hier wat je er verder mee kan doen?
Ik heb op HB een draadje gevonden die precies hierover gaat: Hier!
Er wordt ook gezegd dat zo'n (nog) langere voorwelling (op een E61) eigenlijk geen smaakverschil geeft.

Edit: dat was in een ander draadje, daarom:

"I've tried prewetting the puck on reservoir types of E61 espresso machines and really didn't notice any difference. With the plumbed-in models, it pressurized the brew chamber to line pressure, extending the E61's inherent preinfusion by a few seconds. That did seem to increase the margin of error."
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder