Re: RE: Re: Advies en tips gevraagd voor nieuwe espressomachine

21
bobbee schreef:Een E61 groep heeft altijd 45min nodig om op te warmen. Probeer daar aan te wennen en niet als een probleem te zien. Het is geen rede om een machine niet te kopen.
De BZ groep minimaal 30 minuten.
Een E61 is niet per definitie een HX. E61 is de zetgroep. De HX: heat exchanger is een buis die door de boiler heengaat waar het zetwater indirect in wordt verhit door de boiler tot de gewenste temperatuur. Zodoende hou je de boiler over die gedeeltelijk met stoom gevuld is. Dit alles ongeacht de zetgroep die aan de machine hangt. Een E61 zetgroep wordt ook zo aan een basic boiler gehangen net als rancillio een zetgroep aan de boiler hangt.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Advies en tips gevraagd voor nieuwe espressomachine

22
Ik vind dit echt te kort door de bocht. Ik geef Lenn tenminste deels gelijk.

Zeker een E61 HX heeft doorgaans een "humped profile". Pas de tweede helft van de extractie is heel vlak. En alles goed timen met een flush. De ene HX is beter getuned dan de ander. Maar even de temperatuur aanpassen is niet zo eenvoudig. Bij een single of dual boiler E61 is het weer een ander verhaal.

Een Silvia met PID is intra shot naar mijn bescheiden metingen net zo stabiel. Ook inter shot mits voldoende recovery tijd, maar dat geldt ook voor een E61 HX! De kleine ringboilers zoals op de Profitec 300 en ECM Casa IV zijn wellicht nog mooier. Minder massa maar wel nagenoeg een verzadigde boiler. Dus minder massa nodig. Bij een E61 altijd flinke afstand tussen boiler en groep. Die extra massa is hard nodig. Daarmee wel een thermodynamisch concept dat werkt en beproefd is, maar wel old school. Er zijn meerdere wegen naar Rome!

Als wordt gesuggereerd dat een E61 wordt overgewaardeerd kun je het dat ook omkeren en stellen dat de Silvia met PID wordt ondergewaardeerd. Waarom kunnen niet meerdere concepten tegelijk goed werken? Aan ieder dan de keuze!

En mijn keuze zou overigens oor espresso solo GEEN E61 HX zijn!
Laatst gewijzigd door bvds op zo 20 aug 2017, 12:15, 1 keer totaal gewijzigd.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Advies en tips gevraagd voor nieuwe espressomachine

23
HX alleen een voordeel als je vaak melk wilt opschuimen en een dual boiler te duur is. Je hebt dan meteen stoom beschikbaar.

Anders is een single boiler met PID te verkiezen. Geen flush nodig en temperatuur makkelijker aan te passen afhankelijk van smaakvoorkeur en en type koffie.

E61 vertrouwt op zijn thermische massa. Een ringboiler zoals op de Profitec 300 en de ECM Casa IV werkt omdat boiler en groep nagenoeg een eenheid vormen. De Silvia heeft geen ringboiler maar de afstand tussen boiler en groep is heel kort en er is contact dus warmteoverdracht. De Bezzera groep is eigenlijk van Elektra. Deze is snel warm door het element in de groep (E61 40 minuten vs 20 minuten voor de Bezzera groep en ringboilers). De Bezzera groep is iets minder stabiel maar werkt ook goed. Zolang je maar niet op een speciefieke temperatuur mikt. Meer in de orde van warm - gemiddeld - koud. Ook is deze groep wat gevoeliger voor de juiste dosering. Door het lage douche scherm minder doseren en meer head space nodig.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Advies en tips gevraagd voor nieuwe espressomachine

26
Goede keuze. Met die combi kun je leuk gaan spelen en een goede espresso maken.

Vooral belangrijk aan de Bezzera-groep is dat je (nagenoeg) niet gaat flushen en moet zorgen dat je voldoende ruimte hebt tussen de puck en het douchescherm. Voor de rest hetzelfde als een E-61.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Advies en tips gevraagd voor nieuwe espressomachine

28
Zeker. Heb ze beiden gehad. Prima machine en maler.

De maler klontert flink maar geen gevolgen voor de extractie. Kwaliteit maalsel is beter dan je op grond van de kleine maalschijven zou verwachten. Op niveau MK vario en Mazzer mini. Wel beste malen in een shot glaasje, even schudden of roeren en dan overgieten in je filterdrager.

De BZ07 doet het goed zo lang je maar niet lang gaat flushen! Dus niet zoals bij een E61 HX. Bij te lang flushen worden je shots eerder heter. Het HX volume is heel klein en de groep heeft weinig thermische massa. Het verwarmingselement in de groep wil nog wel eens sneuvelen en is best prijzig. De PID heeft Bezzera dom geplaatst d.w.z. precies boven de boiler en zonder isolatie. Die gaat dus ook geregeld stuk. Duur onderdeel.

Veel plezier.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Advies en tips gevraagd voor nieuwe espressomachine

29
Gelukkig dacht via MP!
Casabarista is betrouwbaar adres.
Zit er ook het nieuwe type OPV op?
Met het oude type kon je de druk niet lager zetten dan pakweg 11 bar omdat hij anders ging lekken.
Anders vragen of ze die nog vervangen en hem op 9 bar zetten.

Machine smeekt om een EX4 pomp met demper. Niet alleen stiller en stabielere druk, maar ook rustigere drukopbouw en daarmee actieve preinfusie!
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs