World Aeropress Championship 2009

1
Op 2 juni 2009 is het zover, het tweede World Aeropress Championship in Oslo. De winnaar van dit kampioenschap wint de onderstaande, handgemaakte, door uitvinder Alan Adler gesigneerde en volledig werkende Aeropress.

Alhoewel het deelnemersveld indrukwekkend te noemen is met grote namen als Klaus Thomson en James Hoffmann, zijn er nog drie plaatsen beschikbaar... Wie durft?

De complete deelnemerslijst:

1. Anders Valde, regerend World Aeropress Champion 2008
2. James Hoffman World Barista Champion 2007
3. Ola Brattås, Nordic Roaster Champion 2008
4. Michael Kuliani, barista van Cortado AS, Oslo
5. Ben Kaminsky US Cupping Champion 2009
6. Lars Huse, barista van Java, Oslo
6. Rasmus Helgebostad Norwegian Cupping Champion 2009
7. Håkon Kinn, The ‘Sammy Piccolo’ of Norway
8. Alexander Scheen Jensen, Solberg & Hansen, 5e plek in het Norwegian Barista championship 2002.
9. Mette-Marie Hansen, Kaffa (Java & Mocca)
10. Morten Wennersgaard, Solberg & Hansen
11. Samuli Ronkanen
12. Magnus Hoem Iversen, Kaffemisjonen
12. Runar Ørmen, Solberg & Hansen.
13. Magnus Hoem Iversen, Kaffemisjonen
14. Klaus Thomsen, World Barista Champion 2006
15. Einar K. Holthe, 2007 Norwegian Barista Champion.

Afbeelding
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Re: World Aeropress Championship 2009

2
Hmm, dat zijn wel heel veel Noren :D Maar wel een goed initiatief. Wat moet er eigenlijk gedaan worden bij deze wedstrijd? 4 aeropresso, 4 aerocinnos en 4 signatures? Al is het wel wat lastig, melk opschuimen met een aeropress :lol:
Barista Kampioen Baarn en Omstreken 2008
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS

Re: World Aeropress Championship 2009

3
The rules are fairly straight forward, 3 judges will evaluate, purely based on taste, the best filter style brew from the Aeropress. We want the competition to be as transparent as possible, with the intention of fine tuning the hugely varied technique used to brew on the Aeropress.

General Rules
- everyone will use the same coffee, Amor de Dios from Bolivia. There will be 2 roast dates available on competition day, so it will be up to the competitor to decide rest time.
- the required volume of the drink is 2dl, it is up to the competitor what kind of water is used, no added ingredients are allowed
- there will be heats with 3 competitors per heat. All competitors will have a 30 minute, simultaneous, preparation time. To ensure the drinks are served at a similar temperature - the water must be poured into the Aeropress at the same time, brew temp is optional
- the technique used by the competitor must be in writing and presented to the judges

Equipment
- the supplied grinder will be a Ditting 804, competitors are welcome to bring their own grinder
- water boilers will also be supplied, competitors are welcome to use their own water boiler ie. Über Boiler
- filtrated Oslo tap water (Ph 7.4, Hardness 2.9dH, TDS 110 PPM, 25ml p/L of calcium) will be supplied, competitors can use any water they wish
- any modifications to the actual Aeropress will need to be authorised by the Head Judge and if need be, Alan Adler himself

Finals
- finals will be held on the same day
- as well as showcasing their ideal Amor de Dios brew - as used in the heats, the 3 finalists will be required to present their “Signature Press”, using any coffee, any brew technique, amount of water, etc to create a truly unique brew, however additional ingredients are not allowed.
- the 3 judges, plus remaining competitors, will collectively judge the “Signature Press”

International competitors are welcome to enter, using a provided ’surrogate’ or ’step in’ competitor. It will be their responsibility to ensure clear brew instructions are provided. We can send you some coffee to practice with in the lead up to the competition.

1st Prize : “The Gilded Bronze Piston” as shown above, 1kg of TW coffee of your choice, a set of precision scales and maybe even a quote featured on the next Aeropress packaging…
2nd Prize : A set of precision scales and 500g of TW coffee of your choice.
3rd Prize : A pack of spare Aeropress filters, and some time alone with last years Aeropress Champion, Mr. Anders Valde.

Please sign up using the comments section below. There is no limit on competitors, the cut off for entry is 26th May. And there is no entry fee.
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu

Re: World Aeropress Championship 2009

7
Hoeveel verschil merken jullie zelf met opeenvolgende kopjes vd aeropress?
Met mn French-press merk ik geen bijzondere verschillen.
Ik vraag me dan ook af: als de bonen en hoeveelheden koffie/water vast staan, mat maakt je dan een betere aeropresser dan een ander? :?:

Maar ik zie dat je dus een mengeling moet maken tussen 2 bonen en evt je eigen water gebruiken.
Dan nog: wat is de persoonlijke kunst/techniek hier aan?
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: World Aeropress Championship 2009

8
Variaties in de watertemperatuur, maalgraad, verhouding water/koffie, de tijd dat het mengsel krijgt om te trekken, de druk waarmee de koffie door het filter wordt geperst en vast nog wat andere factoren.
Ook filterkoffie of een duwpot zijn gevoelig voor allerhande variabelen waardoor de koffie " in de kop" een ander karakter krijgt.
Het is niet moeilijk om met een press-pot heel vieze koffie te maken. Om er geweldige koffie mee te maken is een stuk lastiger.
Laatst gewijzigd door karel op do 21 mei 2009, 22:26, 2 keer totaal gewijzigd.
~~.~~~~~~~~~ ~ ~ ~
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]

Re: World Aeropress Championship 2009

9
Ik merk zeker verschil tussen de ene keer en de andere. Het smaakt niet altijd hetzelfde. Het verschilt heeeel erg hoe snel je het water er doorheen perst. Ook de maling maakt vreselijk veel uit. Ik vind het zeker een kunst om er een zeer goed kopje koffie uit te krijgen.

Op zich zou ik ook nog best mee willen doen, alleen het ik het geld niet om naar Oslo te gaan :( Waarschijnlijk mis ik ook wel wat ervaring ;)
Barista Kampioen Baarn en Omstreken 2008
Currently: Gaggia Baby Twin - Compak K3 Touch - Concept-Art Massiccio
Wishlist: Espresso Gear Xpressivo Barista RVS