Re: Aillio

105
Gefeliciteerd. Ben benieuwd naar je ervaringen.
Profielen vind je o.a. Op de Facebook groep
Aillio Bullet R1 owners group.
Hier staan veel profielen op ter inspiratie. Zou ik snel lid van worden.
Je kan ze op dit moment echter nog niet kopiëren in roast-time voor zover ik weet. Het bestandsformat is niet bruikbaar. Maar omdat elke brander toch weer een beetje van de andere verschilt en de bedrijfsomstandigheden ook verschillen zal het letterlijk kopiëren denk ik nooit goed werken.
Er is ook een eigen forum van Aillio,
https://community.roast.world/" onclick="window.open(this.href);return false;
Daar gebeurt nog niet zoveel
Tenslotte is er nog
http://coffeenavigated.net/roasting-coffee/" onclick="window.open(this.href);return false;
Leerzame site over het branden met de bullet
Vesuvius Evo Leva || Cafelat Robot ||Aillio Bullet R1 || KINU M47|| Niche Zero

Re: Aillio

106
Nicholas, welkom bij de Aillio club !

Ik haak even in op het verhaal van kilo. Hoe bruikbaar is het profiel van iemand anders? De machine verschilt, het profiel van elke boon is anders en ook de hoeveelheid bonen is bepalend voor je profiel. Het beste (en leukste!) is om eerst wat te experimenteren en dan pas je profiel op te slaan. Ikzelf heb iets van 5 boonsoorten en ca. 20 brandprofielen. Full City, Full City +, etc. Voorverwarmen op 160 graden (bij ca. 350 gr bonen) of 170 (bij meer dan 500 gr) en ga zo maar door. Het is goed te zien dat rond de FC je bonen exotherm worden, je ziet de ROR in dat gebied omhoog gaan. Ik probeer altijd de ROR niet meer dan 10 te laten worden rond de FC. Ook probeer ik de temperatuur zoveel mogelijk met de P-waarde te regelen, als je te veel fan (F) gebruikt schijn je meer aromatische stoffen te verliezen.

Succes met branden !
Vibiemme Junior 2B, Quamar maler, Gene Cafe, Aillio Bullet R1.

Re: Aillio

107
Bedankt voor de info! Intussen al heel wat gelezen en na het inlopen een eerste keer zelf iets geprobeerd. Leek me goed te gaan tot inderdaad bij FC de ROR plots de lucht inschoot, zoals goed te zien is op m'n grafiek. Volgende keer probeer ik sneller FC te anticiperen door vroeger met de P lager te gaan.
Het is m'n eerste brander dus het duurt nog een tijdje voor ik er iets nuttigs over kan zeggen maar tot nu toe kan ik er alleen maar positief over zijn :D
Londinium-Eureka75e-ECM Giotto-Mazzer Major-Fiorenzato T80-

Re: Aillio

108
Die uitschieter valt wel mee, zo te zien. Volgende keer iets eerder energie verminderen en/of luchtstroom vergroten. Je ving het nu zo te zien nogal ijverig op waardoor de RoR wel erg hard zakte en de boontjes op het laatst niet veel 'push' meer kregen in hun ontwikkeling, tenminste, als ik naar de grafiek kijk.

Ik voeg een grafiekje bij van de branding die ik zojuist deed.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Aillio

109
Zelf merk ik ook dat de ROR omhoog gaat bij de FC. In het begin probeerde ik als een gek die piek te temperen, maar tegenwoordig heb ik zoiets van: laat maar kraken die bonen. Volgens mij komen er dan lekker veel smaakstoffen vrij, maar dat is zuiver intuïtief. Je ROR moet natuurlijk niet richting de 20 gaan in dat gebied, maar voor mijn gevoel kan het geen kwaad als de ROR iets stijgt. Ik krijg hiermee een mooiere 'nastijging', waardoor hij niet te vlak wordt in het laatste deel. Ik probeer te temperen met alleen de power. Alleen als het echt te hard gaat zet ik de fan wat harder. Ik heb wel eens gelezen dat door te hoog fangebruik er aromatische stoffen verloren gaan. Maar volgens Pti schijnen de meningen daarover verdeeld te zijn. Nog even over de stijging na de FC: met name zuidamerikaanse bonen neigen door te schieten naar mijn mening. Hoe ervaren anderen dit met zuidamerikaanse bonen?
Vibiemme Junior 2B, Quamar maler, Gene Cafe, Aillio Bullet R1.

Re: Aillio

110
Belangrijkste punt is na de eerste krak. Die sterkere ROR bij eerste krak komt puur omdat ze dan extothermisch worden. Na eerste krak wordt het weer endothermisch en dat is waar velen de mist mee ingaan en het laten stallen. Ze schroeven de ROR teveel terug op eerste krak en ineens valt de boel dood. Zolang je maar niet in 1 minuut tijd eerste krak door gaat schieten maar hem wel kan rekken zit je wel goed met de ontwikkeling.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60