Ben nu een week een beetje aan het branden, eerst met de melange van Sebastiaan en nu ben ik toe aan wat meer uitdaging.
Neemt niet weg dat die melange heel lekker is, hij blijft er zeker bij.
Heb een proefpakket van Fleur de cafe en wil daar wat mee gaan spelen, maar hoe begin je???
Heb mijn boeken doorgespit en begin een idee te krijgen.
Maar zoals Spironski met z'n verschillende tijden en temperaturen, hoe bedenk je dat
Wie wil wat van zijn keukengeheimen en recepten delen?
En waar haal je je informatie vandaan, boeken, internet,welke sites?
Ik zoek verder en zal mijn anwoorden delen
Re: Branden met de Gene cafe
2>>>>>>Kijk hier eens.Wie wil wat van zijn keukengeheimen en recepten delen?
En waar haal je je informatie vandaan, boeken, internet,welke sites?
~~.~~~~~~~~~ ~ ~ ~
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]
Re: Branden met de Gene cafe
3Mooie site met waanzinnig veel informatie
Barista level 1 en 2
Nationaal Coordinator SCAE Netherlands
Nationaal Coordinator SCAE Netherlands
Re: Branden met de Gene cafe
4La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Branden met de Gene cafe
5Oh ja, deze kan ook handig zijn.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Branden met de Gene cafe
6De laatste site is wat te gecompliceerd voor mij.
Maar leg nu eens uit waarom je met die drie zones brandt (in Jip en Janneke taal )
Maar leg nu eens uit waarom je met die drie zones brandt (in Jip en Janneke taal )
Barista level 1 en 2
Nationaal Coordinator SCAE Netherlands
Nationaal Coordinator SCAE Netherlands
Re: Branden met de Gene cafe
7Eerste fase=droogfase, schijnt toch wel belangrijk te zijn. Tweede fase is voluit op temperatuur komen tot de 1-ste krak. Tot die tijd nemen bonen hitte op, bij de 1-ste krak geven ze opeens hitte af. Als je gewoon voluit zou blijven gaan kan de temperatuur daarom opeens te heet worden. Het schijnt dat je de fase tussen 1-ste en 2-de krak minimaal 3 minuten wil laten duren (heeft te maken met allerlei omzettingen), dus daarom temper ik dan de temperatuur een beetje =fase drie.
Ik moet zeggen dat ik nu toch al een paar keer met dit profiel errug lekkere koffie heb gebrand. Maar tegelijkertijd weet ik ook wel dat ik nog een totale beginneling ben. En verschillende bonen verlangen verschillende brandprofielen, natuurlijk. Nog veel te leren hoor.
Wat mij bij alle Gene-beschrijvingen opvalt is dat de machines onderling nog wel willen verschillen, schijnbaar. Dat heeft dan waarschijnlijk te maken met voltageverschillen, en dat kan blijkbaar erg veel uit maken. Volgens mij kan die van mij op mijn stopcontact behoorlijk heet branden.
Wat je ook steeds terug leest: de Gene is geweldig, maar koelt te langzaam. Dus aan het eind van het profiel, als de koffie net met de 2-de krak is begonnen doe ik een "noodstop" en gooi de bonen snel in een vergiet en koel ze actief af, al heen-en-weer gietend tussen twee grote vergieten. Op die manier verwijder je ook meteen de laatste vliesjes.
Ik moet zeggen dat ik nu toch al een paar keer met dit profiel errug lekkere koffie heb gebrand. Maar tegelijkertijd weet ik ook wel dat ik nog een totale beginneling ben. En verschillende bonen verlangen verschillende brandprofielen, natuurlijk. Nog veel te leren hoor.
Wat mij bij alle Gene-beschrijvingen opvalt is dat de machines onderling nog wel willen verschillen, schijnbaar. Dat heeft dan waarschijnlijk te maken met voltageverschillen, en dat kan blijkbaar erg veel uit maken. Volgens mij kan die van mij op mijn stopcontact behoorlijk heet branden.
Wat je ook steeds terug leest: de Gene is geweldig, maar koelt te langzaam. Dus aan het eind van het profiel, als de koffie net met de 2-de krak is begonnen doe ik een "noodstop" en gooi de bonen snel in een vergiet en koel ze actief af, al heen-en-weer gietend tussen twee grote vergieten. Op die manier verwijder je ook meteen de laatste vliesjes.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Branden met de Gene cafe
8Een klein probleempje met mijn Gene. Het rubbertje van het tussenschot breekt regelmatig in tweeën. Heeft iemand anders dat ook?? Ik las op HB iemand die minstens een paar honderd brandingen achter de rug had voordat dit gebeurde.
~~.~~~~~~~~~ ~ ~ ~
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]
Re: Branden met de Gene cafe
9Je bedoelt die stootrubbertjes van dat vliesverwijder-klepje? Ik heb nu een stuk of 30 brandingen achter de rug en nog nergens last van (afkloppen). Je kan ze gelukkig vervangen, toch?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Branden met de Gene cafe
10Ja dat wel. Maar zoals ik al dacht ook bij jou blijven ze heel. Dus waarom gaan ze telkens stuk bij mij??
Misschien een slechte zending. (ik heb er al vier versleten op een stuk of 20-25 brandingen.) Heel apart.
Misschien een slechte zending. (ik heb er al vier versleten op een stuk of 20-25 brandingen.) Heel apart.
~~.~~~~~~~~~ ~ ~ ~
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]
~~)~~~~
~~(~~
~~))~~
. c[_]