Re: Zelfbouw Arduino PID installeren op Silvia

23
Nadat we de onderdelen besteld en ontvangen hadden, is dit project een jaartje de koelkast in gegaan. Daarna bedacht dat ik hier nog iets mee moest en heb ik daadwerkelijk de PID in elkaar gezet, geprogrammeerd, en aangesloten op de Silvia.

Het bleek kinderlijk eenvoudig. Het programmeren kostte een halve dag, het aansluiten van de componenten op de Arduino een paar minuten en vervolgens kun je door het omleiden van 1 stroomkabel op de Silvia de PID aansluiten en zijn werk laten doen.

Inmiddels hebben we dus een Silvia met een werkende PID controller, welke we zelf gebouwd hebben van een paar goedkope onderdelen. Het enige waar nu nog wat werk in zal zitten, is het finetunen van de P, I en D waarden. Hier heb ik geen automatische calibratie voor en ik heb ook (nog) niet de kennis in huis om dit gemakkelijk te doen. Op dit moment is het een kwestie van trial en error en zo gaan we er stapje voor stapje ook komen.

Mocht iemand hier tips voor hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

Omdat dit een leuk project was, zal ik de komende dagen/weken een aantal tutorials plaatsen, zodat iedereen die dat wil, aan de slag kan met Arduino om dit project na te maken, of juist zelf een project te verzinnen.

Re: Zelfbouw Arduino PID installeren op Silvia

24
Arduino uitproberen met Tinkercad

Tinkercad is een hele leuke simulatie tool om te spelen met elektrische schema’s. Maak eerst een account aan en let op dat je gaat naar “Circuits” en niet “3D designs”.

https://www.tinkercad.com/

Je kunt in de simulator heel eenvoudig componenten selecteren en deze d.m.v. stroomdraden verbinden. Pak uit de componentenlijst eerst de Arduino en een “breadboard” en sluit daarna naar hartenlust sensoren, ledjes, weerstanden, display’s, enz…, aan.
Vervolgens kun je de Arduino programmeren. Voor beginners is er een mogelijkheid om blokschema’s te bouwen, zonder zelf programmacode te schrijven. Uiteindelijk is het makkelijker en sneller om zelf te gaan typen. Ook heb je dan veel meer mogelijkheden.
Als je design klaar is, klik je op “simulate” en kun je kijken of alles werkt. De programma code wordt gecompileerd en uitgevoerd. Als je een fout maakt in het elektrische schema, bijvoorbeeld als je een weerstand vergeet bij een led, waardoor de led stuk gaat, dan krijg je daar een melding van. Je kunt zien of je design doet wat het verwacht te doen.