Is een kwestie van warmte overdracht. Het gaat om de temp. tijdens extractie, niet zozeer de temp. in de boiler of je HX systeem. de water temp. zal meer omlaag gaan naar mate er meer koffie in de filter zit omdat er simpel meer materiaal is wat de warmte uit het water opneemt.Spironski schreef:Jullie worden er een beetje melig van hè?
Die snap ik niet? Wat heeft die temperatuur met de hoeveelheden te maken? je zou z'n shot toch kunnen maken met 88 C , maar net zo goed met 96 C ?Nauti schreef:Ik dacht dat de hoge temperatuur in de VS meer komt omdat ze daar overdoseren, dus met 20g een shot van 40ml maken?
En heeft iemand al het soortelijk gewicht van een goede espresso inclusief crèma gevonden?
Waarom zou je de dichtheid van koffie incl. crema willen weten? de hoeveelheid crema is toch telkens anders. Je kan beter uitgaan van de dichtheid van de vloeistof en apart rekening houden met de dichtheid van de crema in mijn ogen.