Na het hardware aankoop avontuur, gaat de zoektocht nu verder naar bonen voor het bereiden van espresso. Vermits ik uit de streek van Hasselt, België kom, moet het uiteraard op een haalbare afstand. Bestellen via een webshop kan uiteraard ook maar meestal zit je dan met verzendkosten die de prijs van je bonen overschrijden, uiteraard als je naar versheid streeft. Is het niet de bedoeling om 5kg aan te kopen en er maanden over te doen.
Ik ben momenteel langs geweest bij Maes koffie, deze branden 2x per week en verkoper hun producten in 2 winkels in Hasselt. Verder ook in Supermarkten. Of ze ook daadwerkelijk vers aangeboden worden in de winkel, laat ik in 't midden, omdat er geen branddatum wordt vermeld. De bonen in de winkel zitten in grote glazen potten waar je hoeveelheid uit genomen wordt, afgewogen en in een papieren zak wordt mee gegeven. Het zijn allemaal mengelingen van Robusta varianten.
Verder in Zonhoven heb je de koffiebrander MONX, zij verkopen hun gebrande producten in luchtdichte verpakking, met vermelding van branddatum. MONX gebruikt enkel Arabica bonen van plaatselijke boeren, dewelke manueel worden geplukt en zon gedroogd.
Hun website:
https://www.monx.be
De prijzen zitten in het normale regime, vergeleken met de aangeboden kwaliteit en herkomst.
Nu, heb ik er een staal van 250gr aangeschaft van:
Guatemala Huehuetenango
Deze single origin koffie, afkomstig van de plantage van Victor Hugo uit San Pedro Necta, gaat van start met een subtiele aciditeit van groene appel, gevolgd door een milde body, met smaken van melkchocolade en hazelnoot.
Zijn zachte, fruitige en zoete smaak komt het best in de light roast naar boven (aangewezen voor filterbereidingen). Het sprankelende appelzuur met toetsen van chocolade en noot proef je vooral in de medium roast (aangewezen voor espressobereidingen en volautomaten).
Nu is mijn probleem, omdat ik nog veel te weinig bereidingservaring heb, om de smaak dewelke wordt aangegeven, waar te nemen.
Momenteel bereid ik ze met 18gr bonen, gemalen met een fijn instelling van 15 (op mijn Qumar Q50S).
Ik weeg alles af met een precisie weegschaal. Watertemperatuur zit op 93°C, looptijd, incl. pre fusion: 28 sec.
De bereidde expresso ziet er goed uit, romig laagje en heet. Maar ik vind de smaak allesbehalve lekker. Hetgeen ik proef: Bitter en zuur..maar geen andere smaakeigenschappen.