De bonen die ik normaal heb weeg ik af op 18 gram gemalen koffie in het portafilter, maalstand 2,7.
Diverse andere bonen gehad, die weeg ik ook altijd af op 18 gram, al moet ik dan wel meestal de maalstand
iets aanpassen ivm de extractietijd. Meestal een aanpassing van max zo'n tweetiende op de maalstand (2,5 - 2,8)
Ik heb nu andere bonen binnengekregen (Caffination Roast Ed, Spro Joe en LGB) die ik nog niet eerder gehad heb.
Ben begonnen met Roast Ed, 18 gram gemalen koffie maalstand 2,7, en was een extractietijd van minder dan 10 sec.
Uiteindelijk uitgekomen op een maalstand van 2,35 voor een goede extractietijd en smaak. (uiteraard 18 gram koffie).
Hoe doen jullie dit? Houden jullie ook altijd een vast aantal gram aan en speel je met de maalstand?
Of juist meer / minder gram koffie met ongeveer dezelfde maalstand (afhankelijk van de extractie)?
Hoe weet je dat de koffie uiteindelijk moet smaken?
M.a.w. gewoon alles proberen? Wordt dan altijd wel een dure en lange klus als je elke keer een andere
koffie probeert.
Ik hoop dat jullie een beetje begrijpen waar ik mee zit. Aan de andere kant is het makkelijk zeggen, als je het lekker vind is het goed.
Maar hoe haal je nu het beste uit zo'n boon.
Re: "Andere" boontjes
2Ik pas meestal allen de maalgraad aan.
Tenzij de koffie me te sterk smaakt, dan begin ik met de hoeveelheid.
Ik probeer daarbij deze tips in het oog te houden:
https://www.home-barista.com/tips/espre ... 16968.html
Maar het is een goeie vraag en het antwoord is trial and error....
Tenzij de koffie me te sterk smaakt, dan begin ik met de hoeveelheid.
Ik probeer daarbij deze tips in het oog te houden:
https://www.home-barista.com/tips/espre ... 16968.html
Maar het is een goeie vraag en het antwoord is trial and error....

Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: "Andere" boontjes
3Elke boon heeft zijn eigen maalstand, en die kan flink variëren. Daarnaast verloopt de maalgraad ook nog naar fijner wanneer de bonen ouder worden. Het lastigste aan deze hobby is het goed onder controle krijgen van de maler. Oefening baart kunst. In deze fase is geduld hebben de sleutel tot succes.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: "Andere" boontjes
4thnx, begrijp dat het erop neerkomt dat jullie dus meer experimenteren met de maalgraad.
Re: "Andere" boontjes
5erreen schreef: wo 19 sep 2018, 20:15 thnx, begrijp dat het erop neerkomt dat jullie dus meer experimenteren met de maalgraad.
Yup, zoals Erik aangeeft: per boon en afhankelijk van het ouder worden.
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: "Andere" boontjes
6En luchtvochtigheid
(koud en vochtig grover, warm en droog fijner). Dan heb je ze wel zo'n beetje gehad maar ik kan je vertellen dat dat genoeg is om rekening mee te moeten houden.

Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: "Andere" boontjes
7Inderdaad, veel variabelen! Ik merkte dat goed met de temperatuurwisselingen deze zomer.Erik82 schreef: wo 19 sep 2018, 21:55 En luchtvochtigheid(koud en vochtig grover, warm en droog fijner). Dan heb je ze wel zo'n beetje gehad maar ik kan je vertellen dat dat genoeg is om rekening mee te moeten houden.
Ik moest regelmatig bijstellen.
La Marzocco Linea Mini / etzMAX LM
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.