Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?

1
Good evening!

Ik ben de laatste tijd veel bezig geweest met het verbeteren van mijn techniek, en heb dan ook uitsluitend gebruik gemaakt van een naked PF om alles goed te kunnen volgen.

Na een aantal aanpassingen produceerde ik de afgelopen weken mooie consistente shots.

Gisteren een nieuw type boon gehaald, waar ik tot nu toe geen vrienden mee kan worden. Ondanks het volgende, in mijn ogen consistente proces, krijg ik extreem verschillende resultaten qua doorloop. Ik heb vooral enorm veel last van gushers in sommige shots. Ik doe het als volgt:

1. 17.3 gram bonen afwegen
2. Aantal druppels (aanhangend) water erbij laten lopen en doorroeren
3. Malen in Macap MXA zonder doser, met RVS trechter
4. Weer wegen, iedere keer tussen 17.2-17.3 in filterbakje
5. Doorroeren met trechter en saté prikker
6. Verdelen met OCD
7. Tampen met tamper met ring

Bovenstaande lijkt mij redelijk constant te moeten zijn. Ik weet niet zo goed waar ik het hier in zou moeten zoeken omdat de vorige bonen iedere keer een consistent resultaat gaven.

Nu keek ik net nog eens naar de bonen, en dacht ik meer variatie in kleur/donkerheid dan normaal te zien. Mijn ervaring op gebied van branding is echter zeer beperkt. Zouden jullie onderstaande classificeren als onregelmatig, en zou dat de reden kunnen zijn? Of moet ik het toch meer bij mijzelf zoeken? 😬

Afbeelding

Re: Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?

2
Dit is inderdaad een verre van regelmatige branding. Ziet er in mijn ogen uit als een branding van een prutser die niet weet waar die mee bezig is. Hier kun je niks anders van verwachten dan inconsistente resultaten. Daarnaast zie ik ook allemaal roasting defects.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Zijn deze bonen onregelmatig gebrand, of moet ik beter mijn best doen?

6
Sowieso zie je veel kleurverschil wat niet de bedoeling is en wijst op een zeer onregelmatige branding. Daarnaast zie je allemaal verbrande zwarte plekken op de bonen. Op dit moment heb je onder- en overontwikkeling in dezelfde roast wat duidt op prutswerk. Als je dit echt in een winkel gekocht heb zou ik direct mijn geld terugvragen want dit gaat echt helemaal nergens over en zou verboden moeten worden.

Zie hier een leuk stukje https://www.perfectdailygrind.com/2017/ ... recognise/. Je kunt zo ongeveer alle defects toepassen op deze bonen.

Waar heb je deze bonen vandaan?
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60