Goedenavond, ik ben benieuwd naar het volgende.
Ik maak met regelmaat 2x cappuccino (voor mijn vriendin en mijzelf). Ik heb een Rancilio Silvia en ik weet dat deze verre van ideaal is hiervoor, maar we moeten het ermee doen. Waar ik eigenlijk benieuwd naar ben is jullie werkwijze voor het zetten van 2x een cappuccino.
Koffie 1 zetten, koffie 2 zetten en dan melk opschuimen voor 2x cappucino? Of koffie zetten, melk opschuimen, cappuccino 1 klaar en vervolgens hetzelfde voor de 2e?
Of zetten jullie 2 cappuccino tegelijk met een portafilter met dubbele uitloop?
m.vr.gr.
MarcelB
Re: Werkwijze 2x cappuccino
2Uitgangspunt is dat terugkoelen van stoom- naar koffietemperatuur bij een Silvia een ramp is.
Daarom allereerst kopjes goed voorverwarmen, eventueel met behulp van water koker.
2 x een dubbele espresso zetten van ongeveer 35 gram. Espresso warmhouden op bovenplaat van de machine.
Machine opwarmen naar stoomtemperatuur en melk stomen.
Melk uitschenken en klaar is Kees (Marcel)
Daarom allereerst kopjes goed voorverwarmen, eventueel met behulp van water koker.
2 x een dubbele espresso zetten van ongeveer 35 gram. Espresso warmhouden op bovenplaat van de machine.
Machine opwarmen naar stoomtemperatuur en melk stomen.
Melk uitschenken en klaar is Kees (Marcel)
Re: Werkwijze 2x cappuccino
3Ik heb een tijdje met een Rancillio gewerkt en vond dat echt een minder aspect van het apparaat.Een apparaat als een Quickmill 820 heeft dat ook maar in mindere mate.Denk dat je daar mee moet leren leven.
Ik heb een horecamachine.Ook een singleboiler maar een grote.Twee cappucinos maak ik in een minuut.
Ik heb een horecamachine.Ook een singleboiler maar een grote.Twee cappucinos maak ik in een minuut.
Re: Werkwijze 2x cappuccino
4Dank voor de antwoorden. Ik begrijp dat ik hier eigenlijk een andere machine voor nodig heb. Maar ik heb deze net en wil hier eigenlijk fatsoenlijk mee leren werken en dan over een tijdje een 'echte' machine kopen. Bovendien is het vooral espresso wat ik zet.
Maar de aanbevolen procedure:
- Kopjes voorverwarmen
- Malen, dub espresso 1 zetten, kopje op warmhoudplaat
- Malen, dub espresso 2 zetten, kopje op warmhoudplaat
- Opwarmen voor stoom, stoom maken voor 2 cappuccino (500ml pitcher)
- 2x cappuccino opschenken
Zouden jullie aanbevelen?
Maar de aanbevolen procedure:
- Kopjes voorverwarmen
- Malen, dub espresso 1 zetten, kopje op warmhoudplaat
- Malen, dub espresso 2 zetten, kopje op warmhoudplaat
- Opwarmen voor stoom, stoom maken voor 2 cappuccino (500ml pitcher)
- 2x cappuccino opschenken
Zouden jullie aanbevelen?
Re: Werkwijze 2x cappuccino
5Ik zou het alletwee proberen en doen wat je het best bevalt.
Als ik met de Silvia 2 cappuccino's maak doe ik het bijvoorbeeld net andersom; ik krijg hem sneller afgekoeld dan opgewarmd. Ik laat hem dus, terwijl ik de koffie maal, opwarmen tot de stoomtemperatuur. Dan de melk opstomen, waarbij ik al vrij snel het stoomknopje weer uitzet omdat er toch nog wel druk in de boiler zit. Dan zet ik de melk weg (hij wordt beter als hij eventjes staat) en spoel de Silvia tot het oranje 'opwarmlampje' weer aanspringt. Dat duurt ook maar eventjes. Dan de koffies zetten en de melk er met een mooi figuurtje in
Als ik met de Silvia 2 cappuccino's maak doe ik het bijvoorbeeld net andersom; ik krijg hem sneller afgekoeld dan opgewarmd. Ik laat hem dus, terwijl ik de koffie maal, opwarmen tot de stoomtemperatuur. Dan de melk opstomen, waarbij ik al vrij snel het stoomknopje weer uitzet omdat er toch nog wel druk in de boiler zit. Dan zet ik de melk weg (hij wordt beter als hij eventjes staat) en spoel de Silvia tot het oranje 'opwarmlampje' weer aanspringt. Dat duurt ook maar eventjes. Dan de koffies zetten en de melk er met een mooi figuurtje in

dus...
Re: Werkwijze 2x cappuccino
6Ik zou doen zoals Han het omschrijft. Dat de espresso iets afkoelt is toch niet erg want er gaat warme melk op.
Een keer opwarnen lijkt mij sneller dan warmen én koelen.
Een keer opwarnen lijkt mij sneller dan warmen én koelen.
Re: Werkwijze 2x cappuccino
7Ook ik zou beginnen met de espresso. Als de Silvia te heet is na afkoelen dan verbrand je alsnog de espresso en wordt het sowieso niks. Als je eerst de 2 espresso's maakt en dan stomen heb je dat potentiële probleem niet. Een Silvia kan direct na terugkoelen namelijk nogal eens te heet zijn.
Misschien ook nog een tip om in dat geval dubbelwandig glas te gebruiken in plaats van porselein aangezien de espresso daarin veel langer warm blijft. Normaal gesproken wil je dat niet omdat de smaak dan al flink achteruit is gegaan als de espresso eenmaal afgekoeld is maar in dit geval is dat wel handig.
Misschien ook nog een tip om in dat geval dubbelwandig glas te gebruiken in plaats van porselein aangezien de espresso daarin veel langer warm blijft. Normaal gesproken wil je dat niet omdat de smaak dan al flink achteruit is gegaan als de espresso eenmaal afgekoeld is maar in dit geval is dat wel handig.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Werkwijze 2x cappuccino
8De procedure van Marc kan ook, maar met koelen heb je de groep wel erg afgekoeld.
Voor beide procedures geldt dat een pid op je Silvia een enorme vooruitgang zou zijn.
Je krijgt dan een beter idee van het temperatuurverloop.
Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
Voor beide procedures geldt dat een pid op je Silvia een enorme vooruitgang zou zijn.
Je krijgt dan een beter idee van het temperatuurverloop.
Verstuurd vanaf mijn TA-1024 met Tapatalk
Re: Werkwijze 2x cappuccino
9Ik heb er wel een PID op ja, daar wordt je Silvia idd een heel stuk beter van!
Als het lampje aanspringt na het koelen en het water kookt niet meer als het eruit komt dan vind ik het prima smaken.
Als het lampje aanspringt na het koelen en het water kookt niet meer als het eruit komt dan vind ik het prima smaken.
dus...
Re: Werkwijze 2x cappuccino
10Ik doe het altijd zo (zonder commentaar van de drinkers)
1 glazen voorverwarmen
2 koffie malen
3 espresso zetten en bovenop warm houden
4 melk inschenken
5 stoom temperatuur bereiken
6 melk stomen
7 cappuccino maken
8 spoelen totdat er geen stoom meer uit het pijpje komt.
Klaar!
1 glazen voorverwarmen
2 koffie malen
3 espresso zetten en bovenop warm houden
4 melk inschenken
5 stoom temperatuur bereiken
6 melk stomen
7 cappuccino maken
8 spoelen totdat er geen stoom meer uit het pijpje komt.
Klaar!
Rancilio Silvia v5
Quamar M80e
Quamar M80e