12
door Ricking08
Hoi Frans Andre,
Erik82 gaf het al aan; een machine met ingebouwde bonenmaler is gewoon niet ideaal. De hitte van de machine heeft effect op de versheid van je bonen die in je apparaat blijven zitten wanneer je je kopje koffie gebrewed hebt. Daarnaast zijn de maalschijven meestal van inferieure kwaliteit en is het instellen van een mooie maalgraad bijna niet te doen.
Elke koffieboon heeft weer een andere 'sweetspot' qua maalfijnheid waarmee je jouw ideale espresso zet. Er komt ook nog eens bij dat de maalschijven niet bijzonder groot zijn wanneer deze ingebouwd zijn in het apparaat zelf. De grootte van je schijven bepalen hoeveel smaak nuance je uit je koffie kan halen (kijk even bij het kopje maler op het forum). Het helemaal schoonmaken van je maler (iets wat ik elke maand of zeker elke 2 maanden doe) is ook een lastig klusje wanneer je maler ingebouwd is.
Mijn advies is (tenzij je de pavoni weg inslaat) dat je kijkt naar een mooie 2e hands machine bij Van Pommeren, Kafko, Casa Barista, Caffe Tiramisu oid, en een goede maler koopt. Als je weinig tot niet gaat stomen is een HX idd niet nodig. Probeer van je 1000,- toch zeker 400,- opzij te leggen voor een leuke maler (al dan niet 2e hands).
Dit is hoe ik erover denk, wellicht hebben forumleden hier een totaal andere kijk op de zaken. Dan is het zaak te kijken waar jij je het beste bij voelt. Heel veel succes!
PS: Zo een Pavoni is wel super vet en het ziet er nog eens rete cool uit!!!
Rocket Giotto Evoluzione R, Fiorenzato F64 EVO, Hario V60, Aeropress, Siphon, Cafflano Klassic, Cafflano Kompact, Cafflano Kompresso, Vietnamese dripper,
Minos Handgrinder, Black Mamba teflon tamper, Motta afklopbak