Re: Setje is binnen!

11
De Cerrado klontert wat meer dan de Mandheling, maar de Mandheling klinkt dan wel weer sneller in dan de Cerrado.

Heb je mn accessoires-post nog gezien? Ik heb bij Bartolomeo vanmiddag een 14 grams-bakje gehaald. Ik denk dat het een Wega is. Ik laat 'm wat korter doorlopen, maar dan wordt het toch wel een prima espresso (Cerrado). Maar ik ben toch benieuwd naar dat ding van Coffeehit.

Het is grappig dat ik nu eindelijk de tinten en smaken ervaar zoals jij ze wel eens beschrijft hier op het forum. Voorheen, met de set van mijn broertje, was er eigenlijk weinig verschil te proeven tussen de Bendinelli, New York, Barbera etc. Er was altijd 1 overheersende smaak, die wat mij betreft niet prettig is. Een smaak die ik niet zo 1,2,3, kan omschrijven, maar die ik associeer met verbrand en iets van teer of zo. Met mijn nieuwe set lijkt de koffiesmaak veel meer open.

En dan heeft mijn broertje dus de overstap gemaakt van die Levelt-machine naar een Expobar Brewtus III. Alleen de koffiemolen is nog niet vervangen. Dat is nog steeds een Quickmill Replica 050. Wat een onding! Volgens mij de zwakke/zwakste schakel van de keten. Maandag komt zijn Mini E. Kan hij ook eindelijk lekkere koffie zetten!
Spironski schreef:
Maar elke keer vind ik het weer een fascinerend gezicht om die stroperige koffie uit het filter te zien komen (mits je verse koffie hebt gebruikt natuurlijk).
Met die verse bonen is dat inderdaad enorm! En het duurt echt wel even voordat de cremelaag zich van de koffie heeft gescheiden. Lijkt wel bier! Is er een manier om minder crema te krijgen?
Micra&Ultra

Re: Setje is binnen!

14
Bij mij is die Cerrado lekker, maar ik mis ook iets. Misschien is die wel tè zacht, en inderdaad iets van zandgebak en melkchocolade, ik gebruik hem wel als basis in een melange. Dan vind ik dat ronkende chocolade van een Mandheling iets bijzonderder. Naja, je hebt de lijst met smaakjes al gelezen, neem ik aan? Heb je d'r wat aan? wel leuk om te horen dat de smaak zo "open" gaat!

Ik heb je post over het filterbakje gelezen. Vind het wel jammer dat op de plek waar je je tamper koopt, het filterbakje dan weer niet past. Maar had je het bakje nu bij ESW gekocht of bij Bartolomeo? Ik heb bij ESW dus een echt 58 mm LM bakje kunnen vinden, waar mijn 58mm tamper in past. Die van Coffeehit heb ik in elk geval niet meer nodig. Maar wellicht anderen hier?

Wat je zegt over de molen is waar, die kan de zaak maken of breken. Jij hebt nu een set waarmee je wel eventjes toe kan! ;) Als het nu niet meer smaakt ligt het aan de koffie, of aan jezelf. En wellicht kan je je vrouw nu wel verleiden tot het drinken van koffie? 8-) Ik vond koffie eigenlijk ook nooit lekker, maar dat lag dus meer aan hoe het gezet werd. Maar dat geldt natuurlijk voor veel dingen: als je er aandacht aan besteedt wordt het vaak zoveel beter!

Dat het nog eens een probleem zou worden: teveel crèma, dat had je vast niet gedacht. Heel verse koffie geeft veel crèma, en robusta bonen ook. Als je een portafilter met uitloopje gebruikt zal dat de crèma ook wat minder schuimig maken. En anders toch geduld hebben. Of je schept het er af, zoals Hoffmann suggereert.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Setje is binnen!

15
Spironski schreef:Misschien is die wel tè zacht
Als het melk opschuimen goed lukt (dus wel microschuim, maar niet te heet!) en de melksuikers goed aanwezig blijven in de cappuccino, dan blijft er van de Cerrado inderdaad niet veel over. Je proeft koffie en dus een capuccino, maar zonder veel karakter.
Spironski schreef: Vind het wel jammer dat op de plek waar je je tamper koopt, het filterbakje dan weer niet past.
Het filterbakje past wel, maar ik kom het 55 mm gedeelte niet in. (Logisch).

Ik maal nu ca.18 gr koffie, met een maalgraad waarmee mijn machine in 30 sec 60 mm espresso kan extraheren. Daarvoor gebruik ik nu een Wega-bakje.
Als ik de dubbele LM zou gebruiken, dan kan ik de koffie niet aantamperen. Daarvoor is het koffie-volume te klein. Ik kan meer volume krijgen door grover te malen. Dan kan ik wel tamperen, maar dan loopt de machine veel te snel door. Met als gevolg hele lichte crema en te zure espresso.
Micra&Ultra

Re: Setje is binnen!

16
Niels,
ben wel nieuwsgierig waar jij eindigt mbt maalstand van de Mazzer Mini. Na een week timen, gewicht en volume meten, staat mijn Mazzer Mini wel op een erg fijne maalstand. Gerekend van de schijven op elkaar (zeg maar de absolute nul stand) 13 nokjes terug. Ergens in het midden van de stikker door Mazzer geplakt ('begin hier' oid) en de schijfjes op elkaar. Poeder komt er uit....
16 gr en daar maalt de Mazzer Mini zo'n 19 s over. De espresso uit de Expobar heeft 30-35 s doorlooptijd. Goede crema.
Een lekkere kop espresso :)

Re: Setje is binnen!

17
Hoi Teun,

Heb jij ook een Electronic?
Ik zit 6 nokjes fijner dan de pijl op de stikker, dus net naast stand 5. Als ik rond de 4 ga zitten, is er bijna geen boon meer die hij maalt. En het wordt zo fijn dat m'n machine er bijna geen extract meer doorheen krijgt.

Grz Niels
Micra&Ultra

Re: Setje is binnen!

18
Hi Niels,
dezelfde Mazzer Mini, type B. Bevalt erg goed met die knoppen waar je de portafilter tegen aan drukt. Om een één of andere redenen staat mijn Mazzer veel fijner.
De stikker plakt de fabriek erop, na calibratie. Bij mij zit 'ie 9 nokjes voorbij de oorspronkelijke '0'. Mijn echte 0 (=de schijven op elkaar) is verder terug, voorbij de 9, 2 nokjes richting '8', met viltstift aangebracht.
Zie foto.
Ik snap dus niet waarom ik zo fijn moet malen...

Re: Setje is binnen!

19
Ik denk dat de getallen op de ring uiteindelijk niet zo veel zeggen. Het gaat om de waarde na calibratie.
Jij zit dus 9 nokjes naast het pijltje op de stikker? Scheelt dan maar weinig met mijn 6 nokjes. Toch?

Als ik m nog 7 a 8 nokjes verder zet dan komt er echt bijna niks meer uit. Alleen wat stof.
Micra&Ultra

Re: Setje is binnen!

20
Ik denk dat de fabriek niet echt "kalibreert", eerlijk gezegd. Ik vermoed dat het meer een indicatie is. Bovendien is er niet 1 goede instelling hè? Je moet je molen verstellen als het weer omslaat, je andere koffiebonen gebruikt, als de bonen ouder worden..., je blijft bezig! Dat is een belangrijke reden waarom een eigen maler essentieel is.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder