Re: Upgrade: Profitec Pro 800

21
mloes schreef:Ja dat hetzelfde bakje. Als ik hier 18 gram in doe dan krijg ik een afdruk in de puck...

Weeg jij je 18 gram voor of na het malen af?

En kan dit ook nog aan de maler of soort bonen liggen? Ene maalsel neemt meer ruimte in dan de andere? Ik zal eens een foto maken straks van 18 gram malabar in dit bakje...
Ik weeg de bonen altijd voor het malen af, zal eens kijken hoeveel er overblijf na het malen.
Of ik donker gemalen bonen gebruik weet ik niet, ik gebruik hoofdzakelijk zelfgebrande bonen.
En ik brand nooit door tot second crack.
Ik gebruik ook een IMS 35Um douchescherm, geen idee of dat ik ruimte scheelt.
Af en toe check ik de headspace als ik twijfel en zelden zie ik een afdruk van het douchescherm in de puck.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Profitec Pro 800 - Compak K3 Touch Advanced - Behmor 1600

Upgrade: Profitec Pro 800

22
Aha daar zit een verschil...eens kijken of ik daar meer over kan vinden! Ik heb een IMS E61 200 im douchescherm, zie foto.

Nu met vers gebrande malabar (zaterdag gebrand) die ik echt licht gebrand durf te noemen is qua brew ratio en uitloop een prima shot. Smaak zou ik niet als zoet omschrijven, maar zeker ook niet zuur of bitter, wel zacht en romig, wat vlak? Crema is goed. Je kan zien dat ik tot de rand van het bakje nog ruimte over heb. Ook een plaatje wat de afdruk van het douche scherm is...
Wat is het gevolg van te weinig headspace voor smaak? Want dit is absoluut geen slechte smaak, ik denk alleen dat het nog veel beter kan :)

T.a.v. de bonen: Wat ik met de malabar steeds merk in combinatie met de profitec en deze maler is dat ik echt die 18 gram nodig heb om voldoende doorloop/weerstand te bieden. Valt me ook op dat hij al tijdens de pre-infusie bijna begint door te lopen. Dat heb ik met de Peru of de peaberries niet gezien. Het zou kunnen dat ik nog fijner moet malen icm 16 gram? Maar dan zit ik echt 2 of 3 maatjes van de max af. Is het sowieso een algemene ervaring dat je met malabar licht gebrand fijner moet malen?

Anyway plaatjes erbij zeggen meer:

[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... 5e8f4e.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... 615e81.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... ba2d9b.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... 4da3f2.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... a0d53a.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... d99bda.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... f49ac8.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... 5844f9.jpg[/IMG]
| Profitec Pro 800| niche zero|v60 | aeropress |1zpresso x-pro s | Genecafe

Re: Upgrade: Profitec Pro 800

23
mloes schreef:Aha daar zit een verschil...eens kijken of ik daar meer over kan vinden! Ik heb een IMS E61 200 im douchescherm, zie foto.

Nu met vers gebrande malabar (zaterdag gebrand) die ik echt licht gebrand durf te noemen is qua brew ratio en uitloop een prima shot. Smaak zou ik niet als zoet omschrijven, maar zeker ook niet zuur of bitter, wel zacht en romig, wat vlak? Crema is goed. Je kan zien dat ik tot de rand van het bakje nog ruimte over heb. Ook een plaatje wat de afdruk van het douche scherm is...
Wat is het gevolg van te weinig headspace voor smaak? Want dit is absoluut geen slechte smaak, ik denk alleen dat het nog veel beter kan :)

T.a.v. de bonen: Wat ik met de malabar steeds merk in combinatie met de profitec en deze maler is dat ik echt die 18 gram nodig heb om voldoende doorloop/weerstand te bieden. Valt me ook op dat hij al tijdens de pre-infusie bijna begint door te lopen. Dat heb ik met de Peru of de peaberries niet gezien. Het zou kunnen dat ik nog fijner moet malen icm 16 gram? Maar dan zit ik echt 2 of 3 maatjes van de max af. Is het sowieso een algemene ervaring dat je met malabar licht gebrand fijner moet malen?

Anyway plaatjes erbij zeggen meer:

[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... 5e8f4e.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... 615e81.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... ba2d9b.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... 4da3f2.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... a0d53a.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... d99bda.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... f49ac8.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... 5844f9.jpg[/IMG]
Ik zou niet bang zijn om dicht tegen de max te malen. Gewoon extractie in de gaten houden en fijner maler indien nodig. Hoger doseren kan natuurlijk ook. Met licht gebrande bonen vind ik dat soms echter zuur worden.
Espresso; Bezzera Strega; Niche zero.
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...

Roaster: Huky500

Upgrade: Profitec Pro 800

24
Vond dit filmpje van Frans. Dit is een vergelijking tussen een IMS 200 en een 35 WM. Is de 35 Um heel anders? Ik krijg het idee dat dit vooral invloed heeft op de flow, maar dat de headspace hetzelfde zou moeten zijn? Misschien kan Frans daar wat over kan zeggen? Behalve dat een londinium natuurlijk veel beter is dan een profitec ;)

@cubeman is dit een scherm van londinium? Zou je ook zo’n foto ervan kunnen maken? Ik denk dat ik het een beetje begin te snappen ;)

https://m.youtube.com/watch?v=Q-n_WYf5CFk
| Profitec Pro 800| niche zero|v60 | aeropress |1zpresso x-pro s | Genecafe

Re: Upgrade: Profitec Pro 800

25
Geen essentieel verschil in flow volgens mij tussen de schermpjes

De looks kunnen een rol spelen als je je eigen een douchescherm kado gaat doen

En met schermpjes altijd bedenken dat ze onzichtbaar voor het oog toch vettig verstopt kunnen zijn.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Upgrade: Profitec Pro 800

26
Ik heb mijn IMS 35UM douchescherm bij Londinium vandaan nav het filmpje van Frans
Afbeelding


Net een poging gedaan tot documentatie, 18.04gr redelijk verse Nicaragua Catuai SHG bonen welke ik via Pti heb gekocht.

18.04gr in was 17.8gr uit de maler.

[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... de4975.jpg[/IMG]

[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... bf3c01.jpg[/IMG]

[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... ec5db0.jpg[/IMG]

[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... cb86cf.jpg[/IMG]

[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201901 ... 109d8a.jpg[/IMG]


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Profitec Pro 800 - Compak K3 Touch Advanced - Behmor 1600

Re: Upgrade: Profitec Pro 800

27
fransg schreef:Geen essentieel verschil in flow volgens mij tussen de schermpjes

De looks kunnen een rol spelen als je je eigen een douchescherm kado gaat doen

En met schermpjes altijd bedenken dat ze onzichtbaar voor het oog toch vettig verstopt kunnen zijn.
Volgens mij was het verschil destijds dat de verdeling van het water tijdens het vollopen van de kamer met een 35 UM douchescherm minder kans gaf op uitspoeling door de waterdruk.
Of herinner ik het me dan verkeert?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Profitec Pro 800 - Compak K3 Touch Advanced - Behmor 1600

Upgrade: Profitec Pro 800

28
Bedankt voor de foto’s!

Ok het scherm ligt nu in de ontvetter, verder zie ik weinig verschil in headspace als ik kijk wat er in de pf van mij of cubeman zit. Ik denk niet dat de hoogte van het scherm verschilt. Dus dan houden we het uitzetten van de koffie over als factor? Zet lichtgebrand meer uit? Of malabar in het bijzonder? (Experiment met dé volgende batch Peru, donkerder gebrand gaat uiteraard volgen)

Ik zie in mijn puck duidelijk de afdruk van de rand en opengebarsten in het midden...
| Profitec Pro 800| niche zero|v60 | aeropress |1zpresso x-pro s | Genecafe

Upgrade: Profitec Pro 800

29
Ik heb na het indraaien van het portafilter het er nog eens uitgedraaid en het was vrij van afdrukken van het douchescherm.
Ook na het zetten geen afdruk van het douchescherm op de puck.
Zal mijn douchescherm en filterbakje ook weer eens in de Cafiza leggen, kan nooit kwaad.

Gr. Martijn


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Profitec Pro 800 - Compak K3 Touch Advanced - Behmor 1600