Erik82 schreef: ma 22 jan 2018, 20:12
Caffenation brand erg licht en at geeft fruitige resultaten. Kan ook zijn dat dat gewoon niet je voorkeur geniet. Probeer ook de temperatuur eens 1-2C hoger te zetten om een beter extractie te krijgen.
Aangezien lichte brandingen lastiger extraheren dus eerder minder doseren en fijner malen om het fruitige wat te dempen. Het hoger doseren en grover malen is meer gericht op EKspresso maar daar heb je met een normale maler niet zoveel aan.
In theorie ben ik het helemaal met je eens. Hoe lichter gebrand, hoe meer arbeid je moet leveren om alle goeds uit de koffie te krijgen.
Fijner malen en minder doseren is een optie, maar in mijn ervaring is de extractie wat rekken een makkelijkere manier om meer gedaan te krijgen - dit werkte voor zowel mijn Major als nu met de EK. Veel minder doseren is zonder uitgebreide pre-infusie best tricky, omdat je daarmee makkelijk channeling krijgt. Het nare hiervan is dat je koffie er niet minder zuur om gaat smaken, en tegelijk ook nog eens bitter en droog wordt. Worst of both worlds dus.
Mijn suggestie zou zijn om je ratio wat te blijven verhogen tot hij ineens droog (tanine-achtig) wordt, en dan weer een stapje terug. Dit was bij mijn major meestal rond de 1:2.5 of net daarvoor (20g in, 48g uit, bijv, of 18g in 43g uit). De hoop is dat je zuurtje hiermee wat naar de achtergrond gaat, zonder super bitter of droog te worden.
Edit: oh oeps, lekker oud topic tot leven aan het wekken... Zal voortaan beter kijken.