Re: Hoe flush je een single boiler machine voor constante temp?

12
Nouja, ze zijn niet echt lekker. Het zou bitter kunnen zijn, maar ik vond het ook zurig, daarom dacht ik dat ik hoger moest gaan zitten. Maar het zou ook bitter kunnen zijn, moeilijk. De crema valt vaak snel uit elkaar in vlokjes. Ik zal morgen als ik weer op mijn studieadres ben (daar staat 'het geval') eens 10 graden lager proberen.
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: Hoe flush je een single boiler machine voor constante temp?

13
Inderdaad, Joep, die temperatuur is nogal hoog, tenminste indien die thermostaat de temperatuur van het broeiwater regelt.
Die temperatuur moet zeker onder de 100 graden zijn, liefst in de buurt van 95 graden.

Hoe regel jij de stoom temperatuur? zit er een apparte schakelaar? dan heb je ook een tweede thermostaat, die behoeft meestal geen instelling, dit zijn meestal Bimetal met aan/uit regelingen.

Re: Hoe flush je een single boiler machine voor constante temp?

15
Ik ben heel benieuwd hoe dit uit pakt! Zo'n thermostaat kan een afwijking hebben van zomaar 8%, schijnt het, maar waar het om gaat is dat het water dat op je koffie terecht komt ergens tussen de 90-95 C is. Daarom zou je iets moeten verzinnen om dat water te meten, ik deed het met een bak-thermometer (kookwinkel), en dat ging redelijk.

Als je koffie verbrand, tja hoe smaakt het dan? Zuur/bitter/vlak, soms lijkt het op elkaar. Maar ik weet wel dat toen ik wat koeler ging zetten de smaak voller, zachter en zoeter werd en dat ik duidelijker verschillende smaakjes kon onderscheiden als nootjes, fruit en chocolade.
Het feit dat je er steeds lattes van maakt geeft wel aan dat de smaak te hard is geworden.

Ik zou om te beginnen die temperatuur niet 10, maar 20 graden omlaag zetten, op 95 C. In principe is dat de bovengrens van je watertemperatuur. Zolang je niet weet wat je zetwater temperatuur werkelijk is, zal je het, letterlijk, proef-ondervindelijk moeten uitvogelen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Hoe flush je een single boiler machine voor constante temp?

16
Sja, het is moeilijk omschrijven waar de espresso's naar smaken, maar ik las continu 'te heet --> bitter', dus dacht dat dat het probleem niet was, het zwarte spul in mijn kopje smaakte meer naar accuzuur met koffiesmaak... Terwijl het er zo lekker uitziet als het uit de machine loopt.

Een PID inbouwen ga ik overigens niet doen. Dat vind ik not-done bij die Elektra.

Ik heb een melkthermometer, maar kan die niet in de straal houden ofzo. Ik zou een voorverwarmde juslepel kunnen pakken en daarin het water laten lopen, dat loopt er dan uit, en dan kun je in die juslepel meten. Zoiets kan, is misschien niet heel nauwkeurig, maar het geeft een indicatie.
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: Hoe flush je een single boiler machine voor constante temp?

17
Maar je weet natuurlijk niet hoeveel je water dan afkoelt, met zo'n juslepel. En de onnauwkeurigheid daarin lijkt me groter dan de vrij kleine marge van zo'n graad of 5 die je hebt voor het zetten van je koffie.

Heeft je moeder geen digitale kookthermometer? Als ik de mijne in de uitloop stak kwam die wel tot 99 C, en dat is dus redelijk nauwkeurig. Anders zou ik eens kijken of je er eentje kan kopen, zo duur zijn ze niet, en je kan hem ook gebruiken om je melktemperatuur te checken.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Hoe flush je een single boiler machine voor constante temp?

20
Joep, je moet toch ergens beginnen.

Om een correcte en betrouwbare uitslag te krijgen moet een temperatuur sensor binnen in je boiler komen, dit vereist dat er een thermowell in de boiler geplaatst moet worden, zo dicht mogelijk bij de broeikop, zie je dit al gebeuren?

Oke, then what...? daarna moet je een fatsoenlijke temperatuur regelaar zien te organiseren om die ideale temperatuur vast te houden en te regelen, sorry, ik kom weer dichter bij de PID. :lol:

Je kan ook gewoon blijven experimenteren met de huidige thermostaat, iets wat ik trouwens zeker eerst zou proberen.
succes