Pagina 2 van 5

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: do 11 jun 2009, 12:08
door Spironski
Ja, ik ben errug blij met die Major! :D fantastisch maalsel, met dito smaak. Het is wel een joekel van een apparaat, dat moet je er voor over hebben.
Hij maalt volgens mij nog altijd met 1200 toeren en is dan ook erg snel, in 5 seconden heb ik een dubbel filterbakje vol. Omdat de schijven zo groot zijn en de duur van het malen zo kort is warmte eigenlijk geen probleem.

Het mooiste is dat ik de maler anderhalf jaar geleden bij ESW uit een grote 2-de hands partij heb gekocht voor €90 incl. verzenden! Goed schoonmaken en nieuwe schijven (uit de VS voor €40) er op, en ik was helemaal klaar! En gelukkig, ja!

Ik zei toch al dat er 2-de hands veel moois is te scoren? ;)

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: do 11 jun 2009, 12:46
door Nauti
Spironski schreef:Het mooiste is dat ik de maler anderhalf jaar geleden bij ESW uit een grote 2-de hands partij heb gekocht voor €90 incl. verzenden! Goed schoonmaken en nieuwe schijven (uit de VS voor €40) er op, en ik was helemaal klaar! En gelukkig, ja!

Ik zei toch al dat er 2-de hands veel moois is te scoren? ;)
pfff, 90euro, wrijf het maar in! :) Ik ga de tweedehandsmarkt ook maar eens in de gaten houden ;)

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: vr 12 jun 2009, 11:04
door Ronaldd
Spironski schreef: Een goede indicatie van kalkaanslag bij een E61 machine is om de grote schroef bovenop de broeikop los te schroeven. Daar zit een paddestoelvormig onderdeel aan vast waaraan je goed kan zien hoe het gesteld is met de aanslag.
Aha, klinkt logisch.. Dus als het goed is bedoel jij dat je onderdeel 1 losdraai (iemand enig idee welke maat ringsleutel dat is?), waarna je onderdeel 2 en 3 verwijder, en vervolgens aan onderdeel 4 kunt zien hoe het gesteld is met de kalkaanslag?
http://images.google.nl/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1
Spironski schreef:Als iemand geen blinde filter heeft (of zo'n rubberen schijfje dat je in een filter stopt om het "blind" te maken), dan zou ik ongezien de machine niet kopen. Ikzelf backflush na elke keer koffie zetten, en als ik na een week of twee dan een chemische backflush doe, komt er alsnog bruinig water uit. Ik zou niet willen weten hoe de boel er binnenin uit ziet als het nooit gebackflushed is.
Dus je koopt het apparaat sowieso niet, of alleen na bezichtiging? Persoonlijk ken ik dus iemand die nog nooit van backflushen heeft gehoord, maar wel elke 3 weken met azijn het apparaat uitkookt. Tevens gebruiken ze bronwater uit pakken ipv kraanwater ivm kalk.. In hoeverre er dan sprake is van schade lijkt mij mee te vallen denk?
Spironski schreef:Doser of geen doser..., het is moeilijk te zeggen. Beide systemen hebben voor-, en nadelen. Als je machine klontert is een doser fijn, zo niet, dan zit ie meer in de weg.
Beetje stomme vragen misschien. Maar zoals bij de Compak site, http://www.compak.es/en/productos/0201.htm hebben sommige het ‘precission dosing’ logo. Maar over het algemeen hebben toch alle grinders (vanaf 500 euro) een goede doseersysteem, zodat telken evenveel maalsel in de filterdrager terecht komt? Stoppen deze machines ook uit hun eigen met malen als genoeg maalsel is voor precies 1 of dubbele filterdrager? Of hebben alleen doserless dat?

Om de WAF te vergroten voor de aankoop van een espressomachine is het fijn dat het 'heet water' voor andere dingen dan koffie ook heet genoeg is voor goede thee.. Weten jullie of dat water dezelfde temperatuur heeft als het water voor de koffie, of dat het extra verhit wordt naar de 100 graden?

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: vr 12 jun 2009, 12:08
door Spironski
Aha, klinkt logisch.. Dus als het goed is bedoel jij dat je onderdeel 1 losdraai (iemand enig idee welke maat ringsleutel dat is?), waarna je onderdeel 2 en 3 verwijder, en vervolgens aan onderdeel 4 kunt zien hoe het gesteld is met de kalkaanslag?
Nee, het gaat om onderdeel 5. Als je die los schroeft komt de rest gewoon mee. Ik meen dat je sleutel nr 36 nodig hebt (?)
Dus je koopt het apparaat sowieso niet, of alleen na bezichtiging? Persoonlijk ken ik dus iemand die nog nooit van backflushen heeft gehoord, maar wel elke 3 weken met azijn het apparaat uitkookt. Tevens gebruiken ze bronwater uit pakken ipv kraanwater ivm kalk.. In hoeverre er dan sprake is van schade lijkt mij mee te vallen denk?
Nou, het was een beetje een boude bewering van me, maar ik zou het apparaat denk ik niet kopen, ik hoef het niet eens te zien om te weten dat het ding hopeloos vervuild zal zijn.
Verder is backflushen heel wat anders dan ontkalken. Ontkalken doe je met de onderdelen die veel met het hete water in contact staan, omdat er kalk aanslaat (en elke drie weken lijkt me veel te veel). Backflushen doe je om koffieresten weg te spoelen uit je broeikop. Daar komt elke keer een laagje koffievetten terecht die de smaak negatief beïnvloeden. Dus ook al wordt er ontkalkt, dan nog moet er gebackflushed worden. Als het goed is ontkalk je met enige regelmaat (2x per jaar?), en backflush je daarnaast ook (elke keer na het zetten, en chemisch 1x per 2 weken).

Overigens hoeft er in mineraalwater helemaal niet minder kalk te zitten dan in kraanwater, in tegendeel.
Beetje stomme vragen misschien. Maar zoals bij de Compak site, http://www.compak.es/en/productos/0201.htm" onclick="window.open(this.href);return false; hebben sommige het ‘precission dosing’ logo. Maar over het algemeen hebben toch alle grinders (vanaf 500 euro) een goede doseersysteem, zodat telken evenveel maalsel in de filterdrager terecht komt? Stoppen deze machines ook uit hun eigen met malen als genoeg maalsel is voor precies 1 of dubbele filterdrager? Of hebben alleen doserless dat?
Ik zou niet teveel kijken naar die mooie termen als "precision dosing", reclamepraat.
Dosers zijn gemaakt voor commerciële omgeving. Elke keer eenzelfde hoeveelheid koffie, en je hoeft niet meer op te letten op het malen, dat doet de machine zelf. Dure malers werden tot voor kort alleen gekocht door café's ==> dure malers hebben een doser.
Voor thuis is een doser helemaal niet logisch, de reeds gemalen ongebruikte koffie wordt alleen maar oud. Vandaar dat thuismalers sneller doserless waren. Maar omdat consumenten de laatste tijd geld over blijken te hebben voor zeer dure malers komen de fabrikanten ook al wel uit met dure malers zonder doser: hier.
Onbedoeld voordeel van de doser is echter dat het klontjes in het maalsel breekt, dus in goedkopere malers voor thuis heeft het wel degelijk zin om een doser te hebben.
Je kan een timer hebben bij een doserless die een bepaalde tijd maalt en daarmee precies een bepaalde hoeveelheid koffie maalt, en je kan een doser hebben met een doseer-inrichting waarmee je een bepaalde hoeveelheid koffie in je filter krijgt. Dit laatste zegt evenwel niets over hoeveel hij maalt.
Om de WAF te vergroten voor de aankoop van een espressomachine is het fijn dat het 'heet water' voor andere dingen dan koffie ook heet genoeg is voor goede thee.. Weten jullie of dat water dezelfde temperatuur heeft als het water voor de koffie, of dat het extra verhit wordt naar de 100 graden?
Als je een HX neemt is het water in de boiler zo'n graad of 125C (het staat onder druk). Dus reken maar dat het water daaruit heet genoeg is voor je thee als het uit je uitloop komt (dus 100C). Eventueel nadeel is dat het water in de boiler minder fris kan zijn dan vers water, omdat het namelijk niet gebruikt wordt voor koffie zetten, maar alleen maar voor stoom voor het opschuimen van de melk en om de HX te verwarmen, en dus minder vaak ververst wordt.
In een Dubbelboiler zal je het water uit de aparte stoomboiler moeten gebruiken, wat verder hetzelfde is als met een HX.

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: za 13 jun 2009, 11:23
door Ronaldd
Spironski schreef: Ik zou niet teveel kijken naar die mooie termen als "precision dosing", reclamepraat.
Dosers zijn gemaakt voor commerciële omgeving. Elke keer eenzelfde hoeveelheid koffie, en je hoeft niet meer op te letten op het malen, dat doet de machine zelf. Dure malers werden tot voor kort alleen gekocht door café's ==> dure malers hebben een doser.
Voor thuis is een doser helemaal niet logisch, de reeds gemalen koffie wordt alleen maar oud. Vandaar dat thuismalers sneller doserless waren. Maar omdat consumenten de laatste tijd geld over blijken te hebben voor zeer dure malers komen de fabrikanten ook al wel uit met dure malers zonder doser: hier.
Onbedoeld voordeel van de doser is echter dat het klontjes in het maalsel breekt, dus in goedkopere malers voor thuis heeft het wel degelijk zin om een doser te hebben.
Je kan een timer hebben bij een doserless die een bepaalde tijd maalt en daarmee precies een bepaalde hoeveelheid koffie maalt, en je kan een doser hebben met een doseer-inrichting waarmee je een bepaalde hoeveelheid koffie in je filter krijgt. Dit laatste zegt evenwel niets over hoeveel hij maalt.
Aan het hierboven dacht ik zelf ook al aan. Maar als je een doserless bonenmaler neemt, is een instelbare wel net zo makkelijk lijkt mij...
Als ik het goed heb is de Mazzer (Major) grocery uitvoeringen (maar ook de Macap Mc4, Mc5, Mc6, Mc7) zonder doser niet in te stellen op een bepaalde tijd, wat mij onhandig lijkt. Tevens zie ik op youtube dat veel Mazzer Major doserless zijn ge-modded met een fles. Persoonlijk vind ik dat nogal ugly/onhandig.
Om zonder doser de filterdrager toch telkens evenvol te hebben moet er gekozen worden voor een digitale (of anders instelbare). Volgens mij is de beste de Compak K8 automatic, maar die is nogal prijzig en niet tweedehands te vinden. Daarna komt (ietsje minder) de de mazzer major electronic en daarna automatisch bij de macap M4D en M5D of mazzer mini e. Maar die zijn in kwaliteit weer minder denk ik. Of is de mini e beter dan de macap m4d?. Of zijn er nog andere tussenligeende opties?
Spironski schreef:Als je een HX neemt is het water in de boiler zo'n graad of 125C (het staat onder druk). Dus reken maar dat het water daaruit heet genoeg is voor je thee als het uit je uitloop komt (dus 100C). Eventueel nadeel is dat het water in de boiler minder fris kan zijn dan vers water, omdat het namelijk niet gebruikt wordt voor koffie zetten, maar alleen maar voor stoom voor het opschuimen van de melk en om de HX te verwarmen, en dus minder vaak ververst wordt.In een Dubbelboiler zal je het water uit de aparte stoomboiler moeten gebruiken, wat verder hetzelfde is als met een HX.
Maar het gaat mij in dit geval om de Ecm giotto/cellini’s. Dat zijn toch geen HX’en?
Volgens mij hebben de ECM’s g/c altijd warm water in de boiler voor stoom en warm water, en wordt het water voor de espresso met een leiding door de boiler geleid, en zo doende opgewarmd (vandaar de coolingflush bij deze machines). Of heb ik het mis? De frisheid lijkt mij af te hangen over de gemiddelde doorstroomtijd van het water in de boiler. Aangezien mijn vriendin veel thee drinkt, zou dit geen probleem moeten opleveren dus.

Overigens ben ik benieuwd naar de kwalitatieve en technische (dus geen uiterlijk) verschillen tussen de Ecm giotto/cellini en ecm manufacture technika. De technische verschillen de ik heb kunnen vinden zijn dat de technika 0,3 liter grotere boilercapaciteit heeft, 0,6 liter grotere koudwater reservoir, 3 bar pompdruk meer (wat niet belangrijk is, range 15/18 bar) en een extra drukmeter (voor pomp of ketel).
Weten jullie nog meer verschillen? En is dit uiteindelijk te merken aan de espresso’s zelf?

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: za 13 jun 2009, 11:40
door karel
Ronaldd schreef:Of zijn er nog andere tussenliggende opties?

Je zou dan kunnen denken aan een Mazzer Mini Electronic.
Maar het gaat mij in dit geval om de Ecm giotto/cellini’s. Dat zijn toch geen HX’en?
Volgens mij hebben de ECM’s g/c altijd warm water in de boiler voor stoom en warm water, en wordt het water voor de espresso met een leiding door de boiler geleid, en zo doende opgewarmd (vandaar de coolingflush bij deze machines). Of heb ik het mis? De frisheid lijkt mij af te hangen over de gemiddelde doorstroomtijd van het water in de boiler. Aangezien mijn vriendin veel thee drinkt, zou dit geen probleem moeten opleveren dus.
De Giotto is een Hx. Zoals je zelf al schrijft wordt het water voor de koffie door de warmtewisselaar, in de boiler, geleid. Het hete water dat je kunt tappen (b.v. voor thee) komt echter niet uit de hx maar uit de boiler en heeft daar in de meeste gevallen al een tijdje ingestaan.Dat is waarom Spironski het minder fris noemt. Als het "theewater" naar buiten komt dan is het aanzienlijk warmer dan 100 graden. Dat is ook waarom het spettert. Het is dan ook eigenlijk te heet voor thee. Tenzij je heel even wacht natuurlijk.

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: zo 14 jun 2009, 11:02
door Spironski
Aan het hierboven dacht ik zelf ook al aan. Maar als je een doserless bonenmaler neemt, is een instelbare wel net zo makkelijk lijkt mij...
Als ik het goed heb is de Mazzer (Major) grocery uitvoeringen (maar ook de Macap Mc4, Mc5, Mc6, Mc7) zonder doser niet in te stellen op een bepaalde tijd, wat mij onhandig lijkt. Tevens zie ik op youtube dat veel Mazzer Major doserless zijn ge-modded met een fles. Persoonlijk vind ik dat nogal ugly/onhandig.
Om zonder doser de filterdrager toch telkens even vol te hebben moet er gekozen worden voor een digitale (of anders instelbare). Volgens mij is de beste de Compak K8 automatic, maar die is nogal prijzig en niet tweedehands te vinden. Daarna komt (ietsje minder) de de mazzer major electronic en daarna automatisch bij de macap M4D en M5D of mazzer mini e. Maar die zijn in kwaliteit weer minder denk ik. Of is de mini e beter dan de macap m4d?. Of zijn er nog andere tussenligeende opties?
Een elektronische voorziening die bepaalt hoe lang/veel de maler maalt is handig. Maar het kost ook wel wat! Als je die voorziening nìet hebt: met of zonder doser zal jijzelf altijd moeten bepalen wanneer je stopt met malen. Ook bij een doser moet je goed opletten wanneer je stopt met malen, omdat je anders je doser vol hebt zitten met koffie die oud wordt (maar als je meerdere kopjes zet kan je het natuurlijk wel gebruiken).
Persoonlijk heb ik er helemaal geen last van dat ik geen elektronische dosering heb. Ik weet vrij precies wanneer ik moet stoppen. Bovendien moet je de koffie nog zorgvuldig en gelijkmatig in je filter verdelen. Daarvoor kan je je platte vinger gebruiken, en het deel dat boven de rand van het filter uit komt (een halve gram?) veeg je er dan af. Je hebt dan iedere keer evenveel koffie in je filter (iets meer dan 14 gram).

De Mazzers met plastic fles (geeft vaak statische problemen, dus klonters) zijn omgebouwde malers waar eerst een doser op zat. De link die ik je gaf lieten Mazzers zien met af-fabriek een uitloopje. Zou ik geen probleem in zien. Overigens wil ik wel betwijfelen of de Major minder is dan een K8 (met platte schijven).

Als je per sé een timer wilt: heb je er aan gedacht om een losse timer op de maler te zetten? Ik heb gelezen van mensen die een elektronische belichtingstimer (uit de fotografie) voor de maler hebben gezet.
Maar het gaat mij in dit geval om de Ecm giotto/cellini’s. Dat zijn toch geen HX’en?
Volgens mij hebben de ECM’s g/c altijd warm water in de boiler voor stoom en warm water, en wordt het water voor de espresso met een leiding door de boiler geleid, en zo doende opgewarmd (vandaar de coolingflush bij deze machines). Of heb ik het mis? De frisheid lijkt mij af te hangen over de gemiddelde doorstroomtijd van het water in de boiler. Aangezien mijn vriendin veel thee drinkt, zou dit geen probleem moeten opleveren dus.
Daar heb je zelf al een mooie omschrijving van een HX (Heat eXchanger) gegeven. Zoals Karel al zei: die Giotto c.s. zijn dus HX-en. Er is een enorme hoeveelheid machines verkrijgbaar die allemaal min of meer op elkaar lijken, waarvan die Giotto er één is. Ze kosten ruw weg tussen de €1000 en €1700, hebben een E61 zetgroep met HX, een Ulka vibratiepomp, zijn vierkante chromen/rvs dozen, en hebben een boiler van 1300 tot 2000 cl. En met allemaal kan je fantastische koffie zetten. De ECM Manufactures zijn de duurste o.a. omdat ze mooi zijn afgewerkt.

Over het theewater: tja, hoe goed wil je thee zetten? Dat zou natuurlijk met een beetje zacht en zo vers en heet mogelijk water moeten en dan het liefst in een aardewerken theepot met gouden binnenbekleding ;). Het water in die boiler zit er nu eenmaal al wat langer in, dus echt vers is het niet. Maar er zijn voldoende mensen die het doen en er niet over klagen.
Ik ben het overigens niet helemaal eens met Karel over de temperatuur. Volgens mij kàn water bij 1 bar druk niet heter zijn dan 100 C. Maar reken er hoe dan ook maar op dat het spetterend, kokend heet is.

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: zo 14 jun 2009, 15:52
door karel
Bij 1 bar is het water in de boiler +/- 125 C.According to Another Jims list Dus op het moment dat theewater getapt wordt komt het rond die temperatuur naar buiten (vandaar de spetters). De reden van het flushen van de Hx is tenslotte ook niets anders dan de "over" tempertuur die het koffiewater opgenomen heeft in de boiler een kans te geven zich te herstellen naar de gewenste temp.

Meteen in de kop stopt het water met koken en begint het zijn weg van 100 C naar beneden. Vandaar mijn opmerking. De meeste theesoorten hebben liever een iets lagere temperatuur.

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: zo 14 jun 2009, 16:39
door Spironski
Bij 1 bar is het water in de boiler +/- 125 C.According to Another Jims list
Volgens mij gaat het hier om 1 bar overdruk. Aangezien de normale druk waarin wij leven ongeveer 1 atmosfeer is, heerst er dan dus 2 bar druk in de boiler. En dan is het water inderdaad 125 C.

Zodra het uit de boiler komt gaat het van 2-, naar 1 bar (of in Jim's list: van 1-, naar 0 bar), de temperatuur moet omlaag omdat water bij 1 bar (Jim: 0 bar ) bij 100C kookt, water verdampt, gesputter etc.
Volgens mij is het een natuurkundig gegeven dat water bij 1 bar (dus zonder overdruk) niet heter kan worden dan 100 C ( als het zuiver water is), toch?

Is er een natuurkundige in de zaal? Of was jij dat eigenlijk, Karel?! :oops:

Wat betreft de thee: ah, ik dacht altijd dat zwarte thee zo heet mogelijk gezet moet worden...,blijkbaar niet.

Re: ECM Giotto/Cellini espresso-machine

Geplaatst: zo 14 jun 2009, 20:08
door karel
Spironski schreef:Volgens mij gaat het hier om 1 bar overdruk. Aangezien de normale druk waarin wij leven ongeveer 1 atmosfeer is, heerst er dan dus 2 bar druk in de boiler. En dan is het water inderdaad 125 C.
Zodra het uit de boiler komt gaat het van 2-, naar 1 bar (of in Jim's list: van 1-, naar 0 bar), de temperatuur moet omlaag omdat water bij 1 bar (Jim: 0 bar ) bij 100C kookt, water verdampt, gesputter etc.
Volgens mij is het een natuurkundig gegeven dat water bij 1 bar (dus zonder overdruk) niet heter kan worden dan 100 C ( als het zuiver water is), toch?
Ja inderdaad zo is het. Het was dus een interpretatie verschil i.p.v een meningsverschil. Pfhjoe.. :?

Wat thee en de daarvoor toe te passen temperaturen betreft; volgens mij gelden hiervoor de volgende temperaturen in graden C;
  • Zwarte thee 93 - 98 C
    Oolong 77 - 90 C
    Groene thee 65 - 82 C
    Witte thee 71 - 76 C
    Verse kruidenthee 100 C
En dan komt natuurlijk de volgende vraag. Wat is Oolong? Dat kun je hier lezen

Dan nog even wat malers betreft; als het doserless betreft danis dit volgens mij helemaal niet verkeerd Maar het zal wel niet goedkoop zijn.