Pagina 2 van 5

Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: do 17 feb 2022, 12:43
door gilleko B.
Joste schreef:
gilleko B. schreef:Aha dit kende ik nog niet, weer wat te experimenteren.

Afbeelding
Ik kende het ook niet. Soms is dat wel prettig.
Afbeelding
Ja dat schept mogelijk weer ofwel een gewenste behoefte, ofwel een soort morele dwang het te doen. In dat laatste geval voel je de dwang, maar blijft eea toch uit omdat het toch te veel hassle geeft. En dan voel je jezelf weer niet senang omdat je het nu weer niet geprobeerd hebt, met als gevolg dat je aan jezelf gaat twijfelen en ook schuldig voelt, want je had ook al aan je partner beloofd de koelkast schoon te maken en nu doe je dit ook weer niet. Dus Joste, dat gedacht hebbende denk ik dat je een punt hebt.

Afbeelding



Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: do 17 feb 2022, 13:30
door Joste
Ja, ach, de schulgevoelens vallen wel mee. Maar het zet me wel weer aan het denken over de finesses van onze hobby.

Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: do 17 feb 2022, 21:29
door Oene Zwittink
fransg schreef: do 17 feb 2022, 12:34 Okee als je maar geniet!
Ik geniet zeker, al was het maar van het experimenteren. Voel me een soort Suzanne Schulting: ik ben vlakbij het goud, maar kom er net niet bij....
Heb je advies gevolgd, eenkops filter ver weg achterin de kast.... Nieuwe bonen Hoofdkwartier Classic Cuba dd 9 feb. Dikke week geleden gebrand. Graag je advies hoe verder, blijft wat te zuur. Ik heb het volgende gedaan: pre infusie op 5 sec pompdruk en 5 sec pomp uit. Druk op 9 bar constant tot einde extractie (geen flow control met de Bianca). 17 gr koffie op maalstand 1,5 vd Mignon XL geeft in 29 sec 34 gram espresso, incl. de 10 sec pre. Te zuur dus onder-extractie dus langere extractie tijd nodig dus of lagere flow/druk, of fijner malen of meer koffie doseren. Begonnen met fijner malen, maler op 1. Scheelt wel maar blijft te zuur. Dus meer koffie, 18 gram het max voor het 24,5 mm hoge filterbakje. 36 gram water loopt door in 29 sec, te snel en dus nog te zuur. Maler op 0,5 gezet, extractietijd nu 32 sec, nog steeds te zuur. De Mignon getest met maler op 0, geeft wel heel fijne koffie maar je hoort de schijven op elkaar bonken. Gauw mee gestopt. Maler op 0,15 gezet (tussen o en eerste streepje). 18/36gr in 39 sec incl. pre. Blijft iets zurig. Vervolgens ben ik gaan spelen met de flow control/ extractiedruk. Uiteindelijk gaat de extractietijd naar 40 sec, bij het variëren van de druk bij 9 gr naar 7 bar, bij bij 18 gr naar 5 bar, bij 27 gr naar 3 bar (LaPav nabootsen? :-) het zuur wordt minder maar blijft er toch wat inzitten, terwijl Hoofdkwartier bij de beschrijving van deze bonen geen zure smaken aangeeft.
Ik ben nu 1,5 uur en 250gr bonen verder... Wat nu te doen? De basics doe ik mi goed (consistent tamperen, extractie ziet er goed uit in naked PF, de puck ziet er steeds goed uit na de extractie geen. schade geen water erop, broeikop reinigen na iedere shot met rode plastic reiniger met de moeilijke naam..., check steeds of de maler de goede hoeveelheid geeft, een dosering koffie weggooien na verstellen maler). Minder doseren en nog fijner malen, kan niet. Het enige dat ik dan nog kan bedenken is om morgen het grotere tweekops filter te pakken (26,5 mm hoog, 18-21 gr koffie) en te kijken wat ik krijg bij een recept 20gr in 40 gr uit, met de maler op de zeer fijne stand. Dat moet dan tot een langere extractietijd leiden zodat de bitters het zuur gaan compenseren? Misschien kan de maler dan wel iets minder fijn wat me wel beter lijkt voor het apparaat...

Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: vr 18 feb 2022, 00:32
door omeCo
Oene Zwittink schreef:
fransg schreef: do 17 feb 2022, 12:34 Okee als je maar geniet!
Ik geniet zeker, al was het maar van het experimenteren. Voel me een soort Suzanne Schulting: ik ben vlakbij het goud, maar kom er net niet bij....
Heb je advies gevolgd, eenkops filter ver weg achterin de kast.... Nieuwe bonen Hoofdkwartier Classic Cuba dd 9 feb. Dikke week geleden gebrand. Graag je advies hoe verder, blijft wat te zuur. Ik heb het volgende gedaan: pre infusie op 5 sec pompdruk en 5 sec pomp uit. Druk op 9 bar constant tot einde extractie (geen flow control met de Bianca). 17 gr koffie op maalstand 1,5 vd Mignon XL geeft in 29 sec 34 gram espresso, incl. de 10 sec pre. Te zuur dus onder-extractie dus langere extractie tijd nodig dus of lagere flow/druk, of fijner malen of meer koffie doseren. Begonnen met fijner malen, maler op 1. Scheelt wel maar blijft te zuur. Dus meer koffie, 18 gram het max voor het 24,5 mm hoge filterbakje. 36 gram water loopt door in 29 sec, te snel en dus nog te zuur. Maler op 0,5 gezet, extractietijd nu 32 sec, nog steeds te zuur. De Mignon getest met maler op 0, geeft wel heel fijne koffie maar je hoort de schijven op elkaar bonken. Gauw mee gestopt. Maler op 0,15 gezet (tussen o en eerste streepje). 18/36gr in 39 sec incl. pre. Blijft iets zurig. Vervolgens ben ik gaan spelen met de flow control/ extractiedruk. Uiteindelijk gaat de extractietijd naar 40 sec, bij het variëren van de druk bij 9 gr naar 7 bar, bij bij 18 gr naar 5 bar, bij 27 gr naar 3 bar (LaPav nabootsen? :-) het zuur wordt minder maar blijft er toch wat inzitten, terwijl Hoofdkwartier bij de beschrijving van deze bonen geen zure smaken aangeeft.
Ik ben nu 1,5 uur en 250gr bonen verder... Wat nu te doen? De basics doe ik mi goed (consistent tamperen, extractie ziet er goed uit in naked PF, de puck ziet er steeds goed uit na de extractie geen. schade geen water erop, broeikop reinigen na iedere shot met rode plastic reiniger met de moeilijke naam..., check steeds of de maler de goede hoeveelheid geeft, een dosering koffie weggooien na verstellen maler). Minder doseren en nog fijner malen, kan niet. Het enige dat ik dan nog kan bedenken is om morgen het grotere tweekops filter te pakken (26,5 mm hoog, 18-21 gr koffie) en te kijken wat ik krijg bij een recept 20gr in 40 gr uit, met de maler op de zeer fijne stand. Dat moet dan tot een langere extractietijd leiden zodat de bitters het zuur gaan compenseren? Misschien kan de maler dan wel iets minder fijn wat me wel beter lijkt voor het apparaat...
Wel eens met je brewratio gespeeld? Ik doe met de huidige boon 17 gram in en 40 gram uit. En daar doet m’n Strega vanaf de eerste drup, dus na pre-infusie, 40-45 sec over. Dat moet met jouw machine ook kunnen door met de druk te spelen lijkt me.

Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: vr 18 feb 2022, 07:58
door Joeyvn
Ik meet ook vanaf de eerste drup op mijn Lelit. En dan 30sec vanaf eerste drup tot de 1:2.

Ik vond de Cuba ook een licht zuurtje hebben. Zit nu op de Black Betty van HK ! Die bevalt me top en geen zuurtje te bekennen. Misschien moet je die proberen..

Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: vr 18 feb 2022, 09:25
door mr Blanc
Echt :o ik krijg het maar niet voor elkaar met mijn MaraX om zo fijn te malen dat ik 30 sec vanaf de eerste drup red. En er dan ook nog een te drinken bakkie uit krijg...mmm toch nog maar is proberen

Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: vr 18 feb 2022, 09:28
door Oene Zwittink
Verdunnen van de brewratio van 18/36 naar 18/40 of 18/50 verandert niets aan de zurige smaak. Wat hielp is het uitzetten van de pre-infusie, die op 5 sec pomp aan 5 sec pomp uit stond! 17/34 in 30 sec. Nu nog slechts een klein zuurtje over! Smaakt prima! Al heb ik nog het gevoel de sweet spot van deze bonen te missen, maar misschien hebben ze die niet...
Black Betty net geprobeerd, bleef bij mij erg zuur, maar altijd met pre-infusie gedaan... Moet ik nog eens proberen. Al denk ik dat ik na het proefpakket van Hoofdkwartier toch eens bonen van Brandzaak ga proberen.
De rest van deze bonen laat ik nog een weekje liggen, ze zijn 9 dagen geleden gebrand, eens zien hoe ze het doen als ze iets langer rusten...

Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: vr 18 feb 2022, 09:33
door Oene Zwittink
mr Blanc schreef: vr 18 feb 2022, 09:25 Echt :o ik krijg het maar niet voor elkaar met mijn MaraX om zo fijn te malen dat ik 30 sec vanaf de eerste drup red. En er dan ook nog een te drinken bakkie uit krijg...mmm toch nog maar is proberen
Je kent de theoretische opties neem ik aan? Steviger distribueren en tampen, hoger doseren, fijner malen... Mbt hoger doseren heb ik pas sinds kort door dat er twee maten tweekops filterbakjes bestaan: die van 24,5mm hoog voor 15-18 gr koffie en die van 26,5mm hoog voor 18-21gr koffie... En, ik heb begrepen dat er malers zijn die niet fijn genoeg kunnen malen, mijn Eureka Mignon XL zit ook tegen z'n fijnste stand aan.... En misschien eens proberen om de pre-infusie uit te zetten, scheelt bij de Bianca heel veel...vraag me niet waarom...

Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: vr 18 feb 2022, 09:37
door Oene Zwittink
Joste schreef: do 17 feb 2022, 13:30 Ja, ach, de schulgevoelens vallen wel mee. Maar het zet me wel weer aan het denken over de finesses van onze hobby.
Een hobby kost geld en tijd. En ja finesses zijn finesses, dus niet het allerbelangrijkste... :roll:

Re: Puck screens/aeropress filters voor espresso

Geplaatst: vr 18 feb 2022, 09:41
door fransg
Oene Zwittink schreef: vr 18 feb 2022, 09:33 mijn Eureka Mignon XL zit ook tegen z'n fijnste stand aan....
Vreemd, ik heb geen enkele moeite met de XL.