Re: Voorstellen en beginnersvragen
Geplaatst: di 23 nov 2021, 19:48
Als je hebt vastgesteld dat de espresso optimaal is nadat je temperatuur X hebt afgelezen, dan heb je een houvast voor de keren daarna. Verder zegt het cijfer dan de thermometer op die plek in jouw machine aangeeft niet zoveel. Je kunt het niet 1 op 1 met andere machines of met publicaties over de 'ideale' temperatuur vergelijken. Want zelfs de temperatuur in de puck hangt af van waar je die meet, wat de flow van de extractie is etc.MdB schreef: di 23 nov 2021, 19:41 Even om te verduidelijken ik bedoelde met een “tijd water er door heen laten stromen” ook niet ontzettend lang hoor. Maar meer om even een indicatie te geven van wat de weergegeven temperatuur doet (thermometer zit het groep hoofd).
Waarom zou je dat doen? Je zet een espresso en gaat aansluitend stomen. Daarna laat je de machine weer lekker met rust tot je weer eens een espresso gaat zetten. Die machine koelt dan wel af en is na een poosje weer gereed voor een klusje.MdB schreef: di 23 nov 2021, 19:41 Is het overigens wel acceptabel om de zetgroep en boiler wat af te koelen door wat te flushen nadat alles heet geworden is door stomen?