gilleko B. schreef: wo 21 dec 2022, 16:19
Je noemde zoëven Man met Bril koffie. Ik heb bonen van die brander een tijd niet meer gebruikt, maar vond destijds de aciditeit hoog daarvan.
️
Klopt denk ik wel. De bonen ruiken een beetje friszuur, ik vind dat eigenlijk wel wat hebben.
Ypuh schreef: wo 21 dec 2022, 16:38
-Zelf ga ik altijd uit van 30 seconden bij het overhalen van de hendel. Het duurt dan inderdaad een seconde of 7 voordat de eerste druppels vallen, maar vanaf daar gaat het vrij snel. Die doorlooptijd vind ik persoonlijk de belangrijkste factor in smaak. Een paar gram meer of een paar seconden langer is geen ramp, maar korter of minder grammen en de koffie wordt al snel zuur.
Puckology zoals het gekscherend genoemd wordt zou ik me niet teveel op richten. Of een puck zompig of droog is maakt voor de smaak niets uit. Het enige wat je uit een puck op kunt maken is of je gaatjes ziet die kanaalvorming verklappen, dat zou je dan ook al opgevallen zijn mocht je een bodemloze filterdrager gebruiken.
Kanaalvorming krijg ik alleen als ik niet even "roer" voordat ik tamp. Heb nu de bodemloze filterdrager en het komt er mijns inziens mooi gelijkmatig doorheen; een beetje in een "punt" die naar het midden trekt, met daarbuiten nog een ring waar de druppels recht van omlaag vallen. Bij jou gaat het overigens wel véél sneller. Duidt denk ik toch op een uitdaging met de maling.
Douwetje schreef: wo 21 dec 2022, 16:13
Volgens mij kan de zompige massa ook komen door een niet optimale dosering in je filterbakje. Dus misschien kun je nog controleren welk filterbakje je gebruikt en welke dosering hierbij past, als je dit nog niet gedaan hebt.
Inmiddels dus een "naked" portafilter met een 22gr bakje.
ErikvW schreef: wo 21 dec 2022, 15:22
De signalen van de natte puck en de lange doorlooptijd wijzen voor mij op een veel te fijne maling. Verstel je maalgraad terwijl de molen draait (hopper er af als het kan om geen koffie te verspillen), ik zou een forse stap zetten.
Je had gelijk! Nieuwe parameters:
Koffie
Man met Bril Ichuga Nyeri AA
(Kenia, Ruiru 11, SL28, SL24, Gewassen)
gebrand 7 Dec 2022
Molen
Fijnafstelling: 2,6
Tijdsduur: 18,6 seconden malen (voor een 2-kops espresso)
Gemalen koffie: 23,46 gr (geen single dose gedaan, dus geen idee hoeveel bonen erin zijn gegaan)
Ik heb de tijdsduur dus nog niet bijgesteld, eerst maar eens even kijken wat er gebeurt. De molen heeft het er duidelijk makkelijker mee
Espresso-apparaat
Temperatuur: 96 graden
Pompdruk met blindfilter: 9,7 bar
Nu dus met 22gr filterbakje ipv 18gr, en een bodemloze filterdrager ipv de originele.
M'n werkwijze heb ik verder nu niet veranderd.
Tijdens het zetten loopt de druk binnen een paar seconden op naar ~9,5 bar op de meter. Het duurt nu 11 seconden voor de eerste druppels in het (voorverwarmde) kopje vallen. Vervolgens loopt de shottimer door naar 58 seconden voordat er 48 gram koffie in m'n kopje gedruppeld is. De druk blijft stabiel op 9,5 bar totdat ik 'm stop. Het apparaat "niest" dan een keer, direct na het zetten geeft de meter een temp van 93 aan.
De puck is nog steeds iets natter dan ik gewend ben, maar het is al wel een stuk beter dan het was!
De smaak van de koffie is nog steeds behoorlijk aan de heftige kant, het zure is een beetje weg, het geroosterde zeker nog niet. Nog steeds niet in balans, maar ik heb de molen nog een beetje bijgesteld (fijnafstelling 2,9 en tijdsduur 17,0 seconden). Zometeen even kijken wat het resultaat daarvan is, en ik speel nog met de gedachte om de pomp iets terug te regelen zodat ie strak op 9 bar op de manometer tovert.