
Re: Voorstellen - dynamicafeine
11Volvic schijnt goed te zijn, maar zoals Frans al aangaf, niet in de Nederlandse standaard supermarkt te krijgen. Binnenkort wellicht even in Kleve shoppen of ze het daar hebben.
️

Hoeveel koffie kwam eruit in hoeveel seconden?dynamicafeine schreef: wo 21 dec 2022, 15:11
Tijdsduur: 18,6 seconden malen (voor een 2-kops espresso)
Gemalen koffie: 17,97 gr (geen single dose gedaan, dus geen idee hoeveel bonen erin zijn gegaan)
Kun je bij een lokale supergoeie koffiezaak espresso proeven en als je die lekker vindt van diezelfde bonen een kilo kopen?dynamicafeine schreef: wo 21 dec 2022, 15:11 lastig om te bepalen welke kant ik nu uit moet. Lastige is ook dat ik de boon niet echt ken en dus niet weet wat ik moet verwachten.
fransg schreef: wo 21 dec 2022, 15:20Hoeveel koffie kwam eruit in hoeveel seconden?dynamicafeine schreef: wo 21 dec 2022, 15:11 Tijdsduur: 18,6 seconden malen (voor een 2-kops espresso)
Gemalen koffie: 17,97 gr (geen single dose gedaan, dus geen idee hoeveel bonen erin zijn gegaan)
36 gram in 40 seconden dus. Maar moet ik de tijd vóórdat de eerste druppels komen nu wel of niet meetellen?dynamicafeine schreef: wo 21 dec 2022, 15:11 Het duurt dan echter 32 seconden voor de eerste druppels in het (voorverwarmde) kopje vallen. Vervolgens loopt de shottimer door naar 72 seconden voordat er 36 gram koffie in m'n kopje gedruppeld is.
Ja en nee. "Lokaal" is dan in het centrum van de stad. Er zit wel een tentje onder m'n huis dat Giraffe koffie verkoopt, en wat zij ermee zetten is beter dan wat ik nu produceer, maar ook weer niet zo goed dat ik het als voorbeeld wil nemen. Daarnaast houd ik volgens mij van fruitiger dan momenteel "hip" is. Ik blijk vaak een voorkeur voor Afrikaanse bonen te hebben, weet niet of dat iets zegt?fransg schreef: wo 21 dec 2022, 15:20Kun je bij een lokale supergoeie koffiezaak espresso proeven en als je die lekker vindt van diezelfde bonen een kilo kopen?dynamicafeine schreef: wo 21 dec 2022, 15:11 lastig om te bepalen welke kant ik nu uit moet. Lastige is ook dat ik de boon niet echt ken en dus niet weet wat ik moet verwachten.
Dank voor de tip. Vond ook al dat de molen lang maalt. Van 1,8 naar 2,5 ofzo? Of nog forser?ErikvW schreef: wo 21 dec 2022, 15:22 De signalen van de natte puck en de lange doorlooptijd wijzen voor mij op een veel te fijne maling. Verstel je maalgraad terwijl de molen draait (hopper er af als het kan om geen koffie te verspillen), ik zou een forse stap zetten.
Het spijt me, ik ken je molen niet. Ik vrees dat dit trial and error moet worden. De "standaard" tijden - hier is redelijk wat discussie over - is dat pre-infusie (pomp loopt voordat je druppels ziet) 7-8 seconden duurt, vanaf eerste druppels tot 36 gram koffie 25-30 seconden.dynamicafeine schreef: wo 21 dec 2022, 15:37Dank voor de tip. Vond ook al dat de molen lang maalt. Van 1,8 naar 2,5 ofzo? Of nog forser?ErikvW schreef: wo 21 dec 2022, 15:22 De signalen van de natte puck en de lange doorlooptijd wijzen voor mij op een veel te fijne maling. Verstel je maalgraad terwijl de molen draait (hopper er af als het kan om geen koffie te verspillen), ik zou een forse stap zetten.
Klopt denk ik wel. De bonen ruiken een beetje friszuur, ik vind dat eigenlijk wel wat hebben.gilleko B. schreef: wo 21 dec 2022, 16:19 Je noemde zoëven Man met Bril koffie. Ik heb bonen van die brander een tijd niet meer gebruikt, maar vond destijds de aciditeit hoog daarvan.
️
Kanaalvorming krijg ik alleen als ik niet even "roer" voordat ik tamp. Heb nu de bodemloze filterdrager en het komt er mijns inziens mooi gelijkmatig doorheen; een beetje in een "punt" die naar het midden trekt, met daarbuiten nog een ring waar de druppels recht van omlaag vallen. Bij jou gaat het overigens wel véél sneller. Duidt denk ik toch op een uitdaging met de maling.Ypuh schreef: wo 21 dec 2022, 16:38 -Zelf ga ik altijd uit van 30 seconden bij het overhalen van de hendel. Het duurt dan inderdaad een seconde of 7 voordat de eerste druppels vallen, maar vanaf daar gaat het vrij snel. Die doorlooptijd vind ik persoonlijk de belangrijkste factor in smaak. Een paar gram meer of een paar seconden langer is geen ramp, maar korter of minder grammen en de koffie wordt al snel zuur.
Puckology zoals het gekscherend genoemd wordt zou ik me niet teveel op richten. Of een puck zompig of droog is maakt voor de smaak niets uit. Het enige wat je uit een puck op kunt maken is of je gaatjes ziet die kanaalvorming verklappen, dat zou je dan ook al opgevallen zijn mocht je een bodemloze filterdrager gebruiken.
Inmiddels dus een "naked" portafilter met een 22gr bakje.Douwetje schreef: wo 21 dec 2022, 16:13 Volgens mij kan de zompige massa ook komen door een niet optimale dosering in je filterbakje. Dus misschien kun je nog controleren welk filterbakje je gebruikt en welke dosering hierbij past, als je dit nog niet gedaan hebt.
Je had gelijk! Nieuwe parameters:ErikvW schreef: wo 21 dec 2022, 15:22 De signalen van de natte puck en de lange doorlooptijd wijzen voor mij op een veel te fijne maling. Verstel je maalgraad terwijl de molen draait (hopper er af als het kan om geen koffie te verspillen), ik zou een forse stap zetten.
Terug naar “Stel je voor / jouw set-up”