Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

11
SteefM schreef:Ter verduidelijking van het terugkoelen naar zettemperatuur: er zijn twee oorzaken waardoor de machine te heet wordt en de koffie verbrandt.
In het geval van een Single Boiler, waar mloes het over heeft, moet je de machine op 'stoomstand' zetten als je wilt gaan stomen. De boiler warmt dan éxtra op naar ongeveer 125ºC (onder druk). Als je ná het stomen een espresso wilt zetten, zal de machine eerst moeten terugkoelen naar 'zettemperatuur'. Doe je dit niet, dan verbrandt je koffie.

In het geval van een HX, waar het over gaat in het 'beginnerstopic', is de boiler altijd 120ºC-125ºC en moet je telkens als de machine enige tijd idle staat, terugkoelen middels een cooling flush.

Met andere woorden: in beide gevallen kán er sprake zijn van te heet water en verbranding, maar door andere oorzaken. Met een HX is een coolingflush praktisch onvermijdbaar; met een SB te vermijden door eerst espresso te zetten en daarna te stomen en vervolgens een tijd geen koffie meer te zetten.
Het ligt er bij een HX veel aan gelegen waar die gemonteerd is, bij mijn Astoria Fiore zit die horizontaal en volledig onder de waterlijn, die zal dus nooit met de hoge stoomtemperatuur in aanraking komen, flushen is dus anders dan met rechtop of een schuingeplaatste HX.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

12
Het gaat om 2 verschillende systemen. De HX is een soort mini boilertje in de hoofdboiler. Bij een HX hoef je alleen maar het te hete water daaruit weg te spoelen, bij een SB moet je de hele boiler met inhoud af laten koelen, of juist weer opwarmen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

13
Spironski schreef:Het gaat om 2 verschillende systemen. De HX is een soort mini boilertje in de hoofdboiler. Bij een HX hoef je alleen maar het te hete water weg te spoelen, bij een SB moet je de hele boiler met inhoud af laten koelen, of juist weer opwarmen.
In het geval van een HX, waar het over gaat in het 'beginnerstopic', is de boiler altijd 120ºC-125ºC
Het ging mij over dit gedeelte, als het water 125 graden is het geen water meer maar stoom.
Deze boiler wordt dus ook vaak als theeboiler benoemd, dan laat zich raden wat de watertemperatuur is.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

14
Mijn reactie was op Neurd, niet op jou, Adriaan. Onze posten kruisten elkaar.

Maar water onder druk kan best heter zijn dan 100C. Ik dacht toch dat het bij 1 bar overdruk bijna op 120C zat?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

15
@3aan schreef: Het ging mij over dit gedeelte, als het water 125 graden is het geen water meer maar stoom.
Onder druk krijgt water een hoger kookpunt, simpel tabelletje: http://docs.engineeringtoolbox.com/docu ... rature.pdf

Bij een overdruk van 1,0-1,5 bar (dus totale druk 2,0-2,5bar, waar de meeste consumer HX-machines op zijn afgesteld) is het kookpunt dus tussen rond de 120-127ºC. Het is dus wel degelijk vloeibaar water en niet per sé stoom (hoewel dat vanzelfsprekend ook aanwezig is).

Verder: de details zijn niet relevant voor het algemene begrip van hoe de systemen werken en waarom je soms moet flushen. Het gaat om twee verschillende systemen, die beide koffie kúnnen verbranden maar door verschillende oorzaken.

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

16
Wordt de gaggia classic hier niet in een iets negatief daglicht gezet?
Oke, mloes heeft vergelijk-ervaring, maar wat heeft ze aan haar gaggia gedaan?

De OPV is idd af te stellen bij de gaggia, je kunt er een PID op installeren verder is heeft hij dezelfde zware 58 mm filterdrager/bakjes als E61 apparaten. Uiteraard is de zetgroep intrinsiek minder stabiel dan een E61, maar met een PID en goed ingestelde OPV kan je ook al een eind komen.
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

18
Het was ook niet mijn bedoeling om de Gaggia te dissen, ik denk dat het in z'n klasse een van de betere machientjes is, en hij is ook tenminste nog te servicen. Ik denk ook dat je met de machine redelijk goed espresso kan zetten (dat schrijf ik ook), maar lager moet je echt niet gaan zitten.

De Unica heeft nu eenmaal een aantal voordelen op de Gaggia, en daar hebben we het over. En dat mag ook wel, de Unica kost veel meer. Het feit dat de Unica beter is, wil niet zeggen dat de Gaggia slecht is, toch?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

19
SteefM schreef:
@3aan schreef: Het ging mij over dit gedeelte, als het water 125 graden is het geen water meer maar stoom.
Onder druk krijgt water een hoger kookpunt, simpel tabelletje: http://docs.engineeringtoolbox.com/docu ... rature.pdf

Bij een overdruk van 1,0-1,5 bar (dus totale druk 2,0-2,5bar, waar de meeste consumer HX-machines op zijn afgesteld) is het kookpunt dus tussen rond de 120-127ºC. Het is dus wel degelijk vloeibaar water en niet per sé stoom (hoewel dat vanzelfsprekend ook aanwezig is).

Verder: de details zijn niet relevant voor het algemene begrip van hoe de systemen werken en waarom je soms moet flushen. Het gaat om twee verschillende systemen, die beide koffie kúnnen verbranden maar door verschillende oorzaken.
OK ik ging uit van m'n eigen machine als die thuisgebruikt wordt wandelt die tussen de 0.95 en 1,2 (digitaal gemeten waarden) bij uit-huis gebruik gaat die iets omhoog om de buitentemperatuur te compenseren.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

20
Aangezien de normale luchtdruk 1bar is (0 bar is vacuüm), en de meters alleen maar de overdruk laten zien, zit de totale druk ook in jouw machine dus rond de 2 bar. En zal de temperatuur in de boiler dus ook rond de 120C liggen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder